MEDICINA GENERALA

08 August 2012

vitMATINA De ce ochelarii de soare sunt importanti pentru protectia ochilor si cum sa ii alegi

vitMATINA De ce ochelarii de soare sunt importanti pentru protectia ochilor si cum sa ii alegi Ochelarii de soare sunt un instrument esential in protejarea sanatatii ochilor si a tesutul inconjurator. Radiatiile ultraviolete ale soarelui (UV) deterioreaza pielea si pot afecta corneea, cresc sansele de a avea cataracta, pot duce la diminuarea capacitatii vizuale si sunt legate de degenerescenta maculara. Alte problemele care pot aparea sunt pingueculum si pterigionului. Pterigionul este o afectiune bilaterala constand in aparitia unui pliu triunghiular cu baza spre conjunctiva nazala si varful spre cornee. Un pingueculum este un masa galbuie de tesut care se formeaza pe conjunctiva, de obicei pe fiecare parte a corneei. Ochelarii de soare joaca un rol vital in protejarea tesutului delicat din jurul ochilor, spune W. Lee Ball Jr. de la Harvard Medical School. "Acest tesut si pleoapele sunt vulnerabile la cancerul de piele", spune Ball.

  • Poarta ochelari de soare zilnic

Faceti un obicei din a purta ochelari de soare pentru ca fectul razelor UV asupra sanatatii ochilor este cumulativ pe durata vietii.

  • Cauta ochelari cu protectie completa UVA/UVB

Alege ochelari de soare care ofera o protectie deplina impotriva radiatiilor si a caror eticheta contine:

  • Lentilele blocheaza 99% sau 100% razele UVA si UVB
  • Lentilele indeplinesc cerintele de blocare ANSI Z80.3 (Aceasta se refera la standardele stabilite de catre American National Standards Institute).
  • Protectie UV 400. (Acestea blocheaza raze cu lungimi de unda pana la 400 de nanometri)
  • Alege tipul de lentila potrivit

Nu intotdeauna o lentila mai inchisa este mai eficienta decat una mai deschisa. Tipul de lentila poate schimba perceptia asupra culorilor. Cu lentile colorate in galben sau roz poti sa ai dificultati in a distinge luminile de la semafor. Lentilele gri, verde, maro minimizeaza distorsiunile de culoare si sunt o alegere mai buna atunci cand sunteti la volan.

  • Optati pentru lentile polarizate daca petreceti mult timp pe apa

Lentilele polarizate reduc reflexiile, prin filtrarea luminii solare reflectate de pe suprafete cum ar fi apa sau pavaj. Dezavantajul: Poti intampina dificultati in a citi telefonul mobil, aparatul GPS sau un ecran cu cristale lichide pe un tablou de bord sau bancomat cu lentile polarizate. Retineti ca polarizarea nu are nimic de-a face cu protectia UV.

  • Luati in considerare calitatea lentilelor

Pretul nu este un indicator pentru calitatea lentilelor, dar cele mai iefine pot avea probleme cu calitatea optica. Poti gasi o pereche de ochelari care ofera claritate si alta, de la aceeai marca, acelasi model care sa ofere o imagina distorsionata.

  • Ochelarii de soare mai mari sunt o alegere mai buna

Ochelarii de soare panoramici ofera cea mai larga protectie impotriva UV deoarece blocheaza mai multa lumina care ajunge la ochi. Lentilele mari acopera o suprafata mai mare de piele

  • Alege marimea potrivita

Ochelarii ar trebui sa se aseze perfect pe nas si urechi. Pentru a evita razele care vin de deasupra capului alege o pereche care sa fie aproape de fata in zona fruntii, dar nu atat de aproape incat genele sa atinga lentilele. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Redactia MedLive In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.Medici OFTALMOLOGIE

BA
Barar Aurelian
Medic primar
Barar Aurelian
Medic primar

Doctor Stefanut Anne Claudia
Stefanut Anne Claudia
Medic Primar
Stefanut Anne Claudia
Medic Primar

BI
Badaluta Irina-Laura
Medic primar
Badaluta Irina-Laura
Medic primar

Doctor Vrinceanu Alen
Vrinceanu Alen
Medic Specialist
Vrinceanu Alen
Medic Specialist

Doctor Chouk Yolla
Chouk Yolla
Medic Specialist
Chouk Yolla
Medic Specialist

Doctor Cucea Relu-Cristian
Cucea Relu-Cristian
Medic Primar
Cucea Relu-Cristian
Medic Primar

Doctor Neamtu Larisa
Neamtu Larisa
Medic Specialist
Neamtu Larisa
Medic Specialist

Doctor Radocea Robertina
Radocea Robertina
Medic Primar
Radocea Robertina
Medic Primar

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.