Frumusețe

10 August 2011

vitMATINA De ce te ingrasi si nu poti slabi in ciuda regimului de viata sanatos? Sase probleme de sanatate ce predispun la ingrasare

vitMATINA De ce te ingrasi si nu poti slabi in ciuda regimului de viata sanatos? Sase probleme de sanatate ce predispun la ingrasare

Excesul de greutate / Foto: Photoxpress.com

Cei mai multi dintre noi reusesc, cu ajutorul unui regim de viata ce include activitatea fizica si o dieta corespunzatoare, sa dea jos cele cateva kilograme in plus si sa-si mentina greutatea in limitele recomandate. Astfel se poate face o legatura clara intre sedentarism, alimentatie neadecvata si excesul de greutate. Alte persoane insa se ingrasa si nu stiu de ce, ba mai mult, nu reusesc sa slabeasca in ciuda faptului ca depun efortul necesar pentru asta. In astfel de cazuri este posibil sa avem de-a face cu o problema de sanatate care isi spune cuvantul asupra echilibrului organismului.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Recomandarile pentru pastrarea unei greutati potrivite urmaresc doua mari directii: o alimentatie corecta care sa limiteze consumul de calorii combinata cu cat mai multa miscare. Atunci cand acestea nu aduc insa rezultatele scontate, inseamna fie ca nu le-ai respectat cum trebuie, fie ca vorbim despre niste factori care intervin in procesele normale ale organismului. Health.com ne ofera cateva exemple:

1. Probleme ale tiroidei: hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni, dand astfel peste cap intregul organism. Se estimeaza ca in jur de 10% din adulti au aceasta problema de sanatate. Apare, mai frecvent, dupa varsta de 40 de ani. Pe langa excesul de greutate, hipotiroidismul se mai manifesta prin oboseala, piele uscata, dureri ale muschilor si articulatiilor, sensitivitate crescuta la frig, depresie.

2. Stres cronic: atunci cand te confrunti cu stres continuu, anxietate sau durere, corpul poate produce niste substante, precum hormonul cortizol, ce incurajeaza organismul sa depoziteze grasimi, in special pe talie, explica pentru webMD dr. Rebecca Kurth, profesor de medicina clinica la Universitatea Columbia.

3. Sindromul Cushing (hipercortizolism): reprezinta o problema hormonala cauzata de un nivel crescut al cortizolului in sange. Acesta se manifesta prin: oboseala, modificari ale pielii, exces de greutate (localizatat pe fata, partea superioara a spatelui si abdomen) si poate declansa boli precum diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, osteoporoza, titreaza Mayo Clinic.

4. Sindromul metabolic (sindromul X): denumeste o numar de conditii medicale precum toleranta scazuta la glucoza, hipertensiune arteriala, hiperinsulinemie si obezitate abdominala.

5. Sindromul ovarului polichistic: acesta problema medicala descrie un dezechilibru hormonal care afecteaza ovulatia normala. Se estimeaza ca una din 10 femei mature se confrunta cu aceasta problema. Printre simptomele sindromului ovarului polichistic se pot numara: menstruatie neregulata, acnee, probleme de fertilitate, pilozitate faciala si corporala excesiva si exces de greutate (atunci cand nu este cauzat de alimentatia necorespunzatoare).

6. Specific in cazul femeilor, ingrasarea se mai poate datora unor schimbari hormonale (cauzate de pubertate, sarcina, menopauza etc.) sau unor medicamente precum cele antidepresive, steroizi si, uneori, pilulele anticonceptionale.

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.



Medici DERMATOVENEROLOGIE

HC
Hodas Claudia
Medic Specialist
Hodas Claudia
Medic Specialist

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.