Infectiile cu pneumococ in Suedia: mai multe cazuri, dar mai putine decese. Ati fi de acord cu introducerea vaccinarii antipneumococice in schema vaccinurilor gratuite din Romania?

Vaccinul administrat copiilor pentru a-i imuniza impotriva bolilor pneumococice grave nu ofera protectie completa, se arata intr-o cercetare de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, constatandu-se ca numarul de cazuri diagnosticate s-a triplat in ultimii 50 de ani. In fiecare an aproximativ 1 milion de copii mor in intreaga lume ca urmare a bolilor pneumococice.
In prezent, exista doua tipuri de vaccin activ: vaccinurile polizaharidice, care protejeaza impotriva mai multor tipuri de bacterii pneumococice, dar nu pot fi administrate la copii sub varsta de doi ani, si vaccinurile conjugate, care pot fi administrate si copiilor mai mici, dar ii protejeaza de mai putine tipuri. Erik Backhaus, specialist in boli infectioase de la Spitalul Skovde si doctorand la Universitatea din Gothenburg, a analizat toate cazurile de boli pneumococice grave la copii si adulti din regiunea Vstra Gotaland din Suedia, intre 1998 si 2001. Studiile lui arata ca cele mai recente vaccinuri conjugate ofera protectie impotriva a 70% din infectii. "Dar aproximativ 95% din infectii sunt cauzate de serotipurile acoperite de vaccinul polizaharidic", spune Backhaus. "Acest vaccin nu poate fi administrat la copii sub varsta de doi ani, ceea ce inseamna ca nu poate fi utilizat la cei care au nevoie cel mai mult de el." Riscul de deces este legat de varsta In cele mai grave cazuri de infectie aproximativ 10% dintre pacienti mor in decurs de o luna de la diagnostic. Erik Backhaus arata in teza sa ca riscul de a muri depinde partial de varsta si partial de afectiuni medicale, dar, de asemenea, ca riscul este mai mare pentru barbati decat pentru femei. Mai multe cazuri, mai putine decese In ultimii 45 de ani numarul de cazuri de boli pneumococice severe diagnosticate in zona Gothenburg s-a triplat de la 5 la 15 cazuri la 100.000 de locuitori pe an. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt efectuate mai multe analize de sange, astfel ca sunt depistate mai multe cazuri. Erik Backhaus arata ca riscul de a muri ca urmare a bolilor pneumococice grave a scazut incepand cu anii 1960, in special in randul copiilor si adultilor tineri. Se spera ca vaccinarea antipneumococica introdusa in programul standard de imunizare la copii in Suedia va reduce numarul de infectii, atat in randul copiilor, cat si al adultilor. In Romania vaccinarea antipneumococica nu este inclusa in programul national de imunizari. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Redactia MedLive In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Anticorpii ar putea fi solutia pentru bolile de sange si pentru tulburarile autoimune
Cercetatorii de la Universitatea Standford au conceput un tratament bazat pe anticorpi care poate elimina cu usurinta celulele stem afectate ce formeaza sangele in maduva oaselor, fiind astfel pregatit transplantul unor noi celule stem sanatoase. Specialistii considera ca acest tratament ar p...

Insulina ar putea fi furnizata prin pastile?
Oamenii de stiinta au dezvoltat o capsula cu scopul de a administra insulina sub forma de doza orala, inlocuind astfel injectiile zilnice de care au nevoie persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. Capsula are marimea unei afine si contine un an mic realizat din insulina comprimata...

De ce femeile isi mentin abilitatile cognitive mai mult decat barbatii?
Conform unui nou studiu, creierul femeilor este cu trei ani mai "tanar" decat al barbatilor, iar acesta ar putea fi motivul pentru care ele isi mentin abilitatile cognitive mai mult timp. Cercetatorii de la Universitatea Washington au descoperit ca femeile par sa aiba creierul cu ap...