Publicat la: 
12/01/2012

vitMATINA Mancam si bem, dar nu ne saturam. Cine e vinovat?

Siropul de porumb, un indulcitor des utilizat/ Foto: Dreamstime.com

E peste tot: in anumite tipuri de paine, in paste, in bomboane, in sucuri, in hrana copiilor. Producatorii stiu de ce. Mancam si bem, dar nu ne simtim satui. Nu noi ne-am schimbat in ultimele decenii, si nici pofta noastra alimentara. De ce il adauga producatorii si de ce ne-ngrasam din cauza lui?

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Siropul de porumb cu inalta concentratie de fructoza (HFCS) este un indulcitor pe care lumea contemporana il foloseste frecvent, constient sau nu, pentru ca se gaseste in foarte multe alimente. El este considerat de cercetatori ca fiind unul dintre "raii" din spatele obezitatii. Studii arata legaturi intre rata de crestere a obezitatii si siropul de porumb bogat in fructoza.

Conform prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atunci cand consumam alimente bogate in glucoze sau zaharoze, pancreasul endocrin elibereaza hormonul insulina in cantitati cu atat mai mari cu cat indexul glicemic si incarcatura glicemica ale produsului sunt mai mari. Acesta este cel care transmite creierului semnale de satietate, determinandu-ne, prin scaderea apetitului, sa ne oprim din hranire. Fructoza nu declanseaza productia de insulina si astfel senzatia de saturatie intarzie sa apara.

Care sunt alimentele bogate in fructoza obtinute prin indulcirea cu siropul de porumb:

  • bauturi racoritoare (nealcoolice)
  • dulciuri industriale
  • inghetate
  • topping
  • bomboane
  • dulceturi
  • biscuiti
  • creme
  • produse de cofetarie
  • produse de brutarie sau de patiserie
  • compoturi
  • cocktail-uri preparate din sucuri de fructe indulcite cu sirop de porumb si alcool

Alimentele care contin fructoza industriala pot contribui la adaugarea de kilograme si, in acelasi timp, pot ridica nivelul glicemiei, factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare si diabetul de tip 2.

Cateva metode de a ne "opune" siropului de porumb:

  • apa naturala (care hidrateaza corpul si astampara setea). Nu inlocuiti apa cu alte lichide alimentare, bauturi indulcite (mai ales cele "light"), cu indulcitori de sinteza si nici chiar cu lapte (un pahar pe zi este suficient).
  • alimente bogate in fibre alimentare cu efect de reglare a microflorei intestinale. Iaurturile naturale au rol in echilibrarea acesteia.
  • stil de viata activ.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 
Comentarii

Inca un gunoi de articol. Insulina NU produce senzatia de satietate, distensia gastrica DA. Asa se explica de ce diabeticii cu hipoglicemie datorita dozei prea mare de insulina pot si chiar simt senzatia de foame. Fructoza stimuleaza productia de insulina, altfel toate [...] cele care mananca fructe ar face diabet. Iar concluziile sunt de doi bani: bauturile indulcite artificial NU contin sirop de porumb, iaurtul NU contine fibre (numai ala cu seminte), iar stilul de viata activ inseamna personalitate de tip A predispus la ulcer, cardiopatie, hipertensiune si obezitate datorita BULIMIEI de stres
[editat de Redactia MedLive]

Dragii mei, cred ca e o mica greseala in articol. Fructoza stimuleaza clar producerea de insulina. Cresterea insulinei in sange mareste pofta de mancare. Fructoza contine zaharuri, diabeticii nu au voie sa se atinga de ea.

Fructoza nu contine zaharuri, fructoza e un zahar(monozaharid - carbohidrat de baza).

Nu gasiti fructoza in paine, titlul e gresit. Poate in produsele dulci - nu stiu - dar cu siguranta nu in paine.

PS. Poate pune Mencinicopschi in painea de face reclama obsesiv la TV. Puteti sa cereti o opinie de la cineva independent?

Mai sapati baieti, eventual includeti si rahatul de maidanez in ecuatie!

Schimbati titlul cu "in paine" sau preferati sa ramana o minciuna acolo de dragul "jurnalismului" ?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Primar
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...

Articole similare

Nu exista dovezi stiintifice care sa demonstreze ca expunerea la niveluri scazute ale campului electromagnetic de la telefoane mobile si alte dispozitive de transmisie provoaca efecte adverse asupra sanatatii, potrivit unui raport prezentat de un comitet de experti din Norvegia. In plus, comitetul ofera consultanta autoritatilor cu privire la...
Soia si beneficiile sale controversate/ Foto: Dreamstime.com Teorii mai vechi au aratat legaturi intre soia si puterea acesteia de a preveni diverse tipuri de cancer, de a usura simptomele menopauzei, de a preveni afectiunile inimii. Studiile recente insa spun altceva. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Alimentele pe baza de soia au fost corelate...
O noua cercetare de la Universitatea din Greenwich a aratat ca produsele alimentare gata preparate pentru copii cumparate din supermarketuri contin mai putin de o cincime din doza zilnica recomandata de calciu, magneziu, zinc, fier si alte minerale. Cercetatorii au analizat opt borcane diferite, produse de patru branduri populare care se gasesc pe...
Fiecare mama are momente în care doreste sa primeasca un raspuns clar la urmatoarea întrebare: sa îi dau sau sa nu îi dau copilului meu vitamine? Acesta este un aspect la care parintii se gândesc în multe circumstante, mai ales daca cel mic nu are pofta de mâncare, nu mai are atât de multa energie sau se recupereaza dupa o perioada în care a fost...
Cum iti pastrezi articulatiile sanatoase? / Foto: Reuters Procesul imbatranirii organismului este unul extrem de complex si foarte greu de inteles. Insa nu tot ceea ce vedem ca fiind inevitabil legat de imbatranire este dictat de trecerea timpului. Problema articulatiilor este un exemplu de afectiune ce poate aparea si la persoanele mai tinere...