O suta de motive pentru care sa mancam varza murata

Nu degeaba era nelipsita de pe masa bunicilor in lunile de iarna. Pregatita natural, traditional, cu diverse ingrediente (marar, hrean etc.) varza murata este un aliment plin de vitamine, minerale, acid folic, antioxidanti, cu numeroase efecte curative si revitalizante.
Comenteaza pe Forum MedLive.ro.
Pentru a-si pastra calitatile, varza murata, ca toate celelalte muraturi, trebuie obtinuta prin fermentarea acidolactica naturala, si nu conservata in otet. Scufundata in saramura preparata cu sare romaneasca ori sare marina, varza se lasa la fermentat, de preferat in butoaie de stejar sau in borcane de sticla (nu folositi vase din aluminiu sau tabla zincata), in felul acesta pastrandu-si proprietatile, recomanda prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Ce contine?
- Fibre alimentare (combat constipatia, detoxifica colonul)
- Minerale (potasiu, magneziu, calciu)
- Antiinflamatori antioxidanti (vitamina A, C, E, zinc)
- Compusi anticancerigeni si hepatoprotectori
- Acid lactic (reglator al microflorei intestinale, intareste sistemul imunitar)
Se spune ca varza murata era folosita din plin de chinezi, apoi de armate si marinari. De ce mananca oamenii varza murata de mii de ani?
Care sunt beneficiile pentru organism?
- Imbunatateste digestia si curata intestinele. Mineralele si fibrele alimentare pe care le contine sunt ideale in cazul mancarurilor grele. Antioxidantii previn aparitia nitrozaminelor (compusi organici cu actiune cancerigena) care rezulta din digestia preparatelor din carne, precum si oxidarea grasimilor alimentare (considerate agenti pro-cancerigeni).
- Previne aparitia bolilor cardiovasculare si a aterosclerozei anumiti compusi scad concentratia colesterolului rau, impiedicand formarea placilor ateromice.
- Imbunatateste digestia.
- Este indicata in cazul infectiilor respiratorii: vitamina C (continuta in cantitati generoase) are efect antioxidant, sustinut si de vitaminele A, E, de zinc, de calciu, de potasiu.
- Benefica pentru sistemul imunitar, intareste rezistenta la viroze.
- Restabileste microflora intestinala in cazul persoanelor cu disbioza (alterarea florei intestinale) generata si de tratamentele cu antibiotice sau alte medicamente.
- Are efecte hepatoprotectoare prin sulforafanul pe care-l contine.
- Combate constipatia, intensificand detoxifierea organismului si protejarea ficatului.
- In cazul persoanelor aflate la menopauza, atenueaza bufeurile, nervozitatea si aparitia prolapsului uterin (coborarea uterului in vagin), cancerului ovarian si a osteoporozei.
- In sezonul rece, are efecte revitalizante, remineralizante, de crestere a rezistentei generale a organismului la agresiunea mediului.
- Combate oboseala fizica si psihica: intareste sistemul nervos si muscular prin vitamine, minerale etc.
- Poate avea efecte benefice in cazul celor cu astm sau paradontoza.
- Contribuie la intretinerea tenului, prin fibre alimentare, fitonutrienti, minerale, vitamine.
- Intarzie aparitia ridurilor.
- Stimuleaza detoxifierea trupului, incetinind procesul de imbatranire.
- Mentine stralucirea si sanatatea parului, precum si intarirea unghiilor.
- Zeama de varza murata poate fi benefica (in anumite forme si combinatii) in cazul raguselilor, diabetului, asteniei, avitaminozei (deficit de vitamine in organism), mahmurelii etc.
Contraindicatii:
Persoanele care sufera de hiper- sau hipotiroidie trebuie sa consume cu precautie. Cei care nu au voie sa manance sarat trebuie sa gaseasca o alta metoda de preparare.
Redactia MedLive
In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...