Publicat la: 
17/05/2012

Fiecare mama are momente în care doreste sa primeasca un raspuns clar la urmatoarea întrebare: sa îi dau sau sa nu îi dau copilului meu vitamine? Acesta este un aspect la care parintii se gândesc în multe circumstante, mai ales daca cel mic nu are pofta de mâncare, nu mai are atât de multa energie sau se recupereaza dupa o perioada în care a fost bolnav. Unii parinti aleg sa îi dea copilului vitamine, dintre cele uzuale, vitaminele A, D, C, despre care ar fi auzit ca sunt bune si cred ca, desi poate nu sunt constant eficiente, nici rau nu pot face. Ceilalti parinti aleg sa consulte un medic pediatru.

,,Conform ultimului studiu privind automedicatia în cazul copiilor, dintre toate categoriile de medicamente pe care parintii le administreaza copiilor fara recomandarea medicului, 61% sunt vitamine sau suplimente alimentare. Este un procent îngrijorator, pentru ca, desi pot fi usor cumparate din magazinele naturiste sau din farmacii, fara prescriptie medicala, acestea pot fi daunatoare în aceeasi masura în care pot fi benefice. Vitaminele si suplimentele trebuie considerate medicamente, de aceea recomandam parintilor sa ia legatura cu pediatrul înainte de a le administra celui mic. Acesta este sfatul nostru pentru parinti, mesajul pe care îl transmitem prin campania împotriva automedicatiei – Medicamentele nu sunt bomboane.” a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct Asociatia Româna a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

De ce este important sfatul medicului pediatru?

Exista o reglementare referitoare la administrarea vitaminelor femeilor însarcinate si copiilor în primii ani de viata. Obstetricianul si medicul de familie recomanda gravidei vitaminele utile bunei evolutii a sarcinii si profilaxiei rahitismului la copil. Sunt scheme foarte bine stabilite pentru diferite situatii. În tara noastra se recomanda administrarea vitaminei D într-un regim special care trebuie atent supravegheat si respectat. Erorile pot avea repercusiuni nedorite: rahitismul în carente sau hipervitaminoza D care este grava deoarece afecteaza rinichii. Chiar forma de administrare conteaza, spre exemplu, în cazul gravidelor, forma injectabila poate determina afectiuni cardiace la nou-nascut. Acestea sunt doar câteva exemple care sa convinga mamele ca un sfat autorizat este foarte util.

Numai medicul pediatru poate determina daca cel mic are într-adevar nevoie de suplimente alimentare si vitamine.

,,Daca un copil creste în greutate conform vârstei lui, daca hrana lui este diversificata si cuprinde toate alimentele necesare, (legume, fructe, carne, oua), daca este un copil activ, atunci nu are nevoie de suplimente alimentare sau de vitamine. În conditii de boala însa, suplimentarile vitaminice trebuie alese doar de medic. Spre exemplu, numai el ar putea sti faptul ca utilizarea substantelor antitermice necesita si o suplimentare de vitamine din grupul celor antioxidante, cum este vitamina C.” a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iasi.
Vitaminele pot fi clasificate în vitamine hidrosolubile si liposolubile. Cele liposolubile pot determina intoxicatii grave, tocmai de aceea pediatrul este singurul în masura sa recomande folosirea acestora. De exemplu, asocierea între vitamina D si E si acizii grasi Omega 3 este benefica in bolile pulmonare, dar orice alte asociatii haotice pot dauna. Mai mult, tipul de suplimente si cantitatea acestora difera de la vârsta la vârsta; astfel pot aparea efecte adverse daca un copil de 2 ani primeste cantitatea de vitamine necesara unui copil de 4 ani. Respectarea dozei zilnice recomandate este esentiala si doar medicul o cunoaste.

Parintii administreaza de multe ori produse care asociaza vitamina D si vitamina A, dar o cantitate prea mare de vitamina A poate fi cauza unor semne neurologice grave. Aparent inofensive, extrem de utile, aceste amine active, vitale (de aici si numele lor de vitamine) trebuie utilizate rational.

,,În unele cazuri alimentele nu le ofera celor mici toate vitaminele necesare. În primul an de viata sunt situatii în care, chiar daca sunt alimentati natural copiii au nevoie de vitamina K, vitamina D si calciu care este foarte important în metabolizarea corecta, eficienta a vitaminei D. În plus, procesul cresterii si activitatea intensa implica un consum caloric crescut si astfel, uneori, cei mici au nevoie de vitamine. Sunt atât de multe variabile si atât de multe lucruri de analizat încât numai noi, medicii, putem determina daca cel mic are nevoie într-adevar de vitamine sau suplimente alimentare, când si cât” a adaugat dr. Evelina Moraru.

Vitaminele si suplimentele alimentare sunt disponibile pe piata în diferite forme, în diferite concentratii, sunt de calitate diferita si au si preturile foarte diferite. Eticheta nu este nici ea de mare ajutor pentru parinti. Ce criteriu sa foloseasca atunci parintii când cumpara vitamine? ,,Singurul criteriu pe care îl pot avea în vedere parintii este sfatul medicului pediatru. El stie cel mai bine ce suplimente alimentare sau vitamine sa recomande daca este cazul. De ce sa riscati sa îl puneti pe cel mic în pericol? Întrebati-va medicul înainte de a-i da celui mic fie si o vitamina. Doar asa puteti fi dumneavoastra linistiti ca juniorul primeste cea mai buna îngrijire.” a mentionat dr. Evelina Moraru.

Un ultim aspect foarte important este acela de a nu lasa vitaminele acolo unde cei mici pot ajunge. Au diferite forme, arome, culori si pot fi foarte usor confundate de copii cu bomboane, înghitite într-o cantitate mai mare, ceea ce poate avea consecinte grave asupra sanatatii copilului.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

  •  
  • 1 of 38

Articole similare

Un studiu clinic care isi propune sa descopere un tratament nou pentru migrena prin neuro-stimulare non-invaziva va incepe in cursul verii anului 2012 la Universitatea din Kent. Condus de Dr. David Wilkinson de la Universitatea de Psihologie, studiul implica, de asemenea, Duke Medical School (SUA) si San Diego Naval Medical Centre. Cercetare este...
Anul este plin de oportunitati si obligatii de a da si a primi cadouri: zile de nastere, craciun, nunti si botezuri, ziua mamei sau ziua copilului. In aceste conditii, cine il poate invinovati pe cel care primeste cadourile ca pe unele le da la altcineva? In ciuda a ceea ce s-ar putea crede, persoana care daruieste nu are obiectii. Intr-un...
Academia Americana de Dermatologie (AAD) avertizeaza ca dormitul in anumite pozitii duce la "linii de somn" - riduri care devin gravate in suprafata pielii si nu dispar odata ce te-ai trezit. Dormitul pe o parte creste ridurile de pe obraji si barbie, iar dormitul cu fata in jos poate duce in timp la o frunte incruntata. Mananca mai mult peste...
Rezultatele mai multor studii studii mici sau pe termen scurt indica faptul ca valeriana - o planta erbacee perena - poate reduce timpul necesar pentru a adormi si te ajuta sa dormi mai bine. Cu toate acestea, nu toate studiile au aratat ca valeriana este eficienta si pot exista unele pericole, conform Mayo Clinic. Inainte de a decide sa...
Noi cercetari privind utilizarea alcoolului sugereaza ca, in timp ce o casatorie pe termen lung pare sa reduca consumul de alcool la barbati, la femei se constata un nivel usor mai ridicat al consumului de alcool. Studiul, condus de Universitatea din Cincinnati (UC), a fost prezentat la reuniunea anuala a Asociatiei Americane de Sociologie. Pe...