Publicat la: 
4/10/2012

vitMATINA Se mai poate sustine legatura dintre alergii si curatenia exagerata? - raport

Un nou raport stiintific incearca sa darame mitul conform caruia alergiile se datoreaza igienei in exces, curateniei exagerate si faptului ca traim in case sterile. Dar, departe de a spune ca expunerea microbiana nu este importanta, raportul concluzioneaza ca pierderea contactului cu "prieteni vechi" microbieni poate fi un factor fundamental care sta la baza cresterii numarului anumitor boli grave.

Precum alergiile, exista numeroase alte "boli cronice inflamatorii", cum ar fi diabetul de tip 1 si scleroza multipla, care par sa rezulte din reglarea defectuoasa a sistemului noastru imunitar. Deficientele in expunerea microbiana ar putea fi cheia pentru cresterea numarului de cazuri de alergii, dar si de boli inflamatorii cronice.

Aceasta analiza detaliata a probelor, acumulate pe parcursul a mai mult de 20 de ani de cercetare de cand "ipoteza igienei" a fost propusa pentru prima data, confirma ca explicatiile initiale nu sunt corecte.

"Ideea de baza ca expunerea microbiana este esentiala pentru reglementarea sistemului imunitar este corecta. Dar ideea ca copiii care au mai putine infectii din cauza ca traiesc in case mai igienice sunt apoi mult mai susceptibili de a dezvolta astm si alte alergii nu se sustine", spune profesorul Sally Bloomfield .

Un alt autor al raportului, Dr. Rosalind Stanwell-Smith, a declarat: "Alergiile si bolile cronice inflamatorii sunt probleme grave de sanatate si e timpul sa recunoastem ca abordarea simplista legata de curatenia casei ca fiind cauza problemei este nerecomandata, deoarece se distrage atentia de la gasirea de solutii viabile si adevarate si a cauzelor mult mai complexe. "Daca grija de a fi prea curat duce la expunerea inutila a copiilor la agenti patogeni care pot sa le faca rau, aceasta abordare ar fi in mod evident periculoasa.

Profesorul Graham Rook, de asemenea, co-autor al raportului, care a dezvoltat versiunea ipotezei legata de "prietenii vechi microbieni", a declarat: "Cresterea numarului de alergii si boli inflamatorii pare, cel putin partial, o consecinta a pierderii contactului cu gama de microbi cu care sistemul nostru imunitar a evoluat inca din epoca de piatra. Abia acum vedem efectele acestui fapt, determinat si de predispozitia genetica si o serie de factori din stilul nostru de viata moderna - diferitele diete, poluarea, stresul, inactivitatea."

Dr. Stanwell-Smith explica de ce s-a intamplat acest lucru: "De la 1800, cand au inceput sa fie observate alergiile, microbii cu care am trait, mancat, baut si respirat s-au schimbat in mod constant. Aceste schimbari s-au realizat si datorita unor masuri de combatere a bolilor infectioase cu care se confruntau oamenii in acele vremuri - la Londra 1 din 3 decese era cel al unui copil sub 5 ani. Masurile au inclus apa potabila curata, alimente sigure, salubritate si canalizare si poate excesul de antibiotice. In timp ce aceasta transformare a fost vitala pentru a ne proteja de boli infectioase, a schimbat si expunerea la "prietenii microbieni" care populeaza aceleasi medii. "

Legatura cu prietenii nostri "vechi" s-a pierdut si in alte moduri: casele noastre moderne au o combinatie diferita si mai putin diversa de microbi decat casele rurale din trecut. Acest lucru nu are nimic de-a face cu obiceiurile de curatare: chiar si casele curate inca abunda cu bacterii, virusuri, ciuperci, mucegaiuri si acarieni. Este vorba in principal de faptul ca microbii vin din mediul exterior, iar cei din zonele urbane sunt diferiti de cei din mediul rural.

"Un lucru important pe care il putem face este sa nu mai vorbim despre "a fi prea curat" si sa ne gandim la moduri in care ne putem reconecta in conditii de siguranta, cu 'murdaria potrivita', spune profesorul Bloomfield.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Alergologie

Medic Primar
Savu Oana - Filofteia,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist...
Medic Medicina...

Articole similare

Siropul de porumb, un indulcitor des utilizat/ Foto: Dreamstime.com E peste tot: in anumite tipuri de paine, in paste, in bomboane, in sucuri, in hrana copiilor. Producatorii stiu de ce. Mancam si bem, dar nu ne simtim satui. Nu noi ne-am schimbat in ultimele decenii, si nici pofta noastra alimentara. De ce il adauga producatorii si de...
Uleiul de cocos digerat este capabil sa atace bacteriile care cauzeaza aparitia cariilor dentare. Este un antibiotic natural care ar putea fi incorporat in produsele comerciale stomatologice, spun oamenii de stiinta care si-au prezentat activitatea lor la Conferinta de Microbiologie Generala de la Universitatea din Warwick. Echipa de la...
Zaharul este necesar pentru ca ne ofera energie si în cantitati moderate contribuie la bunastarea noastra. Un nivel ridicat de zaharuri, cum se gaseste la diabetici, este daunator, iar acum cercetatorii au dovedit ca poate creste riscul de a face cancer. Este bine cunoscut faptul ca nivelurile ridicate de zahar din sange sunt caracteristice in...
Unii oameni ezita sa bea un pahar sau doua de apa in timpul meselor din cauza credintei ca acest lucru poate dilua acizii gastrici din stomac si perturba procesul de digestie. Desigur, este posibil sa bei mai multa apa decat este necesar, dar nu exista nici un risc asociat cu apa bauta in timpul meselor. Beneficii Principala preocupare este ca...
Simpla mentiune a cuvantului "herpes" evoca de obicei imagini si stereotipuri negative, dar cei mai multi oameni au fost infectati cu o forma de virus. Pentru majoritatea celor infectati apare o rana, se vindeca si incidentul este uitat, desi virusul ramane in stare latenta asteptand circumstantele favorabile pentru a se reactiva. Misterul legat...