Publicat la: 
3/10/2018

Vocile familiare sunt mai usor de inteles, chiar daca nu putem identifica a cui este vocea, potrivit unui studiu publicat in ”Psychological Science”. Cercetatorii de la ”Western University's BrainsCAN” au demonstrat ca participantii la studiu au inteles mai usor ce au spus prietenii lor, cu toate ca vocea le-a fost modificata, decat ce au spus persoane straine, cu toate ca discursul a fost identic, conform eurekalert.org.

”Studiul nostru demonstreaza ca selectam diferite informatii de la o voce in functie de cum incercam sa ne dam seama daca este vocea unui prieten sau a unui membru al familiei. Acest lucru arata ca ne concentram asupra diferitelor parti ale sunetelor in scopuri diferite”, explica Emma Holmes, autorul studiului.

Emma Holmes, impreuna cu Ingrid S. Johnsrude si Ysabel Domingo, de la Universitatea Western, incearca sa inteleaga modul in care percepem vocile altora in mai multe contexte. Oricine a incercat sa poarte o conversatie in agitatia de la locul de munca, sa intr-un restaurant aglomerat, a observat cat de greu este sa intelegi ceea ce ti se comunica cand exista foarte mult zgomot pe fundal. In studiile anterioare, oamenii de stiinta au descoperit ca familiaritatea este un avantaj in aceste situatii, iar astfel vocile prietenilor si familiei devin mai usor de inteles decat ale strainilor.

”In timp, invatam lucruri despre vocile oamenilor cu care discutam frecvent, ceea ce ne ajuta sa intelegem mai bine cuvintele pe care le spun”, adauga Emma Holmes.

De ce intelegem mai bine ce spun oamenii a caror voce ne este familiara?

Specialistii s-au axat pe doua proprietati acustice ale vocii care variaza in functie de persoana, si anume timbru si rezonanta. Scopul lor a fost sa determine modul in care aceste proprietati influenteaza capacitatea noastra de a recunoaste vocea cuiva si de a intelege ce spune.

Au fost recrutate 11 perechi de participanti, care erau fie prieteni, fie cupluri. Acestia se cunosteau de minim sase luni si vorbeau in mod regulat. Acestia au citit cu voce tare un set de propozitii deja stabilite, fiecare urmand un model standard: nume, verb, numar, adjectiv, substantiv ( de exemplu: Bob a cumparat cinci pungi verzi). Specialistii au modificat digital inregistrarile fiecarui participant pentru a modifica timbrul si rezonanta.

In cadrul experimentului, participantii au ascultat inregistrarile partenerilor lor, dar si pe ale altor participanti straini, de acelasi sex. In prima etapa, au ascultat doua propozitii, in acelasi timp, si li s-a cerut sa identifice cuvintele uneia dintre propozitii. In alta etapa, au ascultat o serie de inregistrari si li s-a cerut sa o identifice pe cea a partenerului lor.

Asa cum era de asteptat, au recunoscut mai bine vocea partenerului cand au ascultat o inregistrare nemodificata, comparativ cu oricare dintre inregistrarile modificate. Totusi, au identificat mai corect inregistrarea partenerului chiar si cand aceasta a fost modificata.

Rezultatele sugereaza ca rezonanta este o caracteristica acustica care ne ajuta sa facem legatura intre voce si persoana. Atat timbrul, cat si rezonanta, pot influenta abilitatea noastra de a intelege ceea ce spune o persoana familiara.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Zumzetul oraselor aglomerate / Foto: Agerpres Stim cu totii ca zgomotele puternice ne pot afecta sanatatea. Zi de zi suntem nevoiti sa ignoram zgomotul din trafic, muzica data tare de vecini, sunetele metroului care ajunge in statie etc. astfel incat ni se pare ca am uitat "cum suna" linistea. Chiar daca suntem sau nu constienti de el, zgomotele...
Vocile familiare sunt mai usor de inteles, chiar daca nu putem identifica a cui este vocea, potrivit unui studiu publicat in ”Psychological Science”. Cercetatorii de la ”Western University's BrainsCAN” au demonstrat ca participantii la studiu au inteles mai usor ce au spus prietenii lor, cu toate ca vocea le-a fost modificata, decat ce au spus...
Accidentarile fizice sunt principala cauza a mortalitatii in SUA, iar specialistii estimeaza ca accidentarile fizice reprezinta 5% din totalul deceselor anuale, dar si motivul principal al celor 28 de milioane de vizite la camera de urgenta. Este adevarat ca exista multi factori ce pot contribui la ranirea accidentala, insa pierderea auzului este...
Oamenii de stiinta au reusit, printr-un nou studiu, sa regenereze celulele senzoriale cili, gasite in cohlee, care este o parte a urechii interne. Aceste celule transforma vibratiile sonore in semnale electrice si pot fi distruse definitiv din cauza zgomotelor puternice sau a inaintarii in varsta, potrivit sciencedaily.com. Pierderea auzului, in...
Care sunt principalele afectiuni care pot provoca probleme de auz? Care sunt cauzele comune sau specifice acestor boli? Pot fi prevenite? Ce simptome prezinta? Cum se depisteaza si cum se trateaza corect? Dr. Daniela Bîrsan, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns intrebarilor in cadrul unui interviu video....