Publicat la: 
22/06/2017

Yoga si meditatia produc modificari la nivel genetic - studiu

Yoga si meditatia pot face mai mult decat sa ne relaxeze pe moment. Un nou studiu sugereaza ca aceste practici, dar si alte tipuri de meditatie mindfulness, pot inversa efectele negative ale stresului si depresiei si schimbarile produse la nivel molecular, informeaza time.com.

In cadrul acestui studiu, publicat in jurnalul "Frontiers in Immunology", cercetatorii britanici au analizat concluziile a 18 studii publicate anterior pe aceasta tema, la care au participat in total 846 de persoane.

Cercetarile au analizat efectele biologice ale meditatiei, exercitiilor yoga si practicilor de respiratie, Qi gong si Tai Chi, si au constatat ca aceste exercitii suprima expresia genelor care declanseaza inflamatia.

Inflamatia poate stimula pentru scurt timp sistemul imunitar si poate juca un rol protector impotriva infectiilor si leziunilor, conform autorilor studiului de fata. Insa in societatea noastra de astazi, in care stresul este in primul rand de ordin psihologic, raspunsul inflamator al organismului poate deveni cronic si poate afecta sanatatea atat pe plan fizic, cat si pe plan psihic.

Oamenii de stiinta au descoperit pe parcursul analizelor de specialitate faptul ca persoanele care obisnuiesc sa practice aceste activitati au avut in mod normal un nivel mai scazut de inflamatie si un numar scazut de proteine inflamatorii in organism.

Acest lucru arata ca "yoga a ajutat la inversarea semnelor ce apar la nivel molecular pe fondul stresului cronic", arata cercetatorii, ceea ce se poate traduce intr-un risc considerabil scazut pentru dezvoltarea unui numar insemnat de boli.

Atat mediul inconjurator, cat si stilul nostru de viata, pot dicta ce tip de gene sunt active sau inactive, iar acest lucru are un efect semnificativ asupra riscului de imbolnavire, a longevitatii si caracteristicilor pe care le trasmitem mai departe generatiilor viitoare.

Evenimentele care ridica nivelul de stres din organism pot activa raspunsul genetic specific momentelor in care corpul trebuie sa se apere in mod intuitiv si raspunde, involuntar, prin intuitia de tipul "lupta sau fugi". Acest tip de raspuns poate declansa o reactie in lant ce produce schimbari in organism pe fondul stresului si a genelor specifice, implicate in producerea proteinelor ce produc inflamatie.

"Desi meditatia este diferita de practicarea exercitiilor yoga sau Tai Chi, toate aceste activitati, practicate regulat, diminueaza activitatea genelor ce sunt in mod normal implicate in procesul de inflamatie al organismului.

Aceasta este un domeniu relativ nou de cercetare si este foarte probabil ca beneficii similare sa poata fi obtinute si prin intermediul schimbariii stilului de viata, precum si prin intermediul dietei. Pentru moment nu exista studii suficiente pentru a analiza modul in care yoga ne imbunatateste organismul la nivel molecular, prin comparatie cu alte tipuri de activitate fizica," declara Ivana Buric, autoarea principala a studiului, doctoranda Universitatii din Coventry, Anglia.

Studiile efectuate pana in prezent ne arata, totusi, ca practicile dezvoltate pentru imbunatatirea relatiei minte-corp determina creierul sa controleze procesele ADN-ului ce conduc la imbunatatirea organismului atat pe plan fizic, cat si pe plan mental. Prin alegerea obiceiurilor sanatoase in fiecare zi, putem contribui la modelarea activitatii noastre genetice, conchide autoarea.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Endocrinologie, Genetica

Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist
Doctor in...
Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist