Cardiologie interventionala

Cardiologia intervențională este o subspecialitate a cardiologiei în care se utilizează tehnici specializate pentru diagnosticarea și tratarea bolilor coronariene, bolilor vasculare, bolilor structurale ale inimii și defectelor cardiace congenitale. Cardiologii intervenționali nu efectuează operații pe inimă tradiționale.

Cardiologie generală vs. cardiologie intervențională

Diferența majoră dintre cardiologia intervențională și cardiologia generală este următoarea: cardiologii intervenționiști pot să efectueze tratamente specifice (pe bază de cateter) pentru afecțiunile cardiace, în vreme ce cardiologii generali nu sunt instruiți în aceste proceduri.

Cardiologii generali sunt specializați în diagnosticarea și îngrijirea pacienților cu afecțiuni precum hipertensiune arterială, colesterol ridicat, risc de cardiopatie, infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Testele și procedurile solicitate de cardiologii generali sunt legate de tulburări de ritm cardiac, de exemplu, dar nu efectuează operații deschise sau proceduri endoscopice. Cardiologii generali pot trata pacienții cu probleme cardiovasculare pe perioade lungi.

Cardiologii intervenționiști pot să plaseze stenturi în arterele înfundate, pentru a permite sângelui să curgă normal, pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord, pentru a repara defectul septal (gaura în inimă) și pentru a plasa dispozitive speciale la nivelul inimii (pentru a o ajuta să funcționeze normal).

Servicii medicale de cardiologie intervențională

Cardiologia intervențională tratează sistemul cardiovascular, care include cele patru camere ale inimii, valvele cardiace și arterele (inclusiv arterele coronare). Cardiologii intervenționiști pediatri se concentrează mai ales pe afecțiunile cardiace congenitale (anomalii prezente la naștere în structura inimii sau arterelor coronare).

Cardiologii intervenționiști folosesc tehnologie de ultimă generație și tehnici complexe (cateterismul cardiac, repararea valvei mitrale, înlocuirea valvei aortice) și efectuează proceduri medicale care au drept scop salvarea și îmbunătățirea vieții pacienților (sunt tratate bolile de inimă, defectele valvulare și anomaliile structurale).

Cardiologii intervenționiști nu fac parte din echipa medicală a unui pacient în mod obișnuit. Se apelează la acești cardiologi în cazurile în care este nevoie de expertiza lor pentru o anumită procedură. Pacienții care merg la consult cardiologic la cardiologi generali și/sau cardiologi intervenționali pot fi îndrumați către un chirurg cardiac dacă afecțiunea lor cardiacă nu poate fi tratată cu medicamente sau cu o procedură mai puțin invazivă (de exemplu bazată pe cateter).

Condițiile comune tratate prin cardiologie intervențională includ:

  • Angină pectorală: durere în piept care se manifestă atunci când arterele sunt îngustate din cauza bolii coronariene;
  • Infarct: infarctul miocardic presupune blocarea fluxului de sânge bogat în oxigen către inimă prin cheaguri de sânge;
  • Aritmie: presupune un ritm anormal al inimii, adică inima bate foarte lent, foarte rapid sau neregulat;
  • Insuficiență cardiacă: inima nu este îndeajuns de puternică pentru a pompa o cantitate suficientă de sânge în corp;
  • Cardiomiopatie: presupune o mărire sau o slăbire a mușchiului inimii;
  • Anomalii ale valvelor inimii;
  • Defecte cardiace congenitale: sunt probleme cardiace care apar la naștere (defect septal atrial, de exemplu);
  • Miocardită: este o inflamație a inimii.

Expertiza cardiologilor intervenționiști include numeroase tratamente specializate, proceduri de diagnosticare și tratare, precum și controlul cardiologic periodic.

Consultații

Hipertensiunea arterială și nivelul ridicat al colesterolului sunt condiții care pot fi monitorizate și tratate de medicul de familie sau de medicul cardiolog. Atunci, însă, când apare o problemă gravă de inimă sau a vaselor de sânge, este recomandat să fie consultat un cardiolog intervențional. Tot el trebuie consultat în caz de:

  • rezultate EKG care indică un blocaj al arterei coronare;
  • intervenții cardiace specializate precum: cateterism cardiac, angioplastie, intervenții asupra valvelor cardiace;
  • afecțiuni pentru care pacientul necesită îngrijire specializată (precum atac de cord).

În unele cazuri, pacienții sunt tratați în ambulatoriu și, în cele mai multe cazuri, este nevoie de analize de sânge, teste ale funcției renale și o hemoleucogramă completă.

Investigații și proceduri

Doctorii cardiologi intervenționiști au la dispoziție o serie de investigații și proceduri de cardiologie intervențională. Iată-le pe cele mai importante:

  • coronarografie;
  • angioplastie coronariană;
  • angioplastie carotidiană;
  • angioplastia arterelor renale;
  • angioplastia arterelor membrelor inferioare;
  • implantare stimulator cardiac;
  • implantare defibrilator intern.

Teste de Cardiologie Intervențională

Cardiologii intervenționiști realizează diverse teste pe persoane de toate vârstele. Testele solicitate de cardiologii intervenționiști depind de problema de sănătate pe care o are pacientul și de starea generală a organismului acestuia. Testele pe care le recomandă cardiologii intervenționali includ:

  • Tomografie computerizată cardiacă: utilizează tehnologie cu raze X, imagistică și computere pentru a crea imagini în secțiunea transversală a inimii, circulației și vaselor mari ale sistemului cardiovascular. Imagistica CT ajută medicii să evalueze și să trateze multe probleme cardiovasculare (boli aortice, boli pericardice, probleme de miocard, artere coronare, vene pulmonare);
  • Angiografia coronariană: utilizează substanță de contrast care este injectată în fluxul sanguin printr-un cateter. Imaginile cu raze X ajută doctorii cardiologi să vadă unde există blocaje și alte probleme cardiovasculare critice;
  • Ecocardiogramă: utilizează ultrasunete pentru a crea imagini ale camerelor, pereților și vaselor de sânge ale inimii. Ecocardiograma ajută cardiologii să vadă cum funcționează inima, care este puterea de pompare a acesteia, dacă valvele sunt prea înguste (stenoză) sau dacă există o tumoare. Se poate observa dacă pacientul a suferit un atac de cord ori dacă există riscul dezvoltării unui atac de cord;
  • Ecografia: ecografia intravasculară folosește unde sonore pentru a genera imagini ale interiorului vaselor de sânge;
  • Imagistica prin rezonanță magnetică: RMN-ul cardiac creează imagini detaliate ale structurilor inimii. Imaginile sunt folosite pentru a evalua, diagnostica, monitoriza bolile de inimă, dar și pentru a evalua structura și funcția inimii.

Motive pentru care să alegi serviciile de cardiologie intervențională din cadrul MedLife

Cardiologia intervențională este o ramură modernă a cardiologiei. Prin intermediul procedurilor minim invazive, cardiologia intervențională soluționează cazuri care altfel ar fi fost rezolvate prin metodele chirurgiei tradiționale. În comparație cu procedurile chirurgiei cardiace clasice, riscurile cardiologiei intervenționale sunt mult mai mici, la fel și disconfortul pacientului. În plus, perioada de refacere este mult mai scurtă. Acestea nu sunt singurele avantaje ale cardiologiei intervenționale, mai sunt și altele:

  • echipa de cardiologi intervenționiști este alcătuită din medici cu o experiență vastă;
  • pacienții au la dispoziție toate modalitățile de diagnosticare și tratament;
  • se poate interveni urgent pentru orice complicație a bolilor cardiace;
  • specialiștii cardiologi MedLife pot să ofere cele mai bune sfaturi pentru sănătatea inimii pacienților;
  • procedurile minim invazive nu lasă cicatrici postoperatorii foarte vizibile;
  • complicațiile sunt foarte rare;
  • acest tip de intervenție (cardiacă intervențională) dă o șansă și pacienților care nu s-ar fi calificat pentru chirurgia cardiacă tradițională.

Aparatură de ultimă generație

Progresele care s-au făcut permanent în cardiologia intervențională înseamnă că stabilirea unui diagnostic și a tratamentului adecvat se poate face chiar și în cazul pacienților considerați cu risc cardiac. Spitalele MedLife sunt echipate cu cele mai moderne tehnologii pentru a permite diagnosticarea și tratarea afecțiunilor cardiovasculare complexe: coronarografie, arteriografie, angioplastie coronariană, intervenții de implant de stimulatoare, defibrilatoare cardiace.

Aparatura medicală de ultimă generație prezintă numeroase avantaje: procedurile sunt rapide, disconfortul pacienților este minim, unele dintre proceduri se realizează cu anestezie locală, durata de spitalizare și de recuperare este scurtă, pacientul își poate relua activitatea foarte curând după intervenție.

Servicii acoperite de abonamentele medicale

Abonamentul medical MedLife are scopul de a preveni apariția unor afecțiuni cardiace (și nu numai) și, tocmai de aceea, multiplele tipuri de abonamente includ un pachet generos de beneficii, printre care și:

  • analize de laborator periodice;
  • controale la diferite specialități medicale;
  • consultații (medicină internă și medicină generală);
  • investigații de specialitate la o clinică privată și la medici de specialitate de renume.

Abonamentul medical MedLife dă posibilitatea abonatului să facă analize și investigații de bază, pentru a preveni diverse afecțiuni. În plus, acesta poate beneficia de diverse discounturi (fie la consultațiile oferite de medicii din rețeaua MedLife, fie la consultațiile de la camera de gardă a spitalelor din București, ori la investigațiile și serviciile de imagistică) sau chiar de servicii gratuite. Prețurile abonamentelor MedLife sunt accesibile și variază în funcție de tipurile de servicii și avantaje oferite de fiecare pachet.

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.

Sună acum