Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Boala mușchiului cardiac
Descoperă informații utile despre cardiomiopatie: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Cardiomiopatia este un termen general pentru bolile mușchiului cardiac, în cazul în care pereții camerelor inimii (atrii şi ventricule) s-au întins, s-au îngroșat sau au devenit rigizi. Acest lucru afectează capacitatea inimii de a pompa sângele în mod eficient, putând duce la insuficiență cardiacă.
Cardiomiopatia poate fi clasificată în mai multe tipuri, fiecare cu propriul set de caracteristici și cauze.
Este cel mai frecvent tip de cardiomiopatie şi implică mărirea (dilatarea) camerelor inimii, ceea ce slăbește capacitatea acesteia de a pompa sângele în mod eficient. Cardiomiopatia dilatativă se poate datora unor cauze diverse, inclusiv boli coronariene, infecții, abuz de alcool și anumite medicamente.
În stadii avansate, această afecțiune poate duce la complicații care includ insuficiența cardiacă sau alte probleme cardiovasculare.
Acest tip implică o îngroșare a mușchiului cardiac, cel mai frecvent la nivelul septului dintre ventricule, care poate obstrucționa fluxul de sânge în afara inimii. Cardiomiopatia hipertrofică poate fi moștenită și este adesea detectată în copilărie sau la vârsta adultă tânără. Este cea mai frecventă cauză de moarte subită legată de inimă la persoanele sub 30 de ani.
Cardiomiopatia hipertrofică obstructivă, cunoscută și sub numele de stenoză subaortică hipertrofică idiopatică sau hipertrofie septală asimetrică, este un subtip de cardiomiopatie hipertrofică în care mușchiul cardiac devine anormal de gros, adesea din cauza unor mutații genetice care afectează proteinele ce alcătuiesc mușchiul cardiac. Cel mai frecvent loc de îngroșare este septul, peretele care separă partea stângă de partea dreaptă a inimii. Ca urmare, devine mai greu pentru inimă să pompeze sângele.
Cardiomiopatia ischemică este un termen pe care medicii îl folosesc pentru a descrie insuficiența cardiacă congestivă provocată de o boală coronariană. "Ischemică" înseamnă că mușchiul cardiac nu primește suficient sânge și oxigen deoarece arterele coronare, cele care furnizează sânge mușchiului cardiac, sunt îngustate sau blocate.
Boala coronariană este adesea rezultatul aterosclerozei, o afecțiune în care se acumulează depozite de grăsime (plăci) în interiorul arterelor. Acest lucru reduce fluxul de sânge către inimă, ceea ce duce la o lipsă de oxigen și de nutrienți necesari pentru ca mușchiul cardiac să funcționeze corect.
Cardiomiopatia ischemică este cel mai frecvent tip de cardiomiopatie în țările dezvoltate. În timp, din cauza lipsei de sânge suficient, secțiuni ale mușchiului cardiac pot fi deteriorate și slăbite, ceea ce poate duce la insuficiență cardiacă (inima nu poate pompa sângele în mod eficient către restul corpului).
Este o formă specifică de cardiomiopatie dilatativă, cauzată de consumul cronic și intens de alcool. Cardiomiopatia alcoolică se caracterizează prin slăbirea și mărirea mușchiului cardiac, ceea ce inhibă capacitatea inimii de a pompa sângele în mod eficient.
Alcoolul, mai ales atunci când este consumat în cantități mari, poate fi toxic pentru celulele mușchiului cardiac, ducând la modificări ale structurii și funcției acestora. Aceste modificări pot include mărirea inimii însăși și subțierea pereților mușchiului cardiac. Atunci când pereții inimii devin subțiri și slabi, aceștia nu se pot contracta corespunzător, ceea ce înseamnă că nu pot pompa sângele atât de eficient pe cât ar trebui. În timp, această tensiune poate duce la insuficiență cardiacă.
Acest tip se caracterizează prin rigiditatea pereților inimii, care împiedică ventriculii (camerele inferioare ale inimii) să se umple corect cu sânge. Cardiomiopatia restrictivă este, adesea, idiopatică (de cauză necunoscută), dar poate apărea și din cauza acumulării de substanțe anormale (cum ar fi proteinele amiloide) în țesutul cardiac.
Denumită şi cardiomiopatie de stres sau “sindromul inimii frânte”, aceasta este o afecțiune temporară, adeseori provocată de stres sau de traume emoționale, în care principala cameră de pompare a inimii, ventriculul stâng, se mărește și nu pompează bine, în timp ce restul inimii funcționează normal sau chiar cu mai multă forță. Simptomele cardiomiopatiei Takotsubo le imită adesea pe cele ale unui atac de cord.
Acest tip rar de cardiomiopatie face ca mușchiul din ventriculul drept să fie înlocuit cu grăsime și țesut fibros, ceea ce duce la probleme cu semnalele electrice ale inimii, care pot provoca ritmuri cardiace neregulate (aritmii). Este adesea genetică și poate provoca stop cardiac subit la tineri, în special la sportivi.
Este o afecțiune cardiacă rară, de obicei congenitală, ceea ce înseamnă că vă nașteți cu ea. În cazul cardiomiopatiei de necompactare ventriculară stângă, camera inferioară stângă a inimii nu se dezvoltă corespunzător. Ca urmare, este posibil ca inima să nu pompeze sângele în tot corpul atât de eficient pe cât ar trebui. Poate apărea singură sau în combinație cu alte tipuri de cardiomiopatie.
Denumită şi cardiotoxicitate, se referă la orice afectare a inimii care apare în urma tratamentului împotriva cancerului. Nu este frecventă în general, dar poate apărea la persoanele care iau anumite medicamente de chimioterapie sau de terapie țintită. De asemenea, unii pacienţi pot dezvolta probleme cardiace după ce au făcut radioterapie la nivelul pieptului. Cardiotoxicitatea se dezvoltă uneori la mai mulţi ani după tratamentul cancerului.
Este o afecțiune gravă care provoacă deteriorarea mușchiului cardiac și împiedică inima să pompeze sângele către restul corpului. Cardiomiopatia peripartum afectează femeile aflate în ultima lună de sarcină sau până la cinci luni după naștere. Din acest motiv, se mai numește și cardiomiopatie postpartum sau cardiomiopatie asociată sarcinii. Poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la persoanele de peste 30 de ani.
Cauza exactă a cardiomiopatiei poate fi dificil de determinat, deoarece există diverși factori potențiali. Unele tipuri de cardiomiopatie sunt moștenite și sunt cauzate de mutații genetice, în timp ce altele sunt dobândite din cauza unor factori sau condiții diferite:
Mai mulți factori de risc pot crește probabilitatea ca o persoană să dezvolte cardiomiopatie:
Simptomele cardiomiopatiei pot varia în funcție de tipul și gravitatea afecțiunii. În stadiile incipiente, este posibil să nu existe niciun simptom. Cu toate acestea, pe măsură ce afecțiunea progresează, unele dintre simptomele comune pot include:
Aceste simptome pot fi ușoare sau severe și pot apărea și dispărea sau pot persista în timp.
Cardiomiopatia este, de obicei, diagnosticată de un cardiolog. Acesta va corobora anamneza detaliată, examinarea fizică și diversele teste de diagnosticare pentru a pune diagnosticul:
Istoricul medical
Medicul vă va întreba despre orice simptome cu care vă confruntați, despre istoricul medical personal și despre istoricul familial de boli de inimă.
Examinarea fizică
Medicul vă va asculta inima și plămânii, va verifica dacă aveți lichid în picioare sau în abdomen și va căuta alte semne fizice care ar putea sugera cardiomiopatie.
Teste de diagnosticare
Există mai multe teste care pot fi folosite pentru diagnosticarea cardiomiopatiei:
Dacă sunteți diagnosticat cu cardiomiopatie, este posibil să consultați și alți specialiști ca parte a echipei dumneavoastră de îngrijire, cum ar fi un specialist în insuficiență cardiacă, un electrofiziolog sau un chirurg cardiovascular, în funcție de gravitatea și tipul afecțiunii dumneavoastră.
Tratamentul pentru cardiomiopatie se concentrează pe gestionarea simptomelor, pe prevenirea agravării afecțiunii și pe reducerea riscului de complicații. Planul de tratament specific poate varia în funcție de tipul de cardiomiopatie, de gravitatea afecțiunii și de starea generală de sănătate a pacientului:
Medicamente
Se pot utiliza mai multe tipuri de medicamente, printre care:
Intervenții chirurgicale și dispozitive medicale
În anumite cazuri, ar putea fi recomandate proceduri chirurgicale, cum ar fi:
Modificări ale stilului de viață
Gestionarea condițiilor de sănătate asociate și efectuarea unor schimbări sănătoase ale stilului de viață este, de asemenea, importantă. Acest lucru ar putea include:
Îngrijirea ulterioară
Controalele regulate pentru a vă monitoriza starea de sănătate și pentru a adapta planul de tratament, după caz, sunt esențiale.
Dacă nu este tratată sau dacă nu este bine gestionată, cardiomiopatia poate duce la complicații grave care pot include:
Prevenirea cardiomiopatiei implică, adesea, gestionarea factorilor de risc și adoptarea unui stil de viață sănătos pentru inimă:
Bibliografie
Carcinomul renal este un tip de cancer care își are originea în celulele rinichilor. Cea mai frecventă formă este carcinomul renal cu celule clare, care debutează în...
Vezi detalii
Cardiomiopatia dilatativă întrunește un grup mare de afecțiuni miocardice atât primitive, cât și secundare care determină o dilatație cavitară importantă a...
Cardiomiopatia restrictivă este afecțiunea inimii care presupune că țesutul muscular din ventriculi devine rigid, împiedicând umplerea acestora cu sânge și determinând...
Cardiomiopatia hipertrofică (CMH) este o afecțiune caracterizată prin creșterea grosimii părții musculare a inimii, numită miocard. Această îngroșare a mușchiului...
Cardiopatia ischemică este o afecțiune caracterizată prin alterarea balanței între cererea și oferta de oxigen la nivelul mușchiului inimii. Pentru o funcționare...
Cariile reprezintă cavități care se formează pe suprafața dinților. Cariile apar atunci când acizii prezenți în cavitatea orală erodează stratul exterior dur al dintelui...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.