Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Durere toracică/ Durere precordială
Descoperă informații utile despre angină pectorală: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Angina este un simptom al bolii coronariene. Afecțiunea se poate manifesta la femei și la bărbați, în egală măsură. Cel mai adesea, pacienții descriu simptomele sub forma unei gheare în piept. Trebuie spus însă că, deși în această boală inima nu primește suficient oxigen, angina pectorală nu se manifestă permanent. Simptomele apar atunci când pacientul depune efort de exemplu, pentru că inima are nevoie de un surplus de oxigen.
Angina este de mai multe feluri:
Cauza esențială a anginei pectorale este aceea că la inimă ajunge un flux redus de sânge. Acest sânge este foarte important pentru că el transportă oxigen, iar inima are nevoie de oxigen, altfel apare ischemia cardiacă (infarctul miocardic).
În general, la inimă poate ajunge o cantitate mai mică de sânge pentru că pe arterele care alimentează inima cu sânge se depune o placă de aterom (formată din calciu și colesterol în principal). În timp, aceste plăci cresc în dimensiuni și se ajunge la îngustări semnificative ale vaselor de sânge (așa numitele stenoze). Este ceea ce medical se numește ateroscleroză, iar procesul determină o reducere semnificativă a cantității de sânge care ajunge la inimă.
Există factori de risc comuni pentru boala coronariană și angină pectorală:
Cele mai uzuale simptome ale anginei pectorale sunt următoarele:
Trebuie reținut că simptomul principal este o durere care apare ca o gheară sau sufocare, localizată în special în regiunea retrosternală mijlocie și inferioară. Durerea poate iradia în umăr și membrul superior stâng, uneori se duce spre mandibulă sau omoplat. Uneori poate dura 1-3 minute, alteori poate ajunge la 10-15 minute. Frecvența crizelor este variabilă.
Acest disconfort se instalează în anumite condiții: stres, efort fizic, după mese copioase, abuz de tutun, frig, sau în cazuri de tahicardie. O astfel de criză dureroasă este însoțită, în cele mai multe cazuri, de palpitații, transpirații, paloare, lipotimie, lipsă de aer.
Pentru a stabili diagnosticul de angină pectorală, cardiologul recomandă mai multe teste și investigații, cum ar fi:
Tratamentul anginei pectorale are drept scop reducerea frecvenței simptomelor și prevenirea apariției infarctului miocardic acut. Tratamentul diferă în funcție de tipul de angină. El începe cu evitarea efortului sau a cauzei care a declanșat criza. Dacă totuși disconfortul nu cedează, se recomandă administrarea de nitroglicerină sublingual. În cazul în care durerea nu se ameliorează, se mai poate administra o tabletă de nitroglicerină după 5 minute. Dacă nici după a doua nitroglicerină durerea nu cedează, trebuie avut în vedere un sindrom coronarian acut (care reprezintă un risc de infarct miocardic) și trebuie anunțată salvarea.
Tratamentul anginei pectorale presupune tratarea bolii care o declanșează (ateroscleroza). Acest lucru presupune corectarea factorilor de risc (printr-un stil de viață sănătos) și tratamentul medicamentos prescris de medicul cardiolog. Așadar tratamentul cuprinde:
Cea mai bună intervenție diferă de la caz la caz. Cel mai probabil, pacientul va trebui să continue tratamentul medicamentos și după intervenția chirurgicală.
În mod evident, când pacientul se simte rău este recomandat să se adreseze medicului cardiolog. Acesta poate stabili dacă este vorba de angină și poate prescrie tratamentul adecvat. Trebuie apelat la medic atunci când durerea este puternică, atunci când durează mai mult de 5 minute și dacă disconfortul nu cedează la tratament.
Este vorba despre persoanele care prezintă factori de risc cardiovascular, persoanele cu vârsta de peste 55-65 de ani, persoanele care prezintă nivel de colesterol ridicat sau tensiune arterială mare.
Pentru că există forme de ischemie care nu se manifestă prin durere (mai ales la persoanele diabetice); de aceea, pacienții cu risc crescut trebuie evaluați cardiologic chiar și în absența durerii pectorale. Medicul specialist poate recomanda investigațiile necesare și tratamentul adecvat.
Trebuie apelat sistemul de urgență dacă durerea are o durată de peste 20 de minute pentru că există risc major de infarct miocardic acut.
Dacă mergi la medicul cardiolog acuzând un episod de durere în piept, acesta te poate întreba despre:
În principal, medicul poate recomanda:
Angina pectorală este un semnal de alarmă şi te încadrează în grupa de risc în ceea ce privește infarctul miocardic sau accidentele vasculare. Poți reduce riscul acestor probleme astfel:
În principiu da, poți șofa. Tot ce trebuie să faci însă este să oprești dacă se produce un episod în timpul șofatului. Poți relua condusul mașinii după ce simptomele au dispărut. Întreabă medicul dacă starea ta îți permite să conduci mașina.
Cele mai frecvente semne si simptome ale unui infarct miocardic sunt:
Bibliografie
Un anevrism de aortă abdominală reprezintă o dilatare apărută în artera din abdomen, într-o zonă în care peretele acesteia se slăbește.Aorta este cel mai mare vas de...
Vezi detalii
Anevrismul de aortă toracică reprezintă dilatarea anormală a porțiunii aortei care trece prin torace. Aorta este cea mai mare arteră din corp, care transportă sângele...
Angina pectorală instabilă este definită ca suferinţa ischemică a muşchiului inimii (miocardului) în repaus sau la eforturi minime, în absenţa distrugerii complete a...
Angioedemul sau edemul Quincke reprezintă o varietate de urticarie profundă, care se produce în dermul profund și în hipoderm, fără a fi însoțită de papule urticariene,...
Despre anizocoriePupila reprezintă deschiderea centrală circulară a diafragmului irian, ce dozează cantitatea de lumină care pătrunde în ochi, protejând retina. În mod...
Anorexia nervoasă reprezintă o tulburare de alimentație, caracterizată printr-o greutate corporală anormal de mică, respectiv o teamă intensă de îngrășare, pacientul...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.