Diverticulita

Alte denumiri ale afectiunii:

Diverticuloza, Diverticulita colonica, Boala diverticulara a colonului

Diverticulii sunt structuri saculare ce se formeaza la nivelul pliurilor mucoasei intestinale, aparand mai ales in partea inferioara a sistemului digestiv, si anume in colon. Acestia sunt foarte comuni la persoanele cu varste de peste 40 de ani, in majoritatea cazurilor neprezentand nicio problema si niciun risc pentru sanatate. Cateodata, insa, una sau mai multe din aceste structuri devine imflamata sau infectata, aceasta conditie fiind numita diverticulita. Aceasta poate provoca simptome precum puternice dureri abdominale, greata, febra, precum si o modificare a rutinei zilnice de excretie.

Diverculita poate varia de la forme usoare, ce se trateaza cu odihna si antibiotice , pana la forme mai severe ce pot necesita chiar si interventie chirurgicala.

Diagnosticul diverticulitei

Diverticulita este in general diagnosticata de medic dupa o perioada de acuta durere abdominala, acesta eliminand cu ajutorul investigatiilor alte numeroase potentiale cauze pentru astfel de dureri. Examinarea fizica consta in palparea zonei, iar analizele de sange si urina au menirea de a indica potentiale infectii. In functie de natura pacientului, anumite investigatii sunt necesare pentru a elimina alte potentiale afectiuni:

  • Femeile de varste fertile vor face un test de sarcina, pentru a elimina varianta unei sarcini ca motiv pentru durerile abdominale
  • Analize ale enzimelor ficatului vor fi efectuate pentru a elimina eventuale cauze legate de afectiuni hepatice
  • Un test al materiilor fecale va determina potentiale infectii daca unul din simptome e diareea
  • Printr-o tomografie computerizata se observa exact diverticulii imflamati si infectati, diagnosticul de diverticulita fiind confirmat. Tomografia poate de asemenea sa determine severitatea problemei, ajutand medicul sa prescrie cel mai eficient tratament pentru fiecare caz in parte.

Complicatii ale diverticulitei

Aproximativ un sfert din pacientii cu diverticulita acuta dezvolta complicatii ulterioare. Atunci cand in spatiul format in mucoasa intestinala se colecteaza puroi, in zona se formeaza un abces. De asemenea, cicatriazarea zonei poate forma blocaje la nivelul colonului sau al intestinului subtire. In cazuri extreme, diverticulii imflamati sau infectati se sparg, varsand continutul intestinelor in cavitatea abdominala, provocand astfel peritonita.

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Gastroenterologie

Medic Specialist
Samoila (Sandu) Georgeta,Doctor
Doctor
Medic Primar...
Lamatic Carmen-Gabriela,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 26

Diverticulita - Cauze / agent infectios / factori de risc

Diverticulia: cauze

Diverticulii se formeaza in general in spatii ale stratului muscular median al intestinului subtire. Sraturile mai adanci, fiind mai subtiri, vor urca prin acel spatiu, formand un mic sac pe suprafata colonului. Diverticulita apare atunci cand un diverticul dezvolta un orificiu microscopic prin care pot trece bacterii venite din intestine. In unele cazuri, infectia poate aparea chiar si fara respectivul orificiu. Diverticulita afecteaza cel mai des partea intestinului gros cea mai apropiata de anus.

Factori de risc pentru diverticulita

Exista mai multi factori ce favorizeaza aparitia diverticulitei. Primul si cel mai semnificativ este varsta, trecerea anilor slabind peretii intestinului gros, presiunea excretiilor avand potentialul de a forma diverticuli. Diverticulita apare la aproximativ 10% din persoanele cu varste de peste 40 de ani, la mai mult de jumatate din persoanele cu varste de peste 60 de ani si la aproape toate persoanele de la 80 de ani in sus. Alti factori de risc tin de sanatatea si stilul de viata al pacientului. Obezitatea e un bun indicator al aparitiei diverticulilor, precum si fumatul sau lipsa de exercitii fizice. De asemenea, o dieta scazuta in fibre si cu o cantaitate mare de grasimi animale pare sa mareasca riscul, precum si unele medicamente, printre care si antiimflamatoriile bazate pe ipubrofen.

Diverticulita - Simptome

Cel mai semnificativ simptom al diverticulitei este durerea, in general constanta si persistenta. Cel mai des aceasta apare pe partea stanga a abdomenului, insa atunci cand apare pe partea dreapta este de o intensitate superioara. Alte simptome sunt greata si voma, febra, precum si constipatie sau, in cazuri mai rare, diaree. O vizita la medic este foarte recomandata in cazul aparitiei unor dureri abdominale constante si fara o explicatie aparenta, mai ales daca sunt acompaniate de febra si constipatie sau diaree.

Diverticulita - Tratament

Tratamentul pentru diverticulita depinde in mare masura de semnele si simptomele bolii.

Cazurile usoare de diverticulita, cu simptome de o severitate scazuta, se trateaza in general acasa. Medicul va prescrie in general un antibiotic pentru tratarea infectiei, desi in multe cazuri nu este absolut necesar. De asemenea, se va recomanda o dieta bazata exclusiv pe lichide timp de cateva zile, pana la vindecarea intestinului, precum si medicamente pentru ameliorarea durerilor.

Cazurile mai complicate sau complicatiile aduse de alte afectiuni medicale necesita in general spitalizare. Tratamentul in aceste cazuri consta in administrarea de antibiotice intravenos, precum si inserarea unui tub in cavitatea abdominala pentru a drena eventualele abcese formate.

Operatia de diverticulita

In unele situatii, interventia chirurgicala este inevitabila. Prima din aceste situatii este cea in care peretele intestinal prezinta un abces, o obstructie sau o perforatie. Alte situatii in care operatia este necesara sunt cazurile repetate de diverticulita usoara sau un sistem imunitar slabit.

Exista doua tipuri de interventie chirurgicala pentru tratarea diverticulitei:

Rezectia intestinului, ce consta in extirparea segmentelor afectate ale intestinului si apoi reconectarea segmentelor sanatoase, permitand astfel pacientului sa aiba un sistem digestiv functional. In functie de gravitatea inflamatiei, se poate opta pentru o interventie chirurgicala deschisa sau una minim invaziva, cu ajutorul unui dispozitiv ce se insereaza in cavitatea abdominala.

Rezectia intestinala cu colostomie se efectueaza atunci cand inflamatia este atat de serioasa incat colonul si rectul nu pot fi reconectate. Interventia in sine consta in conectarea partii sanatoase a colonului de o deschidere facuta in peretele abdominal, excretiile trecand prin respectiva deschidere si revarsandu-se intr-o punga de plastic. De indata ce inflamarea scade in intensitate, intestinul se reconecteaza.

Diverticulita - Preventie

Avand in vedere ca diverticulita apare mai ales odata cu inaintarea in varsta, in multe situatii nu exista o cale sigura de preventie a acesteia. Anumite modificari ale stilului de viata pot insa micsora considerabil sansele contractarii bolii. Printre acestea, cele mai importante sunt exercitiile fizice efectuate regulat, consumul de alimente bogate in fibre si consumul unor mari cantitati de lichide.

Medicina Generala, Medicina Interna, Medicina De Familie - alte afectiuni