Ecografia (ultrasonografia) este o metoda imagistica care foloseste undele sonore cu frecventa inalta pentru a produce imagini ale organelor interne. Examinarea ultrasonografica nu foloseste radiatii ionizate (raze X), putand fi utilizata in diagnosticul multor afectiuni la femeile insarcinate si copii.

Investigatiile ecografice sunt utilizate in ginecologie, obstetrica, afectiunile abdomino-pelvine, patologia mamara, patologia tiroidiana, ortopedie, urologie etc si sunt nedureroase si neinvazive.

In functie de sonda utilizata, imaginile ecografice pot fi  unidimensionale bidimensionala sau tridimensionale.

In ce consta investigatia

Investigatia se realizeaza cu ajutorul unei sonde care se trece deasupra portiunii investigate. Sonda transmite ultrasunetele pe care le reflecta diferitele tesuturi catre un calculator. Inainte de inceperea procedurii, doctorul aplica un gel pe portiunea care urmeaza sa fie investigata. Gelul faciliteaza contactul sondei cu pielea sau mucoasele. In cele mai multe cazuri, pentru efectuarea investigatiei pacientul trebuie sa stea pe o suprafata plana (un pat).

Ce afectiuni depisteaza

Imaginile ecografice ofera informatii in timp real despre strunctura anumitor organe, pozitionarea acestora, miscarea, dar si posibilele disfunctii ale:

·         glandei tiroide si glandei paratiroide,

·         vaselor mari (aorta, artere renale, artere iliace, vena porta etc)

·         ganglionilor limfatici,

·         inimei,

·         glandei mamare,

·         organelor abdominale (ficat, vezica biliara, splina, pancreas, rinichi, vezica urinara)

·         organe pelviene (uter, ovare, prostata)

·         orbita si glob ocular

·         parti moi (tendoane, muschi, articulatii)

·         testicule

Ecografia este pe larg utilizata in sarcina, cu ajutorul ecografiei este monitorizata dezvoltarea intrauterina a fatului, se determina cu acuratete dimensiunea sacului gestational, placenta, lungimea embrionului, miscarile acestuia, bataile inimii dar si starea de sanatate a viitoarei mame.

Contraindicatii

Investigatia nu implica riscuri, acesta fiind recomandata tuturor pacientilor.

Pregatire: 
  • Pentru ecografia de abdomen superior – pacientul nu trebuie sa manance 8 ore inainte de procedura, sa nu bea cafea sau lichide dulci.
  • Pentru ecografie abdominala generala – pacientul nu trebuie sa manance cu 8 ore inainte de procedura, sa nu bea cafea sau lichide dulci; sa bea cu o ora inainte 750 ml apa plata si sa nu urineze
  • Pentru ecografia de abdomen inferior – se recomanda ca pacientul sa bea 750 ml de apa plata cu o ora inainte si sa nu urineze (pentru a avea vezica urianara plina)
  • Pentru ecografia de artere renale, sistem port, vase splanhnice – pacientul nu trebuie sa manance cu 8 ore inainte

Discutati cu medicul despre ecografia pe care urmeaza sa o efectuati sau intrebati agentii de call center cum sa va pregatiti.