medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Anevrism aortic

Anevrism aortic

Descoperă informații utile despre anevrism aortic: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre anevrismul aortic

Anevrismul aortic reprezintă o zonă slăbită în interiorul aortei (cea mai mare arteră a organismului uman care transportă sângele oxigenat către majoritatea organelor, din ventriculul stâng al inimii până în cavitatea abdominală). Atunci când peretele aortei slăbește, sângele care presează pe acest perete poate determina o dilatare a arterei,  asemenea unui balon (anevrism). Pe măsură ce rezistența vasului sanguin scade, pericolul ca anevrismul să crească în dimensiuni și să se rupă este tot mai mare.

Anevrismele pot apărea în mai multe zone, fiind întâlnite cel mai frecvent la nivelul arterei aorte și la nivel cerebral.

Anevrismele aortice pot fi de două tipuri, în funcție de localizarea lor:

Atunci când dilatarea cuprinde atât aorta toracică, cât și abdominală, vorbim de anevrism de aortă toraco-abdominal.


Anevrism aortic toracic

Bărbații și femeile sunt la fel de predispuși la a suferi anevrisme ale aortei toracice care devin mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă.

Anevrismele aortice toracice sunt adesea cauzate de hipertensiunea arterială, colesterolul crescut sau diferite alte leziuni. Uneori, persoanele cu tulburări moștenite ale țesutului conjunctiv (cum ar fi sindromul Marfan și sindromul Ehlers-Danlos) pot prezenta anevrisme de aortă toracică.

Anevrismele mici au o creștere lentă, de aceea pot fi lipsite de simptome, ceea ce duce la diagnosticarea lor tardivă, când anevrismul are deja dimensiuni mari, iar riscul de disecție sau ruptură a peretelui aortic este mare.

Atunci când anevrismul crește, poate provoca unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • durere toracică;
  • senzație de presiune la nivelul toracelui;
  • durere de spate;
  • tuse;
  • probleme de respirație.

Anevrism aortic abdominal

Anevrismele aortice abdominale apar mai frecvent decât cele toracice și sunt mai dese la bărbați și la persoanele de peste 65 de ani. Acest tip de anevrisme sunt, de obicei, cauzate de ateroscleroză, dar și de infecții sau alte leziuni.

Adesea, anevrismele aortice abdominale nu prezintă simptome. În cazul în care totuși apar, acestea pot include:

  • senzație de pulsație în abdomen;
  • dureri cu caracter de palpitație sau profunzime, în spate sau în zonele laterale;
  • durere la nivelul feselor, în zona inghinală și la nivelul picioarelor; durerea nu cedează la schimbarea poziției sau la administrarea de antiinflamatoare.
MedLife

Cauze

Printre posibilele cauze ale unui anevrism aortic se numără:

  • hipertensiunea arterială: determină slăbirea peretelui aortic; asociată cu vârsta înaintată, reprezintă un factor de risc important în dezvoltarea unui anevrism de aortă toracică;
  • îngroșarea și întărirea arterelor (ateroscleroză): pe măsură ce placa se acumulează pe pereții arterelor, acestea devin mai puțin flexibile, iar presiunea suplimentară poate determina slăbirea și dilatarea acestora; hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat sunt factori de risc pentru întărirea arterelor;
  • afecțiuni genetice: anevrismele aortice care apar la persoanele mai tinere au adesea o cauză genetică. Persoanele care se nasc cu sindrom Marfan (afecțiune genetică ce afectează țesutul conjunctiv) prezintă un risc crescut de anevrism aortic toracic; alte tulburări genetice sunt sindromul vascular Ehlers Danlos, sindromul Loeys-Dietz și Turner;
  • afecțiuni inflamatorii: boli precum arterita cu celule gigante și arterita Takayasu sunt asociate cu anevrismele de aortă toracică;
  • probleme cu valva aortică a inimii (valva aortică bicuspidă);
  • infecție netratată: deși destul de rar, anevrismul de aortă toracică poate fi cauzat de o infecție netratată, cum ar fi sifilis sau salmoneloza;
  • traumatism: rareori, unele persoane care suferă diferite traumatisme în timpul unui accident dezvoltă anevrisme aortice toracice.

Factori de risc

Există mai mulți factori care contribuie la producerea unui anevrism aortic, printre care:

  • fumatul;
  • hipertensiunea arterială;
  • diferite boli sau comportamente nesănătoase care afectează inima și vasele de sânge. 

Simptome

De cele mai multe ori, pacienții cu anevrism aortic pot fi asimptomatici pentru foarte mult timp, afecțiunea fiind descoperită întâmplător.

În majoritatea cazurilor, simptomele apar atunci când anevrismul este sever, iar pacientul resimte durerea produsă de tensiunea crescută asupra peretelui aortei sau de compresia organelor adiacente. Simptomele mai apar și în cazul diferitelor complicații, cum ar fi tromboza peretelui anevrismului sau disecției de aortă.

Un anevrism aortic rupt poate duce la sângerări masive, care pun viața pacientului în pericol. În general, cu cât anevrismul este mai mare, cu atât este mai mare și riscul de rupere.

Semnele și simptomele unei rupturi aortice includ:

  • dureri intense, care apar brusc și persistă în zona pieptului, abdomenului sau a spatelui;
  • durere care iradiază în spate;
  • dificultăți de respirație;
  • tensiune arterială scăzută;
  • pierderea conștienței;
  • respirație scurtă;
  • probleme la înghițit;
  • slăbiciune sau paralizie a unei părți a corpului;
  • dificultăți de vorbire sau alte semne ale unui accident vascular cerebral.
MedLife

Diagnosticare

Este important ca medicii să-și sfătuiască pacienții cu vârste peste 65 de ani, care prezintă factori de risc (hipertensiune arterială, dislipidemie), să facă periodic un examen de screening. Acesta constă într-o ecografie cardiacă sau abdominală și are rolul de a verifica eventuala prezență a unui anevrism aortic la nivel toracic, respectiv la nivel abdominal.

De cele mai multe ori, în fază incipientă, anevrismul aortic nu prezintă niciun simptom. Alteori, din cauza compresiei exercitate de dilatația arterială asupra organelor învecinate, pacientul se poate plânge de constipaţie, dureri lombare sau abdominale.

De obicei, când ajunge să prezinte simptome, anevrismul este în prag de fisurare sau rupere. În această situație, pentru a stabili conduita terapeutică, se recomandă efectuarea examenelor angio CT (tomografia computerizată) cu substanţă de contrast sau RMN.

De asemenea, screeningurile de rutină, în special pentru afecțiuni genetice specifice, pot ajuta la identificarea riscului de apariție a unui anevrism aortic. În cazul în care testele indică un risc crescut, medicul cardiolog poate prescrie medicamente pentru scăderea colesterolului și reducerea tensiunii arteriale.

Tratament

Scopul tratamentului în cazul anevrismului toracic este de a preveni creșterea lui și de a-l trata înainte să ducă la o disecție sau ruptură aortică.

În funcție de mărimea și rata de creștere a anevrismului toracic aortic, tratamentul poate varia de la monitorizare până la intervenție chirurgicală.

În cazul anevrismelor mici (< 5 cm în diametru):

  • se recomandă supravegherea, deoarece prezintă un risc foarte scăzut de rupere;
  • la fiecare 6-12 luni se recomandă ecografie sau alte teste imagistice, pentru a monitoriza creșterea anevrismului și riscul de ruptură;
  • medicație, pentru managementul tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului;
  • modificarea stilului de viață (se recomandă ferm renunțarea la fumat);
  • exercițiile zilnice sunt benefice.

În cazul anevrismelor mari (> 5 – 5.5 cm în diametru):

  • se recomandă, în general, tratamentul chirurgical, deoarece riscul de ruptură crește odată cu creșterea dimensiunii anevrismului;
  • tipul de intervenție va fi ales de echipa de medici chirurgi împreună cu pacientul, în funcție de severitatea simptomelor și starea generală de sănătate.

Și în cazul anevrismelor aortice abdominale scopul tratamentului este de a preveni creșterea și de a-l trata înainte ca acesta să provoace o disecție sau ruptură aortică.

În funcție de mărimea și ritmul de creștere a anevrismului aortic abdominal, tratamentul poate varia de la monitorizare până la intervenție chirurgicală.

Anevrismele aortice abdominale mai mici de 3 cm:

Se tratează medicamentos, prin menținerea optimă a tensiunii arteriale și modificarea stilului de viață (renunțare la obiceiuri nesănătoase, dietă etc).

Anevrismele aortice abdominale mai mari de 3 cm, cu o rată de creștere de peste 0,5 cm în șase luni/ 1 cm într-un an:

Se recomandă tratamentul chirurgical, pentru a preveni riscul de ruptură, care reprezintă o urgență medicală cu mortalitate crescută; tratamentul chirurgical poate varia, de la caz la caz:

  • chirurgie clasică (deschisă): necesită înlocuirea zonei anevrismale cu o proteză; medicul chirurg accesează porțiunea afectată a aortei abdominale printr-o incizie; majoritatea pacienților stau în spital între 4-10 zile, iar perioada de recuperare poate fi de până la trei luni;
  • chirurgie endovasculară (EVAR): reprezintă o opțiune de tratament mai puțin invazivă; presupune realizarea a două mici incizii în zona inghinală, prin care medicul chirurg introduce o endoproteză; majoritatea pacienților au nevoie de o perioadă de spitalizare de 1-3 zile, iar recuperarea durează mai puțin decât în cazul unei intervenții chirurgicale deschise.

Mortalitatea postoperatorie în cazurile de anevrism de aortă abdominal nerupt poate fi de aproximativ 1%, în timp ce în cazurile de anevrism rupt ajunge la 90%.

Deoarece anevrismul de aortă nu are niciun simptom până în momentul când este aproape să se rupă, uneori prea târziu pentru a se mai putea interveni, această boală este denumită și „criminalul tăcut”.

Prevenție

Stilul de viață este deosebit de important în reducerea riscului de apariție a unui anevrism aortic, provocat de alți factori în afara celor genetici. De aceea, este foarte important să urmați recomandările medicilor:

  • aflați istoricul familiei: dacă sunteți diagnosticat cu un anevrism aortic, avertizați rudele de gradul întâi (părinți, copii) despre riscul crescut de a dezvolta la rândul lor anevrism aortic;
  • dacă fumați, căutați metode de a renunța la acest obicei nesănătos;
  • urmați o dietă sănătoasă, săracă în sodiu (sare) și bogată în legume și fibre;
  • mențineți o greutate normală;
  • faceți mișcare regulat;
  • verificați periodic valorile tensiunii arteriale și nivelul colesterolului.

Autor

Dr. Vlădoianu Ana Maria

Medic Primar Cardiologie

Echipa medicală - Cardiologie și Chirurgie vasculara

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.