Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Anevrism de aortă
Descoperă informații utile despre anevrism aortic: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Anevrismul aortic reprezintă o zonă slăbită în interiorul aortei (cea mai mare arteră a organismului uman care transportă sângele oxigenat către majoritatea organelor, din ventriculul stâng al inimii până în cavitatea abdominală). Atunci când peretele aortei slăbește, sângele care presează pe acest perete poate determina o dilatare a arterei, asemenea unui balon (anevrism). Pe măsură ce rezistența vasului sanguin scade, pericolul ca anevrismul să crească în dimensiuni și să se rupă este tot mai mare.
Anevrismele pot apărea în mai multe zone, fiind întâlnite cel mai frecvent la nivelul arterei aorte și la nivel cerebral.
Anevrismele aortice pot fi de două tipuri, în funcție de localizarea lor:
Atunci când dilatarea cuprinde atât aorta toracică, cât și abdominală, vorbim de anevrism de aortă toraco-abdominal.
Bărbații și femeile sunt la fel de predispuși la a suferi anevrisme ale aortei toracice care devin mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă.
Anevrismele aortice toracice sunt adesea cauzate de hipertensiunea arterială, colesterolul crescut sau diferite alte leziuni. Uneori, persoanele cu tulburări moștenite ale țesutului conjunctiv (cum ar fi sindromul Marfan și sindromul Ehlers-Danlos) pot prezenta anevrisme de aortă toracică.
Anevrismele mici au o creștere lentă, de aceea pot fi lipsite de simptome, ceea ce duce la diagnosticarea lor tardivă, când anevrismul are deja dimensiuni mari, iar riscul de disecție sau ruptură a peretelui aortic este mare.
Atunci când anevrismul crește, poate provoca unul sau mai multe dintre următoarele simptome:
Anevrismele aortice abdominale apar mai frecvent decât cele toracice și sunt mai dese la bărbați și la persoanele de peste 65 de ani. Acest tip de anevrisme sunt, de obicei, cauzate de ateroscleroză, dar și de infecții sau alte leziuni.
Adesea, anevrismele aortice abdominale nu prezintă simptome. În cazul în care totuși apar, acestea pot include:
Printre posibilele cauze ale unui anevrism aortic se numără:
Există mai mulți factori care contribuie la producerea unui anevrism aortic, printre care:
De cele mai multe ori, pacienții cu anevrism aortic pot fi asimptomatici pentru foarte mult timp, afecțiunea fiind descoperită întâmplător.
În majoritatea cazurilor, simptomele apar atunci când anevrismul este sever, iar pacientul resimte durerea produsă de tensiunea crescută asupra peretelui aortei sau de compresia organelor adiacente. Simptomele mai apar și în cazul diferitelor complicații, cum ar fi tromboza peretelui anevrismului sau disecției de aortă.
Un anevrism aortic rupt poate duce la sângerări masive, care pun viața pacientului în pericol. În general, cu cât anevrismul este mai mare, cu atât este mai mare și riscul de rupere.
Semnele și simptomele unei rupturi aortice includ:
Este important ca medicii să-și sfătuiască pacienții cu vârste peste 65 de ani, care prezintă factori de risc (hipertensiune arterială, dislipidemie), să facă periodic un examen de screening. Acesta constă într-o ecografie cardiacă sau abdominală și are rolul de a verifica eventuala prezență a unui anevrism aortic la nivel toracic, respectiv la nivel abdominal.
De cele mai multe ori, în fază incipientă, anevrismul aortic nu prezintă niciun simptom. Alteori, din cauza compresiei exercitate de dilatația arterială asupra organelor învecinate, pacientul se poate plânge de constipaţie, dureri lombare sau abdominale.
De obicei, când ajunge să prezinte simptome, anevrismul este în prag de fisurare sau rupere. În această situație, pentru a stabili conduita terapeutică, se recomandă efectuarea examenelor angio CT (tomografia computerizată) cu substanţă de contrast sau RMN.
De asemenea, screeningurile de rutină, în special pentru afecțiuni genetice specifice, pot ajuta la identificarea riscului de apariție a unui anevrism aortic. În cazul în care testele indică un risc crescut, medicul cardiolog poate prescrie medicamente pentru scăderea colesterolului și reducerea tensiunii arteriale.
Scopul tratamentului în cazul anevrismului toracic este de a preveni creșterea lui și de a-l trata înainte să ducă la o disecție sau ruptură aortică.
În funcție de mărimea și rata de creștere a anevrismului toracic aortic, tratamentul poate varia de la monitorizare până la intervenție chirurgicală.
În cazul anevrismelor mici (< 5 cm în diametru):
În cazul anevrismelor mari (> 5 – 5.5 cm în diametru):
Și în cazul anevrismelor aortice abdominale scopul tratamentului este de a preveni creșterea și de a-l trata înainte ca acesta să provoace o disecție sau ruptură aortică.
În funcție de mărimea și ritmul de creștere a anevrismului aortic abdominal, tratamentul poate varia de la monitorizare până la intervenție chirurgicală.
Anevrismele aortice abdominale mai mici de 3 cm:
Se tratează medicamentos, prin menținerea optimă a tensiunii arteriale și modificarea stilului de viață (renunțare la obiceiuri nesănătoase, dietă etc).
Anevrismele aortice abdominale mai mari de 3 cm, cu o rată de creștere de peste 0,5 cm în șase luni/ 1 cm într-un an:
Se recomandă tratamentul chirurgical, pentru a preveni riscul de ruptură, care reprezintă o urgență medicală cu mortalitate crescută; tratamentul chirurgical poate varia, de la caz la caz:
Mortalitatea postoperatorie în cazurile de anevrism de aortă abdominal nerupt poate fi de aproximativ 1%, în timp ce în cazurile de anevrism rupt ajunge la 90%.
Deoarece anevrismul de aortă nu are niciun simptom până în momentul când este aproape să se rupă, uneori prea târziu pentru a se mai putea interveni, această boală este denumită și „criminalul tăcut”.
Stilul de viață este deosebit de important în reducerea riscului de apariție a unui anevrism aortic, provocat de alți factori în afara celor genetici. De aceea, este foarte important să urmați recomandările medicilor:
Dr. Vlădoianu Ana Maria
Medic Primar Cardiologie
Anemia aplastică este o afecțiune rară, dar gravă, în care măduva osoasă nu reușește să producă suficiente celule sanguine noi, inclusiv globule roșii, globule albe și...
Vezi detalii
Anemia megaloblastică este o afecțiune a sângelui caracterizată prin prezența în măduva osoasă a unor globule roșii anormal de mari și imature, numite megaloblaste....
Anemia feriprivă nu este niciodată o boală de sine stătătoare, ci este un diagnostic secundar. Prin urmare, este necesară aflarea cauzei acestei afecţiuni.
Un anevrism de aortă abdominală reprezintă o dilatare apărută în artera din abdomen, într-o zonă în care peretele acesteia se slăbește.Aorta este cel mai mare vas de...
Anevrismul de aortă toracică reprezintă dilatarea anormală a porțiunii aortei care trece prin torace. Aorta este cea mai mare arteră din corp, care transportă sângele...
Angina pectorală instabilă este definită ca suferinţa ischemică a muşchiului inimii (miocardului) în repaus sau la eforturi minime, în absenţa distrugerii complete a...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.