Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Tulburarea de anxietate socială/ frica socială
Descoperă informații utile despre anxietate socială: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Tulburarea de anxietate socială, cunoscută și ca „fobie socială”, este caracterizată prin frica intensă de situațiile sociale în care pacientul poate fi expus evaluării de ceilalți. Frica este concentrată pe evaluarea negativă, cum ar fi posibilitatea de a fi considerat anxios, slab, lipsit de inteligență, plictisitor sau dezagreabil.
Fobia reprezintă teama irațională față de un obiect, o activitate sau o situație, teamă care determină un comportament de evitare a stimulului fobic, teamă recunoscută ca fiind excesivă sau irațională. Prevalența medie pe viață a fobiilor specifice este de 7,2%, fiind descrise peste 500 de tipuri de fobii, unele extrem de rare.
Un anumit grad de tensiune și îngrijorare este firesc la fiecare dintre noi în condiții de expunere socială, mai ales dacă vorbim despre contexte specifice, însă persoana care suferă de anxietate socială va experimenta o serie de simptome în condițiile menționate (tremurături, transpirații, greață, amețeală, senzație de „minte goală”, etc.) şi va dezvolta un comportament de evitare a situațiilor de care se teme, lucru care va avea un impact semnificativ asupra funcționalității sale și/sau a calității vieții.
La copii, anxietatea socială se poate manifesta prin crize de plâns și comportamente de evitare. Spre deosebire de un copil timid, care va avea o reținere rezonabilă în contexte sociale, copilul cu anxietate socială va fi profund invalidat de această suferință.
Un subtip distinct și special de anxietate socială este reprezentat de anxietatea de performanță, respectiv anxietate legată de discursuri publice, cântat sau performat în locuri cu public, întâlniri sau cursuri etc. Acest subtip pare să fie mai puțin corelat cu moștenirea genetică, se instalează mai târziu, are impact redus asupra funcționalității și răspunde favorabil la anumite medicamente, numite beta-blocante.
Fobia socială reprezintă una dintre cele mai frecvente tulburări anxioase. Prevalența la populația generală a acestui tip de fobie este de 8%, atât la adulți, cât și la adolescenți, iar prevalența raportată pe viață este de 13%.
Prima descriere a acestei afecțiuni datează din anul 400 Î.C., când Hipocrate vorbea despre persoanele excesiv de timide, spunând că „le place întunericul ca mod de viață” și „au senzația că fiecare persoană îi observă/analizează”, iar la începutul anilor 1900 se introduce termenul de fobie socială.
În anul 1980, fobia socială este recunoscută oficial ca tulburare mintală și este introdusă în DSM 3 (Manual de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale).
Factorii individuali (genetici, biologici, procese cognitive, abilități sociale) și cei de mediu (influențe parentale, evenimente sociale nedorite, evenimente neplăcute de viață) au deopotrivă un rol în declanșarea tulburării de tip anxietate socială.
Există dovezi substanțiale referitoare la componenta genetică a tulburării de anxietate socială, cu tendință de agregare familială, posibil prin internalizare a dificultăților. Interesant este faptul că această influență genetică este mai evidentă la copii.
Anumite circuite neuronale, implicate în general în apariția anxietății, sunt activate și în anxietatea socială, în special cel care face legătura dintre amigdală și cortexul prefrontal.
Factorii legați de temperamentul individual, factorii cognitivi (legați de modul de gândire), performanțele sociale, sunt elemente despre care s-a dovedit că influențează apariția fobiei sociale.
Nu în ultimul rând, contextul școlar și relațiile cu colegii (bullying-ul), factorii legați de parenting (controlul excesiv și hiperprotecția, mesajele transmise legate de pericole și de relațiile interumane, anticiparea eșecului, critica excesivă, tendința de a asculta „ce zice lumea”), trauma și evenimentele de viață neplăcute (abuzul fizic, sexual, emoțional, neglijarea) și influențele culturale pot modela răspunsul la evaluare și critică al individului.
Factorii de risc pentru dezvoltarea fobiei sociale se suprapun celor cauzatori, menționați mai sus. În condițiile în care există solicitări sociale sau profesionale noi, afecțiunea se poate declanșa sau se poate agrava.
De asemenea, particularitățile fizice sau dizabilitățile care atrag atenția sunt factori de risc suplimentari. Cercetările recente încearcă să identifice factorii de risc corectabili, pentru a scădea prevalența afecțiunii.
Emoția pe care o resimțim în anumite situații sociale, cum ar fi vorbitul în public, examinarea orală, este considerată o reacție firească. În cazul anxietății sociale, însă, interacțiunile sociale de zi cu zi devin un factor major de disconfort, generând manifestări semnificative ale anxietății, frica intensă de a fi judecat și criticat, sentimente de inferioritate.
Spre deosebire de timiditatea obișnuită, fobia socială generează frică, un comportament de evitare, interferență semnificativă cu funcționarea cotidiană, cu impact negativ semnificativ asupra calității vieții individului.
Anxietatea socială la copii se manifestă prin plâns, evitare, blocaje, tendință de a se agăța de persoana de atașament în prezența străinilor, iar la vârstă mai mare poate impacta performanțele școlare.
Manifestările cele mai frecvente sunt:
Frecvent, contextul în care se manifestă anxietatea socială include interacțiunea cu persoane nonfamiliare sau cu străini, petreceri sau întâlniri sociale, școala sau locul de muncă, inițierea conversației, vorbitul la telefon, contactul vizual, întâlnirile romantice, accesul într-o încăpere aglomerată, returnarea unui obiect la magazin, mâncatul în public, utilizarea toaletelor publice.
Stabilirea diagnosticului de tulburare de anxietate socială este apanajul medicului psihiatru, care va face un consult amănunțit pentru a exclude alte diagnostice și pentru a vedea dacă s-au dezvoltat complicații ale acestei afecțiuni. Acesta va colabora cu psihologul, care ar putea să solicite anumite teste diagnostice și de evaluare psihologică.
În clasificarea internațională a maladiilor (ICD 10), fobiile specifice fac parte din grupul tulburărilor anxios-fobice. Conform ICD 10, simptomele trebuie să fie manifestări ale anxietății, și nu secundare altor simptome, iar anxietatea trebuie să fie limitată la contextul temut și trebuie să existe un comportament de evitare. Apariția unui atac de panică este privită ca simbol al gravității bolii.
Criteriile DSM 5 sunt asemănătoare, cu mențiunea că ele stabilesc și un criteriu temporal de șase luni de prezență a simptomelor:
Abordarea corectă a fobiei sociale presupune contactul cu psihiatrul, care are competență în a stabili diagnosticul și conduita terapeutică. Acesta va colabora cu psihologul în abordarea cazului. Doar 20% dintre fobii se remit spontan la adult, de aceea este recomandat să se apeleze la specialiști.
Tratamentul de elecție (de primă alegere) pentru anxietatea socială este reprezentată de terapia cognitiv - comportamentală. „Self-help”, bazat pe principiile cognitiv - comportamentale, este terapia de a doua linie. Și alte tipuri de abordări psihoterapeutice s-au dovedit utile, cum ar fi terapia de acceptare, trainingul abilităților sociale, terapia cognitiv-comportamentală de grup, reducerea stresului prin mindfulness, terapiile expresive (pictură, muzică, etc.).
Terapiile medicamentoase sunt considerate terapii de linia a doua, inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) fiind de elecție în acest caz. Pentru cazurile cu anxietate de performanță, beta blocantele administrate anterior expunerii ajută pentru controlul anxietății.
Terapiile de expunere virtuală sunt în dezvoltare, iar rezultatele sunt promițătoare.
Cea mai frecventă consecință a anxietății sociale este evitarea situațiilor fobogene, cu implicații serioase în parcursul personal și profesional al individului, însingurare și izolare socială, scăderea stimei de sine.
De multe ori, această tulburare anxioasă se asociază cu alte tulburări de aceeași natură, cu episoade depresive, dependență de alcool sau droguri, ideație (proces de constituire, de concepere a unui plan) suicidară sau chiar tentative de suicid.
Deși majoritatea fobiilor specifice sunt dificil de prevenit, o intervenție rapidă și adecvată din punct de vedere psihologic sau psihoterapeutic, după un eveniment traumatizant, poate evita instalarea fobiei sociale.
De asemenea, regulile generale de psihoigienă au rol preventiv, ca în majoritatea afecțiunilor psihiatrice. Educația parentală specializată poate preveni transmiterea cognițiilor iraționale la copii în procesul de dezvoltare.
Dacă manifestați simptome anxioase, cereți ajutor de specialitate cât mai repede și evitați consumul de substanțe psihoactive, inclusiv de alcool.
Dr. Dragomir Iasmina
Medic Primar Psihiatrie
Bibliografie
Antraxul este denumită boala infecțioasă a cărei cauză este contaminarea cu bacteria Bacillus anthracis. Această bacterie, cunoscută și sub denumirea de bacilul...
Vezi detalii
Definiția medicală a anuriei, lipsa urinei, înseamnă suprimarea secreției urinare, adică incapacitatea rinichilor de a excreta urină pentru mai mult de opt ore, vezica...
În timp ce anxietatea reprezintă una dintre cele mai frecvent întâlnite emoții umane, anxietatea clinică este una dintre cele mai întâlnite tulburări psihiatrice. Se...
Anxietatea de separare reprezintă sentimentul de anxietate pe care îl resimt atât copiii, cât și adulții atunci când sunt separați de o persoană dragă. În timp ce...
Apendicita acută reprezintă cea mai frecventă afecțiune inflamatorie acută abdominală, reprezentând o urgență chirurgicală. Așa cum se poate înțelege din denumirea...
Apendicita este o infecție sau o inflamație la nivelul apendicelui vermiform, care este un organ mic, în formă de tub, atașat de partea terminală a intestinului gros....
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.