Anurie

Alte denumiri ale afectiunii:

Lipsa urinii

Anuria sau anurezia are loc atunci când rinichii nu produc urină. O persoană poate experimenta mai întâi oliguria sau o cantitate scăzută de urină și apoi avansează la anurie.Urina este importantă în îndepărtarea atât a deșeurilor, cât și a excesului de lichide din corp . Rinichii produc între 1 și 2 litri de urină pe zi. Când nu urinați, deșeurile, fluidele și electroliții se pot acumula în corp. O scădere sau o lipsă totală de urinare poate complica orice problemă de sănătate subiacentă. Poate deveni chiar periculoasă pentru viață.

Echipa medicala MedLife - Medicina interna

Dume Ioana Alina
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
Dragan Teicu Emil,Medic Specialist
Medic Specialist...
 •  
 • 1 of 15

Anurie - Cauze / agent infectios / factori de risc

Anuria este asociată în primul rând cu o boală renală acută (bruscă sau pe termen scurt) sau cronică (pe termen lung). Acesta poate fi, de asemenea, asociat cu alte stări de sănătate care cauzează afecțiuni renale.

 • Diabetul zaharat: Diabetul necontrolat poate duce la cetoacidoza diabetică, care la rândul său poate duce la anurie de la insuficiența renală acută.
 • Tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială): În timp, acest lucru poate deteriora arterele din jurul rinichilor, perturbând funcția renală.
 • Insuficiență renală: această afecțiune survine atunci când rinichii nu mai pot furniza funcții cheie, inclusiv eliberarea de urină.
 • Boala renală cronică: o formă de insuficiență renală pe termen lung, această afecțiune scade capacitatea organismului de a elimina deșeurile prin urină.
 • Pietre la rinichi: Făcute din cantități excesive de minerale din urină, pietrele la rinichi pot deveni mari și pot obstrucționa producția de urină, provocând dureri și alte complicații.
 • Tumorile din rinichi: Nu numai că tumorile interferează cu funcția renală, dar pot, de asemenea, să obstrucționeze procesul de urinare.

Anurie - Simptome

Simptomele anuriei

Anuria sau lipsa urinii se manifesta prin suprimarea secretiei urinare (incapacitatea rinichilor de a forma sau excreta urina) pentru mai mult de 8 ore, vezica urinara fiind goala, - urinarea de mai putin de 3 ori pe zi, volumul urinar fiind mai mic de 100ml/24 de ore la adult (in cazul nou-nascutilor, se constata lipsa urinii la nivelul scutecului).Retenție de fluide,probleme urinare recente,au scăzut vizitele la baie,sânge în urină,oboseală. Este diferita de retentia de urina, cand vezica urinara se umple insa nu se goleste in mod natural, dar in urma sondajului vezical se poate extrage urina. Dacă întâmpinați acest simptom, va trebui să consultați un medic pentru diagnosticare și tratament adecvat. Tratamentul precoce poate contribui, de asemenea, la prevenirea posibilelor complicații care amenință viața.

Diagnosticul de anurie

Anumite teste pot ajuta la diagnosticarea anuriei. Acestea privesc în primul rând starea generală a rinichilor. Opțiunile includ:

 1. O biopsie a unui mic eșantion de țesut renal.
 2. Teste de sânge pentru a căuta deșeuri în exces
 3. Scanare CT, care utilizează raze X (Acest test se poate concentra numai pe tractul urinar sau pe întregul corp.)
 4. Scanare IRM .
 5. Scintigrafia renală, care testează funcția rinichilor .
 6. Teste de urină.

Anurie - Tratament

Tratamentul de baza pentru anurie depinde de starea de bază care o provoacă.

Boala renala poate fi tratata cu dializa pentru a elimina fluidele si deșeurile. Stenturile ureterali pot, de asemenea, ajuta la colectarea urinei. Un transplant de rinichi este considerat o ultimă soluție.

Dacă aveți hipertensiune arterială sau diabet zaharat, este important să continuați să vă luați medicamentele conform instrucțiunilor. Adoptarea unor obiceiuri de viață mai sănătoase poate să completeze, de asemenea, orice tratament medical pe care îl suporți pentru aceste condiții. Acestea includ dieta, exercițiul și managementul stresului. La rândul său, puteți îmbunătăți anura.

Pietrele la rinichi sau tumorile vor trebui eliminate pentru a îmbunătăți anuria și funcția renală generală. În funcție de mărimea tumorii, medicul dumneavoastră vă poate recomanda intervenții chirurgicale, chimioterapie sau radioterapie.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical