Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Candidoza orală
Descoperă informații utile despre candidoza bucală: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Candidoza bucală este o infecție fungică produsă, de obicei, de Candida albicans, o ciupercă ovală unicelulară, cu diametrul de 2-6 μm, care se înmulțește prin înmugurire. Aceasta este cea mai „oportunistă” infecție fungică, având capacitatea de a se dezvolta în majoritatea mediilor.
Candida albicans este frecvent întâlnită în infecțiile umane, deși genul include mai mult de 200 de specii. Ea face parte din flora saprofită (normală) a tractului gastrointestinal (de la gură până la anus), dar și a tractului genito-urinar, unde se întâlnesc mai ales specii de Candida albicans și Candida glabrata.
Candida nu face parte în mod normal din flora saprofită a pielii (deși poate coloniza frecvent degetele și pliurile), a tractului respirator inferior sau a ochiului. Infecțiile cu această ciupercă pot afecta numeroase sisteme și organe, precum ochi, plămâni, rinichi, inimă, ficat și chiar sistemul nervos central.
Flora saprofită a cavității bucale, care este formată atât din bacterii, cât și din fungi, trebuie să se afle în echilibru. Când acest echilibru este perturbat sau apare un deficit imun local, Candida proliferează și poate duce la apariția unei infecții. Cel mai frecvent sunt afectate mucoasele, în special cea de la nivelul cavității orale, a esofagului, colțurile gurii și cea genitală (producând vulvovaginita, la femei și balanită, la bărbați).
La copilul nou-născut, candidoza orofaringiană este frecvent rezultatul trecerii prin tractul genital infectat al mamei. Imaturitatea sistemului imun și colonizarea incompletă a tractului oro-intestinal cu floră bacteriană saprofită sunt principalele motive pentru care Candida albicans se manifestă ca un agent patogen în perioada neonatală. Riscul de infectare a nou-născutului este mai mare în cazul femeilor cu infecție vaginală manifestă.
Alte surse de transmitere a Candidei albicans către nou-născuți sunt sânii colonizați (pentru sugarii alăptați), mâinile și/ sau tetinele de biberon curățate necorespunzător, ori prin sărut.
Există numeroși factori de risc, locali și generali, implicați în apariția, creșterea incidenței și recidiva candidozelor:
De cele mai multe ori, pacienții cu candidoză bucală sunt asimptomatici și descoperă accidental prezența Candidei albicans la examenul exudatului faringian. Simptomele obișnuite includ:
Atunci când apare și dificultatea sau durerea la înghițire (odinofagie) și chiar imposibilitatea de a înghiți (disfagie), poate fi vorba de o extensie a infecției candidozice spre faringe și esofag.
Candidoza bucală se poate manifesta sub diverse forme:
Există, de asemenea, anumite afecțiuni care pot predispune la infecții cronice multifocale cu Candida, ceea ce poate declanşa sindromul de candidoză muco-cutanată cronică (CMC).
Candidoza bucală la copii se manifestă sub forma unor pete albe cu aspect perlat, localizate pe suprafața mucoasei bucale, a gingiilor și a palatului. În cazuri severe, ele se pot extinde spre limbă, faringe sau esofag. Dacă leziunile sunt răzuite, se evidențiază o bază eritematoasă (cu aspect sângerând). Pot progresa spre eroziune și chiar ulcerații intens dureroase ale colțurilor gurii.
Diagnosticul de candidoză bucală este stabilit pe baza anamnezei, a examenului clinic și a testelor de laborator.
În cadrul anamnezei, pacientul trebuie întrebat în primul rând despre posibilele cauze de scădere a imunității, cum ar fi:
Pentru un diagnostic corect este necesar un consult interdisciplinar (ORL, chirurgie oro-maxilo-facială și dermatologie), deoarece candidoza bucală se poate confunda și cu alte afecțiuni, precum:
Examenul clinic al cavității bucale permite vizualizarea directă a leziunilor, precum și recoltarea de probe biologice pentru testele de laborator. Doar o simplă examinare clinică nu poate stabili însă, cu certitudine, diagnosticul de infecție cu Candida. Testele de laborator sunt singurele capabile să confirme sau să infirme prezența Candidei și pot stabili cu exactitate antimicoticele ce trebuie administrate pentru distrugerea eficientă a ciupercii:
Tratamentul etiologic al candidozelor constă în utilizarea de medicamente antifungice sau antimicotice, care se pot administra topic (local) sau sistemic (oral sau injectabil).
Utilizarea locală este mai frecvent folosită pentru tratarea infecțiilor cutanate cu Candida albicans, dar există o îngrijorare serioasă în ceea ce privește creșterea rezistenței fungilor la aceste tratamente.
Pentru candidoza orală există forme farmaceutice cu administrare locală, precum soluții pentru badijonaj bucal, spray-uri, geluri sau colutorii.
Pentru candidozele orale extinse se preferă administrarea antimicoticelor orale, fie sub formă de tablete pentru supt, fie sub formă de comprimate ce se pot înghiți; în cazurile grave, la pacienții cu imunitate scăzută (HIV, cancere), se recomandă utilizarea antimicoticelor injectabile, sub strictă supraveghere medicală.
Probioticele au și ele un rol important în schema de tratament a candidozei bucale, deoarece reechilibrează flora saprofită și împiedică astfel proliferarea Candidei.
De cele mai multe ori, Candida albicans determină infecții superficiale, autolimitate, ale pielii și mucoaselor. Mai rar, apar forme grave de candidoză, cum ar fi: esofagita, epiglotita, endocardita, peritonita, infecțiile de tract urinar și chiar septicemia severă cu insuficiență multiplă de organ.
Localizarea gastrică, în intestinul subțire sau în intestinul gros, apare îndeosebi la pacienții cu boli neoplazice, în timp ce localizarea în colecist a fost raportată și la pacienții fără antecedente de neoplazii.
Candidoza vulvo-vaginală este o afecțiune destul de frecventă la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, studiile indicând faptul că aproape 75% dintre femei experimentează cel puțin un episod de candidoză genitală de-a lungul vieții.
Balanita candidozică apare mai frecvent la bărbații cu diabet zaharat și la cei care nu au circumcizie. Se manifestă prin apariția unor vezicule pe penis, care se transformă în niște pete albicioase. Principalele simptome sunt senzația de arsură locală și cea de mâncărime.
Candidoza congenitală este o afecțiune foarte rară, ce poate fi dobândită de copil în timpul vieții intrauterine sau în timpul nașterii. În timp ce infecția sistemică este, de obicei, fatală pentru copil, infecția congenitală cutanată are o evoluție benignă, cu excepția cazului în care nu este tratată corespunzător.
Dermatita candidozică de scutec este frecvent rezultatul unei infecții orofaringiene cu Candida albicans. Alți factori care predispun la dermatita candidozică de scutec sunt: iritația locală a tegumentelor prin fricțiune de scutec, amoniacul rezultat din descompunerea ureei din urină, enzimele intestinale din scaun, detergenții, substanțele dezinfectante.
Intertrigo reprezintă o formă de candidoză cutanată, localizată la nivelul pliurilor, unde există o umezeală excesivă (axilă, șanț submamar, șanț interfesier sau spațiu interdigital).
Candidoza de decubit este o formă particulară de candidoză cutanată, care infectează tegumentele pacienților imobilizați la pat un timp îndelungat.
Paronichia este o infecție candidozică ce afectează zona periunghială și lunula (semiluna de la baza unghiei), fiind întâlnită mai frecvent la persoanele care stau cu mâinile frecvent în apă.
Sindromul de candidoză cutanată include următoarele:
Asocierea candidozei cu HIV trebuie luată în considerare atunci când apar infecții extinse cu Candida albicans fără o altă cauză aparentă. În aceste cazuri, infecția se manifestă sub forma unei erupții purpurice.
Infecțiile candidozice invazive sunt afecțiuni severe, care presupun diseminarea Candidei în zone ale corpului care sunt, în mod normal, sterile, precum: sânge, lichid peritoneal, lichid pleural, lichid intraaurticular sau lichid cefalorahidian. Acest tip de infecții asociază candidemia cu candidoză sistemică diseminată, precum și o afectare profundă a organelor (endocardită, endoftalmită, peritonită sau meningită).
Administrarea responsabilă a antibioticelor, de preferat după efectuarea unei antibiograme, este cea mai bună metodă de prevenție a infecților micotice.
În cazul corticosteroizilor cu administrare orală sau inhalatorie, poate fi utilă reducerea dozei sau schimbarea tratamentului.
Având în vedere că placa dentară conține adesea specii de Candida, o curățare atentă a acesteia este necesară și foarte importantă pentru prevenirea stomatitei candidozice.
Evitarea unor alimente precum dulciuri concentrate, lactate dulci sau citrice previne atât crearea unui mediu de cultură propice pentru dezvoltarea Candidei albicans, cât și creșterea nivelului glicemiei.
Dr. Baciu Madalina
Medic Primar ORL
Bibliografie
De-a lungul vieții, în perioada de fertilitate a femeii (de la prima menstruație la menopauză), uterul joacă un rol foarte important, mai ales în ceea ce privește...
Vezi detalii
Cancerul gastric este tumora malignă care se dezvoltă la nivelul stomacului. Procesul malign este declanșat de o leziune infecțioasă, chimică sau biologică, ce determină...
Cancerul hepatic este un tip de cancer care are originea în ficatului. Ficatul este un organ important, situat în partea superioară dreaptă a abdomenului, sub diafragmă...
Candidoza este o infecție fungică cu ciuperca Candida, care este prezentă pe piele, pe membranele mucoase și/sau unghii. Candidoza este, de obicei, inofensivă, dar, dacă...
Candidoza vaginală este un tip de infecție fungică, produsă, cel mai frecvent, de ciuperca Candida Albicans. Candida este o ciupercă care se găsește în mod natural în...
Carcinomul bazocelular (CBC) este cel mai frecvent tip de cancer de piele. Acesta provine din celulele bazale, care se găsesc în stratul cel mai profund al...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.