Candidoza pielii si a unghiilor

Diferite tipuri de bacterii si ciuperci traiesc si cresc pe piele. Cele mai multe dintre ele nu sunt periculoase. Totusi, unele pot provoca infectii atunci cand incep sa se inmulteasca necontrolat. Ciuperca Candida este unul dintre aceste organisme potential daunatoare. Atunci cand o crestere excesiva a candidei se dezvolta pe piele sau unghii, poate aparea o infectie. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de candidoza pielii, respectiv candidoza unghiilor.

Infectiile cu candida pot varia de la infectii minore care sunt tratate cu medicamente fara prescriptie medicala, la conditii foarte grave care necesita ingrijiri medicale.

Medici specialiști - Dermatoestetica

Doctor Vidan-Popa Mihaela MedLife
Vidan-Popa Mihaela
Medic Primar
Doctor Vidan-Popa Mihaela MedLife
Vidan-Popa Mihaela
Medic Primar

Dermatoestetica și Dermatovenerologie

Chelemen Miruna
Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Chelemen Miruna
Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale

Dermatoestetica , Dermatovenerologie și Camera De Garda

FLG
Florea Laura Georgeta
Medic Specialist
FLG
Florea Laura Georgeta
Medic Specialist

Dermatoestetica și Dermatovenerologie

Pop Corina Elena
Medic Specialist
Pop Corina Elena
Medic Specialist

Dermatoestetica și Dermatovenerologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Infectiile cutanate sunt cauzate de medii calde si umede. Umiditatea, igiena slaba si imbracamintea stransa pot creste sansele de candidoza. Antibioticele pot modifica, de asemenea, candida naturala a organismului, provocand o infectie. Candidoza unghiilor poate fi cauzata si de mediul in care lucram. De exemplu, cei care lucreaza cu substante iritante sau oameni care sunt in mod constant in apa prezinta un risc crescut de aparitie a acestei afectiuni. Femeile experimenteaza ciuperca de unghii mai des decat barbatii.

Urmatorii factori va pot creste riscul infectiei cu candidoza:

 • Persoanele cu sistem imunitar slabit, cum ar fi bolnavii de HIV;
 • Persoanele care lucreaza intr-un mediu unde exista umezeala;
 • Varsta, persoanele mai in varsta sunt mai predispuse la infectii;
 • Sexul, femeile fiind mai predispuse la infectia cu candidoza.

Simptome

Candidoza pielii poate avea simptome vizuale, cum ar fi:

 • roseata;
 • eruptie cutanata;
 • scalare si decojire;
 • umflaturi.

Aceste semne sunt adesea descoperite la contactul piele pe piele, precum si in zonele care sunt mai greu de pastrat uscate, cum ar fi subsuorile sau spatiile dintre degetele de la maini si de la picioare.

Semnele de candidoza ale unghiilor sunt:

 • unghiile fragile, despicate sau care se rup usor;
 • pete albe sau galbene sub unghia afectata;
 • durere la niveul unghiilor.

Tratament

Tratamentele antifungice, cum ar fi miconazolul, clotrimazolul si oxiconazolul pot ajuta la vindecarea infectiilor pielii. Pentru a creste probabilitatea unei recuperari rapide, pastrarea uscata a pielii este un pas necesar. Acest lucru poate fi mai dificil in anumite zone ale corpului. Medicamentele pe baza de pulbere va pot proteja de umezeala in timpul si dupa recuperare. Infectiile severe ale pielii, adesea cauzate de candidoza invaziva, trebuie tratate de un medic, deoarece aceasta forma a afectiunii poate afecta sangele, inima, ochii, creierul si oasele. Infectia unghiilor trebuie tratata cat mai repede, astfel exista riscul ca infectia sa se raspandeasca in profunzimea unghiei, avand ca rezultat ingrosarea unghiei si exfolierea, insotite de durere si discomfort la mers. Daca o infectie a unghiilor nu poate fi tratata cu medicamente, indepartarea unghiilor chirurgicale poate fi cea mai buna optiune. Vitamina B cu biotina poate ajuta unghiile fragile.

Coduri de diagnostic asociate
 • Candidiaza Pielii Si Unghiilor
Specialități asociate
 • Dermatoestetica

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.