medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Carcinom renal

Carcinom renal

Alte denumiri: Adenocarcinom renal

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Carcinomul renal este cel mai frecvent cancer renal. El reprezinta 90%-95% din tumorile renale maligne primare, cu localizare in parenchimul renal, caracterizata prin proliferare celulara anarhica, scapata de sub controlul mecanismelor reglatoare, care are drept rezultat formarea unor formatiuni tumorale unice sau multiple, ce se pot extinde in structurile din jur sau pot metastaza la distanta.

Factorii de risc pentru carcinomul renal:

  • fumatul (la 20%-30% dintre pacienti); 
  • obezitatea;
  • utilizarea in exces de fenacetina; 
  • boala chistica renala dobandita la pacientii dializati; 
  • boala polichistica renala si expunerea la anumite vopseluri radioopace, azbest, cadmiu si substante de tratare a pielii in tabacarii, precum si produse din titei. 

In unele sindroame familiale, mai ales in boala Hippel-Lindau, incidenta tumorii este mare.

Carcinomul renal metastazeaza cel mai adesea in ganglionii limfatici, plamani, glande adrenale, ficat si os.

Simptomele nu apar, de obicei, decat in stadiul avansat, cand tumora poate fi deja mare si metstatica.Hematuria masivasau microscopicaeste cea mai frecventa manifestare, urmata de durerea in flanc, de masa palpabilasi de FEN (febra de etiologie neprecizata).Hipercalcemia este frecventa si poate necesita tratament.

Diagnosticarea carcinomului renal

O masa renala poate fi detectata incidental in timpul imagisticii abdominale (ex: CT, ultrasunete) realizate din alte motive. Astfel, diagnosticul este sugerat de manifestari clinice si confirmat prin CT abdominal cu sau fara substanta de contrast sau prin RMN. O masa renala care devine foarte vizibila prin radiocontrast sugereaza clar carcinom renal. CT si RMN furnizeaza, de asemenea, informatii cu privire la extensia locala si la prinderea ganglionilor si venelor. 

Biopsia pe ac nu are suficienta sensibilitate cand datele sunt echivoce. Aceasta se recomanda numai daca exista un aspect infiltrativ in loc de o masa discreta, cand masa renala poate fi o metastaza a unui alt cancer necunoscut sau uneori pentru confirmarea unui diagnostic anterior chimioterapiei pentru metastaze.

O radiografie toracica si testele functiei hepatice sunt esentiale. Daca radiografia toracica este anormala, se realizeaza o CT toracica. Daca fosfataza alcalina este crescuta poate fi necesara scanarea osoasa. Se masoara electrolitii, ureea, creatinina si calciul din ser. Ureea si creatinina serice nu sunt modificate decat daca sunt afectati ambii rinichi.

Tratamentul carcinomului renal

Carcinomul renal recent este tratat chirurgical, iar cel avansat, de regula, printr-un protocol experimental. Nefrectomia radicala (indepartarea rinichiului, glandei suprarenale, grasimii perirenale si fasciei Gerota) cu extirparea ganglionilor regionali este tratamentul standard pentru CR localizat si ofera o sansa rezonabila pentru vindecare. Rezultatele prin proceduri deschise sau laparoscopice sunt comparabile. 

Medicamentele chimioterapice clasice, singure sau asociate, ca si progesteronul, sunt ineficiente. Rezectia metastazelor, daca sunt in numar limitat, prelungesc viata unor pacienti, mai ales a celor la care a existat un interval lung de timp intre tratamentul initial (nefrectomie) si aparitia metastazelor. La unii pacienti imunoterapia reducerea dimensiunea tumorii si prelungeste viata.

Bibliografie

  • www.webmd.com
  • www.medscape.com
  • www.pharmacytimes.com
  • Manualul Merk de diagnostic si tratament

Echipa medicală - Oncologie și Nefrologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.