Chist sinovial

Chisturile sinoviale sunt formatiuni pseudo-tumorale ce apar de obicei la nivelul fetei dorsale a incheieturii mainii.

Medici specialiști - Ortopedie

Anglitoiu Bogdan
Medic specialist
Anglitoiu Bogdan
Medic specialist

Ortopedie

Drira Ouassim
Medic specialist
Drira Ouassim
Medic specialist

Ortopedie

MC
Miu Catalin
Medic Specialist
MC
Miu Catalin
Medic Specialist

Ortopedie

Vladutu Robert Adrian
Medic Specialist
Vladutu Robert Adrian
Medic Specialist

Ortopedie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Chisturile sinoviale reprezinta aproximativ 60% din afectiunile cu marire de volum ale tesutului moale a mainii si incheieturii pumnului. De obicei, apar spontan la adulti cu varste intre 20 si 50 de ani, preponderent la femei (raportul femei-barbati este de 3:1).

In general, cauza aparitiei chisturilor sinoviale nu este cunoscuta.

Structurile chistului sunt in apropierea sau atasate (frecvent printr-un pedicul) de teaca sinoviala sau de capsula articulara. Peretele chistului este neted, fibros si de grosime variabila, iar in interior contine lichid gelatinos, lipicios sau mucoid cu densitate inalta. Uneori lichidul din interiorul chistului poate sa contina aproape in totalitate acid hialuronic.

Majoritatea chisturilor constituie anomalii izolate. Chistul sinovial al fetei dorsale a incheieturii mainii apare la nivelul articulatiei scafoulnare si constituie aproximativ 65% din chisturile sinoviale ale mainii.

Chistul sinovial al fetei palmare a incheieturii mainii se dezvolta la capatul distal al radiusului si constituie aproximativ 20%-25% din chisturile sinoviale ale mainii.

Chistul sinovial al tendonului de flexie si chisturile mucoide (ce apar pe fata dorsala a articulatiilor interfalangiene) constituie restul de 10%-15% din totalul chisturilor sinoviale ale mainii. Este posibila regresia spontana a chisturilor.

Un alt tip de chist al fetei dorsale a incheieturii mainii apare la pacientii cu poliartrita reumatoida – se diferentiaza usor prin aspectul putin neregulat asociat cu tenosinovita proliferativa reumatismala a extensorilor.

Simptome

Durerea, principalul simptom, poate fi localizata la nivelul chistului sau poate iradia la mana sau antebrat si este produsa de compresiunea chistului pe structurile vecine (mai ales pe nervi). Uneori se poate sparge singur, dar procentul de recidiva este mare.

Tratament

Diagnosticarea chisturilor sinoviale

Diagnosticul pentru chistul sinovial este stabilit prin examenul mainii cu ocazia consultatiei. Uneori poate fi necesara o radiografie sau ecografie.

Tratamentul chisturilor sinoviale

Marea majoritate a chisturilor nu necesita tratament. Totusi, la pacientii pe care ii deranjeaza aspectul fizic sau daca chistul provoaca durere, o singura aspirare poate fi eficace la aproximativ 70% din acestia. Incercarea de rupere a chistului prin lovire cu obiecte grele risca aparitia leziunilor locale fara efect asupra chistului. 

Tratamentul nechirurgical este ineficient in 15%-30% din cazuri, fiind necesara interventia chirurgicala. Rata de recurenta dupa interventie este de 10%-15%.

Coduri de diagnostic asociate
  • Chist Sinovial Al Spatiului Popliteu [baker]
Specialități asociate
  • Ortopedie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.