RUTINA DE VINERI

20% reducere la consultații și analize!

Află mai mult
medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Chist sinovial

Chist sinovial

Descoperă informații utile despre chist sinovial: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre chistul sinovial

Chistul sinovial este un sac anormal, plin de lichid care se formează în zona articulațiilor lubrifiate de lichidul sinovial. Chistul sinovial este afecțiunea care se caracterizează prin apariția acestui sac cu lichid, de formă rotundă, care poate fi moale sau de consistență dură și care se localizează, de obicei, la nivelul încheieturilor membrelor superioare (degete, încheietura mâinii sau umăr) și a membrelor inferioare (șold, genunchi, gleznă). Mai rar, chistul sinovial poate apărea la nivelul coloanei vertebrale, unde se dezvoltă mai ales în regiunea lombară.

Deși poate apărea în mai multe regiuni articulare, aceste chisturi sunt, de regulă, benigne, ceea ce înseamnă că nu prezintă riscul dezvoltării unor celule canceroase.

Chisturile sinoviale se dezvoltă ca urmare a modificărilor degenerative care apar odată cu îmbătrânirea.

Deseori se poate confunda un chist sinovial cu unul ganglionar. Chistul ganglionar este un sac plin cu lichid care se dezvoltă adesea la încheieturi și glezne - pseudochist. Chiar și medicii specialiști pot face mai greu, cu ochiul liber, diferența dintre chisturile ganglionare și sinoviale. Diagnosticul precis poate fi stabilit doar după ce medicul îndepărtează și inspectează anatomopatologic chistul.

Un chist sinovial este o formaţiune pseudotumorală şi are o peliculă subțire de țesut în jurul său, sinoviocite, spre deosebire de chistul ganglionar care nu prezintă acest țesut, fiind rezultatul degenerescenţei mucoide a ţesutului conjunctiv paraarticular sau paratendinos. Chiar dacă medicul specialist va face distincția între aceste tipuri de chisturi, ambele vor fi tratate în același mod.

mana cu chisturi sinoviale

Cauze

Cauzele care determină apariția chisturilor sinoviale sunt microtraumatismele repetate sau o lovitură la nivelul articulației afectate, precum și leziunile degenerative locale. Traumatismul asupra articulației are ca rezultat creșterea în exces a producției de lichid sinovial și, ulterior, apariția chistului.

Chisturile sinoviale sunt rareori periculoase, sunt necanceroase și se dezvoltă, cel mai adesea, ca urmare a uzurii, în timp, sau a degenerescenței artritice a fațetelor articulației. Prin urmare, aceste chisturi apar foarte rar la pacienții mai tineri de 45 de ani și cresc în frecvență la persoanele de peste 65 de ani.

Articulațiile fațetelor sunt situate între proeminențele osoase din spatele vertebrelor coloanei vertebrale. Lichidul sinovial, conținut într-o membrană numită sac sinovial, lubrifiază articulațiile fațetelor articulare și le ajută să se miște fără probleme. Când articulațiile fațetelor îmbătrânesc și încep să se uzeze, cartilajul, suprafața cu coeficent de frecare minim articular se deteriorează. Ca răspuns, organismul poate produce mai mult lichid sinovial în încercarea de a menține articulațiile în mișcare, fără probleme. Chisturile sinoviale se formează atunci când acest lichid suplimentar se acumulează într-o secțiune a sacului sinovial - hernierea sinovialei.

Există mai multe tipuri de chisturi sinoviale:

  • chist sinovial al mâinii - poate fi palmar sau dorsal, în funcție de locul în care apare (deasupra sau în interiorul încheieturii mâinii), iar la persoanele vârstnice este asociat cu artrita;
  • chist sinovial la genunchi - denumit și chist popliteu Baker, apare ca o formațiune în spatele genunchiului, ca urmare a unei leziuni intraarticulare a genunchiului și în condițiile în care lichidul sinovial produs este în exces;
  • chist sinovial lombar - apare în zona lombară (de regula între vertebrele L4 - L5) ca urmare a procesului natural de degenerare a coloanei vertebrale, în general la persoanele de peste 65 de ani.

Factori de risc

Chisturile sinoviale sunt cel, mai adesea, cauzate de degenerescența legată de vârstă. Ele apar mai frecvent la pacienții cu vârsta de peste 65 de ani.

Bolile sistemice care afectează articulațiile, cum ar fi artrita reumatoidă, pot fi, de asemenea, factori de risc pentru formarea chisturilor sinoviale.

Un alt factor de risc sunt microtraumatismele repetate, precum și traumatismele locale.

Simptome

Simptomele, provocate de apariția chistului sinovial depind de dimensiunea și localizarea chistului.

Unii pacienți pot să nu prezinte niciun simptom. Alții vor experimenta dureri de spate și de picioare, care sunt mai atenuate în poziție culcată și se acutizează în poziția verticală sau după mersul pe jos. Acest lucru se datorează faptului că, într-o postură complet verticală, canalul spinal se îngustează în mod natural, punând o presiune suplimentară asupra măduvei spinării și a rădăcinilor nervoase. Canalul rahidian se extinde puțin, în mod natural, atunci când se află într-o postură așezată sau flectat înainte, ameliorând excesul de presiune din coloana vertebrală.

Dacă chisturile sinoviale sunt suficient de mari, pot provoca stenoză spinală sau îngustarea canalului spinal. În stenoza coloanei vertebrale, canalul spinal devine prea îngust pentru a permite măduvei spinării și nervilor spinali din jur să se miște liber. Ca urmare, pacienții pot prezenta amorțeală, furnicături sau slăbiciune la unul sau ambele picioare.

Dacă nervii spinali sunt lezaţi în coloana lombară (inferioară), pacienții pot prezenta dureri, crampe, amorțeală, slăbiciune sau greutate la ambele picioare, care se agravează în timp ce stau în picioare și merg pe jos. Aceste simptome poartă denumirea de claudicație neurogenă.

În plus, chisturile sinoviale pot provoca sciatică, dureri la unul sau ambele picioare, care radiază, de obicei, în partea din spate a piciorului și în laba piciorului.

Rareori, chisturile sinoviale pot provoca sindromul cauda equina.

doctor explica despre chistul sinovial utilizand o macheta a coloanei vertebrale

Diagnosticare

Pentru diagnosticarea chistului sinovial, medicul specialist poate recomanda următoarele investigații:

  • Radiografie - test care utilizează fascicule invizibile de energie electromagnetică (raze X) pentru a produce imagini ale oaselor. Razele X oferă o evaluare generală a anatomiei osoase, precum și a curburii și alinierii coloanei vertebrale. Luxația sau alunecarea coloanei vertebrale (cunoscută și ca spondilolisteză), cifoza, scolioza, precum și echilibrul local și general al coloanei vertebrale pot fi evaluate cu raze X. Anomaliile osoase specifice, cum ar fi pintenii osoși, îngustarea spațiului discal, fractura corpului vertebral, colapsul sau eroziunea pot fi, de asemenea, identificate cu această investigație;
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) - o procedură de diagnosticare care utilizează o combinație de magneți mari, radiofrecvențe și un computer pentru a produce imagini detaliate ale țesuturilor moi și a oaselor;
  • Tomografia computerizată (CT) - o procedură imagistică de diagnosticare care utilizează un computer și raze X pentru a produce imagini ale oaselor și țesuturilor moi.

Tratament

Opțiunile de tratament nechirurgical pentru un chist sinovial includ:

  • Medicamente analgezice - medicamentele ușoare, eliberate fără prescripție medicală, care pot reduce durerea cauzată de un chist. Medicul poate prescrie și medicamente mai puternice dacă, la tratamentul inițial, durerea nu cedează. În cazul unul chist sinovial de dimensiuni reduse care cauzează dureri ocazionale, prima opțiune a medicului specialist va fi evitarea intervenției chirurgicale, dacă chistul nu determină alte probleme. Deseori, acumularea de lichid sinovial nu crește suficient de mare pentru a provoca simptome. Atunci când simptomele apar și se acutizează, medicul va revizui opțiunile de tratament;
  • Modificarea activității zilnice - dacă simptomele se manifestă numai atunci când sunt efectuate anumite activități, cum ar fi exercițiile fizice sau locul de muncă, medicul vă va recomanda modalități de a vă modifica activitățile și mișcările pentru a diminua simptomele. Întinderea ușoară și exercițiile fizice pot ajuta, la recomandarea și, eventual, supravegherea medicului, iar terapia cu căldură și frig poate reduce disconfortul și durerea;
  • Tratament injectabil - două tipuri de injecții sunt utilizate pentru a trata chisturile sinoviale. O injecție poate drena lichidul din chist prin fațeta articulației. După ce lichidul este îndepărtat, este injectat un steroid, pentru a ajuta la reducerea umflăturilor și inflamației. Un alt tip de injecție, injecția epidurală cu steroizi, poate fi utilizat pentru a trata durerea cauzată de un chist sinovial. Acest tratament comun nu reduce și nu îndepărtează chistul, dar are ca scop reducerea durerii cauzate de acesta. Cu acest tip de tratament, ameliorarea durerii este temporară și este posibil să fie nevoie de tratament suplimentar pentru a menține efectul;
  • Terapia fizică și ocupațională poate juca un rol important în recuperare. Odată ce durerea acută se amelioreaza, medicul (sau un terapeut) poate prescrie un program de reabilitare pentru a ajuta la prevenirea leziunilor recurente;
  • Tratament chirurgical - operația de îndepărtare a unui chist sinovial nu este foarte dificilă dar necesită recuperare post-operatorie. Tehnicile chirurgicale noi limitează dimensiunea inciziei necesare pentru a îndepărta chistul, lucru care reduce durerea și timpul de recuperare. Scopul tratamentului chirurgical este de a îndepărta chistul și de a decomprima măduva spinării și rădăcinile nervoase. Intervenția chirurgicală este similară cu o microdiscectomie. După îndepărtarea chistului, chirurgul poate avea nevoie să fuzioneze articulația afectată pentru a preveni reformarea chistului, împiedicând orice mișcare la nivelul articulației afectate. Un exemplu de acest tip de intervenție chirurgicală este fuziunea lombară.

Pentru că fiecare tratament se potrivește unui anumit pacient, chirurgul va stabili cel mai bun tratament pentru fiecare diagnostic în parte.


Complicații

Deși chisturile sinoviale sunt rareori periculoase, există și situații care pot determina apariția unor complicații ale acestei afecțiuni. În unele cazuri, din cauza unui chist sinovial, se poate dezvolta sindromul „cauda equina”, o afecțiune gravă care necesită asistență medicală de urgență.

Cauda equina înseamnă că sunt afectate rădăcinile nervoase din coloana lombară. Principalul risc este pierderea senzației și capacității de mișcare, atunci când aceste rădăcini nervoase sunt comprimate. Afecțiunea poate afecta și alți nervi, cum ar fi cei conectați la intestine și la vezica urinară.

Daunele pot fi permanente dacă această complicaţie nu este tratată rapid iar recuperarea completă a funcției locomotorii poate fi dificilă ulterior.

Prevenție

Deși apariția unui chist sinovial nu poate fi prevenită, există opțiuni pentru a face față simptomelor. Dacă tratamentele simple nu vă ameliorează simptomele, discutați cu medicul specialist despre opțiuni de tratament avansate.

În general, menținerea unei sănătăți a organismului, la cote cât mai optime, poate încetini degenerarea sistemului osos și poate întârzia apariția unui chist sinovial.

Bibliografie

  1. “Synovial Cyst.” Columbia Neurosurgery in New York City, 8 Apr. 2021, www.neurosurgery.columbia.edu
  2. “Spinal Cysts.” Hopkinsmedicine.org, 3 Feb. 2023, www.hopkinsmedicine.org
  3. “Neurosurgery One.” Neurosurgery One, 19 June 2023, www.neurosurgeryone.com

Echipa medicală - Medicina interna și Ortopedie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.