Despre chistul naboth
Chisturile Naboth reprezintă o afecțiune ginecologică comună, ce se manifestă în special la vârstă fertilă. Sunt formaţiuni umplute cu mucus (dar pot conține și material proteic), care apar pe suprafața colului uterin, fără semnificație clinică.
De obicei, chisturile Naboth se dezvoltă după o naștere. În funcție de cât de mult mucus este prins în interior, dimensiunea acestor formaţiuni variază de la câțiva milimetri până la câţiva centimetri în diametru.
Femeile care fac chisturi Naboth pot avea una sau mai multe astfel de formaţiuni. Majoritatea află de existența lor în timpul unui examen ginecologic de rutină, pentru că altfel nu prezintă simptome.
Chisturile Naboth sunt destul de frecvente. Nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea femeii și nu sunt un semn de cancer de col uterin.
Cauze
Chisturile Naboth se formează atunci când glandele din colul uterin care produc mucus se înfundă iar acest lucru face ca pe colul uterin să se formeze un chist care arată ca o mică umflătură albă.
Nașterea și traumatismele fizice ale colului uterin pot cauza chisturi Naboth la unele femei:
- traumele fizice asupra colului uterin pot determina dezvoltarea excesului de țesut glandelor mucoase în timpul procesului de vindecare și poate prinde mucusul, ceea ce poate provoca, de asemenea, apariția acestor chisturi;
- chisturile Naboth sunt frecvente în timpul recuperării după cervicita cronică, în care țesutul colului uterin este inflamat.
Factori de risc
Este mai probabil pentru o femeie să dezvolte chisturi Naboth dacă este însărcinată sau se află la vârsta fertilă.
Simptome
Un chist Naboth este foarte probabil să treacă neobservat dacă medicul ginecolog nu îl găsește în timpul unei examinări de rutină. Acest tip de formaţiune provoacă rareori simptome, cum ar fi:
- presiune ușoară în vagin;
- durere înainte, în timpul sau după contactul sexual;
- menstruație neregulată;
- infertilitate.
Sunt șanse mai mari ca un chist naboth să prezinte simptome dacă se rupe; în acel moment, eliberează mucus și cantități mici de sânge, care pot fi observate ca secreții vaginale.
Dacă o pacientă are un chist deosebit de mare sau mai multe chisturi, prelevarea de probe pentru un test Babeș-Papanicolau poate fi dificilă; formaţiunile pot deveni atât de mari încât îngreunează accesul medicului la colul uterin. Acest lucru se întâmplă însă foarte rar.
Diagnosticare
Chisturile naboth pot identificate cu ușurință în timpul unui control ginecologic. Medicul poate recomanda și alte investigații:
- ecografie;
- RMN (imagini prin rezonanță magnetică);
- CT (tomografie computerizată);
- colposcopie: procedura oferă o imagine mai detaliată a colului uterin şi vaginului, astfel încât medicul să-și poată da seama dacă este vorba despre un chist naboth sau alt tip de formaţiune.
Medicul mai poate preleva o probă de lichid din interiorul chistului, pe care o trimite la laborator pentru analize. Testarea îi va permite să se asigure că umflătura nu este cancer.
Tratament
Chisturile Naboth nu necesită tratament dacă sunt asimptomatice și nu prezintă nici-un risc malign; dispar, de obicei, de la sine. Dimensiunea normală a unui chist naboth poate varia între 2 și 10 milimetri în diametru, iar unul mare poate măsura până la 4-5 centimetri.
Terapia este recomandată în cazurile simptomatice cu durere sau când există risc de cancer. Sunt mai multe variante disponibile:
- electrocauterizare: implică utilizarea unei sonde mici cu curent electric pentru a coagula chistul;
- crioterapia: implică utilizarea azotului lichid pentru a îngheța chistul.
Complicații
În multe cazuri, chisturile Naboth nu sunt un motiv de îngrijorare și majoritatea pacientelor nu prezintă nici un simptom.
Cu toate acestea, formaţiunile mari pot bloca colul uterin și pot face dificilă pentru medic efectuarea controalelor de rutină ale colului uterin.
Chisturile Naboth pot determina blocarea canalului cervical şi infertilitate.
Prevenție
Din păcate, chisturile Naboth nu pot fi prevenite. Acestea se dezvoltă, de obicei, ca urmare a modificărilor care apar în mod natural, în timp, la nivelul celulelor din colul uterin.
Cu toate acestea, unele măsuri preventive pot ajuta la reducerea riscului de apariție a anomaliilor cervicale:
- practicarea sexului protejat;
- efectuarea periodică a testelor Babeș-Papanicolau;
- evitarea fumatului.
Bibliografie:
- Clinic, Cleveland. “Nabothian Cyst: Causes, Symptoms and Treatment.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22653-nabothian-cyst
- “Nabothian Cyst.” Mount Sinai Health System, 2021, www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/nabothian-cyst.
- AlJulaih, Ghadeer H, and Yana Puckett. “Nabothian Cyst.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 5 June 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559047/.
- Roth, Erica. “Nabothian Cyst.” Healthline, Healthline Media, 23 June 2023, www.healthline.com/health/nabothian-cyst.
- Sissons, Beth. “What to Know about Nabothian Cysts.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 20 Nov. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/327061.
Alte afecțiuni similare
Cervicita
Cervicita este o inflamație infecțioasă sau neinfecțioasă care se manifestă la nivelul colului uterin. Simptomatologia poate să lipsească, însă această afecțiune...
Vezi detalii
Cheilita exfoliativă
Cheilita exfoliativă este o afecțiune inflamatorie rară (acută sau cronică) a semimucoasei buzelor, ce se prezintă ca un peeling (exfoliere) continuu. Cheilita...
Vezi detalii
Chist epidermoid
Chistul epidermoid, numit și chist sebaceu, este o proeminență/ tumefacție apărută sub piele, de forma unui săculeț plin cu o substanță albicioasă de consistența...
Vezi detalii
Chist sinovial
Chistul sinovial este un sac anormal, plin de lichid care se formează în zona articulațiilor lubrifiate de lichidul sinovial. Chistul sinovial este afecțiunea care se...
Vezi detalii
Chistul hidatic
Echinococoza, cunoscută sub numele de boala hidatică sau hidatidoză, este o infecţie parazitară provocată de larva teniei Echinococcus granulosus. Aceasta poate afecta...
Vezi detalii
Chistul ovarian
Chistul ovarian este orice colecție de lichid situată la nivelul ovarului sau pe suprafața acestuia. Femeia are două ovare, fiecare având aspectul și dimensiunea unui...
Vezi detalii
Echipa medicală - Ginecologie , Obstetrica - Ginecologie și Oncologie
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.