Chistul rinichiului

Alte denumiri: Boala chistica renala dobandita

Chistul dobandit al rinichiului, sau boala chistica renala dobandita, apare atunci cand rinichii unei persoane dezvolta in timp saci plini cu lichid, numiti chisturi. Boala renala chistica dobandita nu este aceeasi cu boala renala polichistica, o alta boala care determina rinichii sa dezvolte chisturi multiple.

Boala renala chistica dobandita apare la copii si adulti care au:

Boala cronica renala - o afectiune care se dezvolta de-a lungul mai multor ani si poate duce la stadiul final al bolii renale. Rinichii persoanelor isi pierd treptat capacitatea de a filtra in mod corespunzator deseurile, sarea suplimentara si fluidele din sange.

Boala renala in stadiul final - insuficienta renala totala si permanenta care necesita un transplant de rinichi sau tratamente de filtrare a sangelui numite dializa.

Chisturile sunt mai predispuse sa apara la persoanelor care fac dializa renala. Sansa de a dezvolta boli renale chistice dobandite creste odata cu numarul de ani in care o persoana este dializata. Cu toate acestea, chisturile sunt cauzate de insuficienta renala, nu de tratamente de dializa.

Care sunt diferentele dintre boala renala chistica dobandita si boala renala polichistica?

Boala renala chistica dobandita difera de boala renala polichistica in mai multe moduri. Spre deosebire de boala renala chistica dobandita, boala renala polichistica este o tulburare genetica sau mostenita care poate provoca complicatii precum hipertensiunea arteriala si probleme cu vasele de sange din creier si inima.

Persoanele cu boala renala polichistica

 • Se nasc cu o gena care provoaca boala;
 • Au rinichi mariti;
 • Dezvolta chisturi in ficat si in alte parti ale corpului.

Persoanele cu boala renala chistica dobandita

 • Nu au o gena cauzatoare a bolii;
 • Au rinichi de dimensiuni normale sau mai mici;
 • Nu au chisturi in alte parti ale corpului.

In plus, pentru persoanele cu boala renala polichistica, prezenta chisturilor marcheaza debutul bolii lor, in timp ce persoanele cu boala renala chistica dobandita au deja rinichi cu probleme atunci cand dezvolta chisturi.

Medici specialiști - Nefrologie

BSS
Baias Simona Sofia
Medic Specialist
BSS
Baias Simona Sofia
Medic Specialist

Nefrologie

ZR
Zica Raluca
Medic Primar
ZR
Zica Raluca
Medic Primar

Ecografie 2d și Nefrologie

OC
Oproiu Cosmina
Medic primar
OC
Oproiu Cosmina
Medic primar

Nefrologie

VMD
Verzan Mihaela-Dana
Medic primar
VMD
Verzan Mihaela-Dana
Medic primar

Nefrologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele bolii chistice renale dobandite

Cercetatorii nu inteleg pe deplin ce cauzeaza cresterea chisturilor in rinichii persoanelor cu boala renala cronica. Faptul ca aceste chisturi apar numai in rinichi si nu in alte parti ale corpului, indica faptul ca procesele care duc la formarea chistului au loc in primul rand in interiorul rinichilor.

Insuficienta renala, cunoscuta si sub numele de boala renala in stadiul final, care declanseaza dezvoltarea bolii renale chistice dobandite, poate fi cauzata de o serie de declansatori diferiti, cum ar fi diabetul, lupusul, problemele cardiace si afectiunile tractului urinar. Aceste boli pot duce la deteriorarea permanenta a rinichilor. De asemenea, bolile genetice pot fi implicate in deteriorarea rinichilor. Cu toate acestea, boala renala dobandita nu este in sine o boala ereditara.

Cauzele chisturilor in boala renala chistica dobandita nu sunt inca pe deplin intelese.

Cat de frecventa este boala chistica renala dobandita?

Boala renala chistica dobandita devine mai frecventa cu cat o persoana are o boala renala cronica de mai mult timp. Aproximativ 7 pana la 22% dintre persoanele cu boli cronici de rinichi au dobandit deja boli renale chistice inainte de a incepe tratamente de dializa. Aproape 60% dintre persoanele dializate timp de 2 pana la 4 ani dezvolta boala renala chistica dobandita. Aproximativ 90% dintre persoanele care fac dializa timp de 8 ani dezvolta boli renale chistice dobandite.

Simptome

Simptomele bolii chistice renale dobandite

Boala renala chistica dobandita difera de alte forme de boli renale cu dezvoltarea chistului prin faptul ca este destul de asimptomatica. Pacientul rareori simte mult din prezenta chisturilor in rinichi. Rinichiul tinde sa ramana la aceeasi dimensiune, mai degraba decat sa se extinda datorita sacilor umpluti cu lichid. Astfel, spre deosebire de boala renala polichistica, in care rinichii care se extind treptat pot fi inconfortabili pentru pacient, o persoana cu boala renala chistica dobandita poate fi indiferenta la structurile care se dezvolta in interiorul acestora.

Prezenta chisturilor poate deveni evidenta in cazul ruperii unui chist. Acest lucru poate determina pacientul sa simta durere sau poate dezvolta febra. O investigatie ulterioara ar putea apoi sa dezvaluie cauza. Semnele bolii pot include si:

 • Sange in urina;
 • Apetit redus;
 • Durere la nivelul corpului;
 • Anemie;
 • Scadere in greutate.

O alta complicatie potentiala este ca un chist poate deveni canceros si poate provoca carcinom cu celule renale. Acest lucru apare in aproximativ 7% din cazuri, iar cancerul este localizat in tubulii rinichiului. Acestea sunt structurile care ajuta la filtrarea sangelui din rinichi si la crearea urinei pe care o excretam din corpurile noastre.

Cu cat o persoana are mai multa dializa, cu atat este mai mare riscul ca acestea sa dezvolte cancer de celule renale ca urmare a unei boli renale chistice dobandite, deoarece aceasta boala devine mai probabila daca o persoana sufera de boala renala in stadiul final.

Complicatiile bolii chistice renale dobandite

Persoanele cu boala chistica renala dobandita pot dezvolta urmatoarele complicatii:

 • Un chist infectat, care poate provoca febra si dureri de spate;
 • Sange in urina, care poate semnala ca un chist din rinichi sangereaza;
 • Tumori la rinichi. Persoanele cu boala renala chistica dobandita au mai multe sanse de a avea tumori renale canceroase. Cu toate acestea, sansa raspandirii cancerului este mai mica la persoanele cu boala renala chistica dobandita decat in alte tipuri de cancer renal care nu sunt asociate cu boala renala chistica dobandita, iar perspectivele pe termen lung sunt mai bune.

Tratament

Diagnosticarea bolii chistice renale dobandite

Un medic nefrolog poate diagnostica o persoana cu boala renala chistica dobandita pe baza istoricului medical si a testelor imagistice.

Istoricul medical

Un istoric medical poate ajuta medicul sa diagnosticheze boala renala chistica dobandita. Acesta poate suspecta boala daca o persoana care face dializa de cativa ani dezvolta simptome precum febra, dureri de spate sau sange in urina.

Teste de imagistica

Pentru a confirma diagnosticul, medicul poate comanda unul sau mai multe teste imagistice. Un radiolog - un medic specializat in imagistica medicala - interpreteaza imaginile din aceste teste, iar pacientul nu are nevoie de anestezie.

Ecografia utilizeaza un dispozitiv, numit traductor, care pot arata prezenta chisturilor la nivelul rinichilor, precum si dimensiunea si forma rinichilor.

Scanarile tomografice computerizate (CT) utilizeaza o combinatie de raze X si tehnologie computerizata pentru a crea imagini ale rinichilor. Pentru o scanare CT, un tehnician poate oferi pacientului o solutie de baut si o injectie cu un colorant special, numit substanta de contrast. CT-urile pot arata chisturi si tumori la rinichi.

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) este un test care face fotografii ale organelor interne si ale tesuturilor moi ale corpului fara a utiliza raze X. Un RMN poate include injectarea de substanta de contrast. In timpul unui RMN, pacientul, desi de obicei treaz, trebuie sa ramana perfect nemiscat in timp ce tehnicianul realizeaza imaginile, ceea ce dureaza de obicei doar cateva minute. Tehnicianul va lua imagini din unghiuri diferite pentru a crea o imagine detaliata a rinichilor.

Uneori, un medic poate descoperi o boala renala chistica dobandita in timpul unui examen imagistic pentru o alta afectiune. Imaginile rinichilor pot ajuta medicul sa distinga boala renala chistica dobandita de boala renala cronica.

Tratamentul bolii chistice renale dobandite

Daca boala renala chistica dobandita nu provoaca complicatii, o persoana nu are nevoie de tratament. Un medic va trata infectiile cu antibiotice - medicamente care ucid bacteriile. Daca chisturile mari provoaca durere, un medic poate scurge chistul folosind un ac lung introdus prin piele pana la chist.

Un chirurg poate efectua o operatie pentru a elimina tumorile suspectate. In cazuri rare, un chirurg efectueaza o operatie pentru a opri sangerarea chisturilor.

Unii medici recomanda tuturor persoanelor cu boala renala in stadiu final sa fie supusi screeningului pentru cancer la rinichi folosind CT sau RMN dupa 3 ani de dializa. Persoanele cu boala renala chistica dobandita ar trebui sa discute cu medicul despre momentul in care trebuie sa inceapa screening-ul.

Prevenție

Nicio dieta specifica nu va preveni sau intarzia boala renala chistica dobandita. In general, o dieta conceputa pentru persoanele care fac hemodializa sau dializa peritoneala reduce cantitatea de deseuri care se acumuleaza in organism intre sedintele de dializa.

Coduri de diagnostic asociate
Specialități asociate
 • Nefrologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.