Coma hepatica

Alte denumiri ale afectiunii:

Encefalopatia hepatica

Encefalopatia hepatica sau coma hepatica este o afectiune a creierului ce este cauzata de complicatii în urma unor afectiuni hepatice (ciroza hepatica sau hepatitele).

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Endoscopie Gastroenterologie, Hepatologie

Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar...
Iacob Maria Speranta,Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Medic Primar,...

Coma hepatica - Cauze / agent infectios / factori de risc

Aceasta afectiune apar atunci când ficatul nu mai este capabil sa elimine toxinele din sânge iar acestea ajung la creier. Amoniacul produs de organism în timpul digerarii proteinelor este una din substantele nocive ce afecteaza functia hepatica. Aceasta situație cauzand insuficienta hepatica iar la rândul ei , insuficienta hepatica se manifesta prin afectarea sănătății mintale.

Pacientul cu encefalopatie hepatica este expus riscului de a dezvolta edem cerebral.

Factorii de risc pentru coma alcoolica

  • consumul excesiv de proteine
  • tulburari ale echilibrului electrolitic
  • infectii
  • boli renale
  • administrarea de medicamente ce inhiba acțiunea sistemului nervos    central ( exemplu: barbituricele sau tranchilizantele).

Coma hepatica - Simptome

Din categoria simptomelor ușoare ale encefalopatiei hepatice fac parte

  • starile de somnolenta
  • tulburarile de somn
  • modificari de stari de spirit
  • incapacitatea de concentrare sau decizie
  • ușoare confuzii sau chiar uitarea.

 Manisfestarile specifice afectiunilor hepatice cum ar fi icterul sau colectarea de lichid în abdomen fac parte din simptomatologia severa , împreuna cu agitatia , confuzia și în final coma.

De cele mai multe ori pacienții cu encefalopatie hepatica (coma hepatica) nu sunt în măsura să se auto-ingrijeasca, aici intevenind tulburarile sistemului nervos central.

Coma hepatica - Tratament

Diagnosticul comei hepatice

Diagnosticul se stabileste pe baza anamnezei , analizelor de sânge , examinarea functiei mentale dar și cu ajutorul electroencefalogramei și evaluarea functiei hepatice.

Tratamentul comei hepatice

Tratamentul depinde în mare parte de stadiul bolii. Primii pași ai tratamentului sunt de vindecarea cauzelor ce determina aparitia a bolii și de eliminare a substantelor toxice la nivelul intestinelor.

Se asigura doza zilnica de carbohidrati , care pot fi administarti atât pe cale orala cât și venoasa , creșterea consumului de legume și fructe bogat în fibre , acestea ajutand la acelerarea peristaltismului intestinelor și de a elimina mai repede amoniacul nociv.

Administrarea unor medicamente ce intensifica peristaltismul și pentru a ajuta absorția de amoniac și este necesar administrarea unui laxativ osmotic pentru a acidifia amoniacul din colon.

Complicatiile apar atunci când coma hepatica se cronicizeaza și apare în mod repetat. Aproximativ 80% dintre pacienți decedeaza dacă intra în coma.

 Coma hepatica acută este tratabilă. Recuperarea și riscurile cauzate de aceasta afectiune depind de la caz la caz.

Tratate la timp a afecțiunile cauzate de functia hepatica contribuie la prevenirea comei hepatice ( encefalopatiei hepatice ) , dacă pacientul este diagnosticat sau are simptome de tulburari ale sistemului nervos , se recomanda viziata la medic de urgența.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical