Contractura Dupuytren

Alte denumiri ale afectiunii:

Fibromatoza palmara

Contractura Dupuytren reprezinta contractia progresiva a benzilor fasciei palmare, ce produce deformarea in flexie a degetelor.

Echipa medicala MedLife - Ortopedie

Medic Specialist
Drira Ouassim,Medic specialist
Medic specialist
Medic Specialist
Anglitoiu Bogdan,Medic specialist
Medic specialist

Contractura Dupuytren - Cauze / agent infectios / factori de risc

Contractura Dupuytren este una dintre cele mai frecvente modificari. Incidenta este mai mare la barbati si creste dupa 45 de ani. Este o afectiune autozomal dominanta cu penetrabilitate variabila, apare mai frecvent la pacientii diabetici, alcoolici sau cu epilepsie. Totusi, un factor specific care sa determine ingrosarea si contractura fasciei palmare nu este cunoscuta.

Contractura Dupuytren - Simptome

De obicei, cea mai precoce manifestare consta in aparitia unui nodul sensibil la palpare, la nivelul palmei, cel mai frecvent in apropierea degetelor 3 si 4, care devine gradat nedureros. Apoi, se transforma intr-o coarda superficiala care contracta articulatia MCF (metacarpofalangiene) si articulatiile interfalangiene ale degetelor. In final, mana are aspect arcuit. 

Boala se asociaza ocazional cu ingrosarea fibroasa a partii dorsale a articulatiei IFP (interfalangiene proximale - nodulii Garrod), boala lui Peyronie (fibromatoza peniana) la aproximativ 7%-10% din pacienti si rar, noduli pe fata plantara a piciorului (fibroza plantara). 

Contractura Dupuytren - Tratament

Diagnosticul in contractura Dupuytren

Boala Dupuytren progreseaza lent si poate fi greu de diagnosticat, mai ales in stadiile incipiente. Majoritatea pacientilor se prezinta la medic in momentul in care boala a progresat. O anamneza legata de istoricul bolii si un examen obiectiv sunt suficiente pentru a diagnostica aceasta afectine.

Alte tipuri de deformari in flexie ale degetelor pot aparea in diabet, scleroza sistemica, distrofie refleza cronica intretinuta simpatic, fiind astfel necesar diagnosticul diferential.  

Tratamentul contracturii Dupuytren

Injectarea unei suspensii cu corticoizi in nodul poate duce la disparitia durerii locale, daca se incepe inainte de aparitia contracturilor. Daca mana nu poate fi perfect intinsa sau mai ales cand apare contractura importanta a articulatiei IFP, se indica interventia chirurgicala. Excizia fasciei afectate trebuie sa fie meticuloasa datorita manunchiurilor neuro-vasculare si a tendoanelor din zona. Excizia incompleta sau o noua aparitie a bolii duc la contractura recurenta, mai ales la cei la care boala a debutat la varste tinere, care au istoric familial de contractura Dupuytren, noduli Garrods, boala Peyronie sau afectarea fasciei plantare. Injectarea de colagenaza poate sa reduca contractura, desi aceasta abordare terapeutica nu este inca folosita la scara mare.
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical