Reflux gastro-esofagian

Refluxul gastro-esofagian este o afectiune medicala cauzata de incompetenta sfincterului esofagian inferior, fapt ce duce la refluxul continutului gastric in esofag si cauzand pirozis (durere asemanatoare unei arsuri). Refluxul prelungit poate duce la esofagita, strictura si rareori metaplazie.

Boala de reflux gastro-esofagian (RGE) este frecventa, aparand la 30-40% dintre adulti. Apare, de asemenea, fregvent la sugari, in mod caracteristic debutand la nastere.

Diagnosticarea refluxului gastro-esofagian

Diagnosticul de reflux gastro-esofagian se bazeaza pe examenul clinic, uneori endoscopie, cu sau fara testul aciditatii.

O anamneza atenta sugereaza diagnosticul. Pacientii cu simptome tipice de reflux gastro-esofagian (RGE) pot beneficia de un trial terapeutic. Pacientii care nu prezinta ameliorari sau au simptome pe o perioada lunga de timp sau simptome ale complicatiilor trebuie urmariti. Endoscopia cu prelevrari citologice prin lavaj si biopsie directa din zonele anormale reprezinta examinarea de electie. La pacientii cu modificari neimportante la endoscopie si care prezinta simptome in ciuda tratamentului cu inhibitori ai pompei proteice trebuie monitorizat pH-ul esofagian. Desi tranzitul baritat evidentiaza cu usurinta prezenta ulcerelor esofagiene si a stenozelor ulceroase, este mai putin utilizat pentru refluxul minim sau moderat; in plus, majoritatea pacientilor cu anomali necesita esofagoscopie. Manometria esofagiana poate fi utilizata pentru a ghida localizarea sondei de pH si pentru a evalua peristaltismul esofagian inainte de tratamentul chirurgical.

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Endoscopie Gastroenterologie

Medic Specialist
Craciun Ion Eugeniu,Medic Primar Gastroenterologie
Medic Primar...
Medic Primar
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 18

Reflux gastro-esofagian - Cauze / agent infectios / factori de risc

Factori care contribuie la functionare normala a junctiunii gastro-esofagiene includ:

 • unghiul jonctiunii gastro-esofagiene
 • actiunea diafragmului
 • gravitatia (in ortostatism).

Factorii care contribuie la aparitia refluxului gastro-esofagian cuprind:

 • supraponderabilitarea
 • alimentele grase
 • bauturile acidulate si care contin cofeina
 • alcoolul
 • fumatul
 • unele medicamente.

Medicamentele care scad presiunea la nivelul sfincterului esofagian inferior include anticolinergicele, antihistaminicele, antidepresivele triciclice, blocantele canalelor de calciu, progesteronul si nitratii.

Refluxul gastro-esofagian (RGE) poate duce la esofagita, ulcer esofagian peptic, stenoza esofagiana si esofagul Barrett (o afectiune premaligna).

Factorii care contribuie la aparitia esofagitei constau in natura caustica a lichidului de reflux, incapacitatea de a elimina acest lichid de reflux din esofag, volumul continutului gastric si functiile protectoare locale ale mucoasei.

Unii pacienti, in special sugarii, aspira materialul de reflux.

Reflux gastro-esofagian - Simptome

Cel mai important simptom al refluxului gastro-esofagian este pirozisul, cu sau fara regurgitatia continutului gastric in gura. Sugarii prezinta varsaturi, iritabiliate, anorexie si, uneori, simptome de aspiratie cronica. Atat adultii cat si sugarii cu aspiratie cronica pot prezenta tuse, disfonie, sau wheezing.

Esofagita poate provoca odinofagie si chiar hemoragii esofagiene care de obicei sunt oculte, dar uneori pot fi masive. Stenozele peptice determina disfagie progresiva pentru alimentele solide. Ulcerele peptice esofagiene se manifesta prin acelasi tip de durere ca si ulcerele gastirice sau duodenale, dar de obicei localizata la nivelul apendicelui xifoid sau retrosternal superior.  Vindecarea este lenta, recidivele sunt frecvente si se soldeaza frecvent cu o stenoza.

Reflux gastro-esofagian - Tratament

Tratamentul implica modificari ale stilului de viata, supresia acida utilizand inhibitori ai pompei protonice si, uneori, interventie chirurgicala.

Tratamentul refluxului gastro-esofagian necomplicat consta in ridicarea capului patului bolnavului cu 15 cm si evitarea alimentatiei cu 2-3 ore inainte de culcare, a stimulentelor puternice ale secretiei acide (ex. cafea, alcool), anumitelor medicamente (ex. anticolinergice), a anumitor alimente (grasimi, ciocolata) si a fumatului.

Tratamentul medicamentos consta in administrarea de inhibitori ai pompei protonice. La adulti se pot administra omeprazol, lansoprazol sau esomeprazol cu 30 de minute inainte de micul dejun. In unele cazuri, inhibitorii pompei proteice trebuie administrati de 2 ori/zi. La sugari si copii, aceste medicamente pot fi administrate intr-o doza zilnica unica. Aceste medicamente pot fi administrate pe termen lung, dar dozele trebuie ajustate la minimul necesar pentru a preveni simptomele.

Blocantele receptorilor H2 (ex. ranitidina la culcare) sau agentii promotilitate (ex. metocloprimid cu 30 de minute inainte de mese si de culcare) sunt mai putini suficienti.

Chirurgia antireflux (de obicei prin laparoscopie) se practica pe pacientii cu esofagita, hemoragii, stenoze, ulcere serioase, sau cu simptome care nu raspund la tratament. Stenozele esofagiene sunt tratate prin dialtari repetate cu balonase.

Reflux gastro-esofagian - Preventie

Pentru a preveni sau a reduce semnificativ cazurile de arsuri stomacale, o serie de schimbari ale stilului de viata sunt necesare. Cea mai importanta dintre acestea este mentinerea unei greutati normale, obezitatea fiind unul din principalii factori declansatori. Alte masuri sunt:

 • evitarea somnului imediat dupa masa,
 • renuntarea la fumat,
 • mancatul lent si mestecarea suficienta,
 • evitarea mancarurilor bogate in grasimi,
 • purtarea de haine largi in zona abdomenului.

Gastroenterologie, Endoscopie Gastroenterologie, Gastroenterologie Pediatrica - alte afectiuni

Reflux gastro-esofagian - Bibliografie

Adaugă comentariu nou

Plain text

 • Taguri HTML permiseŞ <br>
 • Etichetele HTML nu sunt permise.
 • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
13 + 3 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.