Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afecțiune digestivă cronică în care acidul din stomac (și uneori și bila) refulează în esofag (tubul care leagă faringele de stomac), iritând mucoasa esofagiană și cauzând simptome precum arsuri, eructații (râgâieli), regurgitații, durere în piept. Dacă aceste simptome apar foarte rar, pacientul nu trebuie să se îngrijoreze. Însă atunci când simptomele sunt severe sau frecvente este necesar un consult de specialitate.
Refluxul gastroesofagian (RGE) apare la 30-40% dintre adulți și este des întâlnit și în sarcină, acesta fiind prezent la peste 80% dintre femeile însărcinate. Din cauza modificării poziției organelor, acidul gastric se revarsă cu mare ușurință înapoi în esofag, mai ales în timpul celui de-al treilea trimestru, declanșând reflux gastroesofagian.
Totodată, refluxul gastroesofagian este întâlnit și la sugari, în mod caracteristic debutând la naștere.
Cauzele care duc la apariția bolii de reflux gastroesofagian cuprind:
Factorii de risc pentru boala de reflux gastroesofagian sunt:
Simptomele bolii de reflux gastroesofagian pot include:
La bebeluși, boala de reflux gastroesofagian se poate manifesta prin stagnarea sau scăderea în greutate, refuzul mâncării, scaune cu sânge, dificultate în respirație sau tuse cronică. Pe lângă acestea, bebelușul poate scuipa lichid galben sau verde, sânge sau un lichid cafeniu. În cazul unui bebeluș care prezintă astfel de simptome este absolut necesar un consult de specialitate.
Diagnosticul bolii de reflux gastroesofagian se bazează pe examenul clinic, dar și pe o serie de proceduri și teste.
Un tranzit baritat (radiografie cu bariu) al tractului digestiv superior este o procedură care implică înghițirea unui lichid cu gust de cretă (bariu) care pune în evidență mucoasa tractului digestiv la radiografie și eventualele anomalii ale acesteia (îngroșări, ulcere). Poate aduce informații cu privire la tranzitul alimentelor (după modul în care bariul trece prin diferitele segmente digestive), inclusiv cu privire la refluxul în esofag. Poate diagnostica afecțiuni precum hernia hiatală.
Deși tranzitul baritat evidențiază cu ușurință prezența ulcerelor esofagiene și a stenozelor ulceroase, este mai puțin utilizat pentru refluxul minim sau moderat. În plus, majoritatea pacienților cu anomalii necesită esofagoscopie.
Endoscopia digestivă superioară reprezintă o metodă de vizualizare directă a interiorului esofagului (precum și stomacului și duodenului) cu ajutorul unui tub flexibil care este prevăzut cu o cameră video și cu o sursă de lumină. Acesta permite medicului examinarea mucoasei esofagiene precum și, dacă este nevoie, recoltarea unei probe de țesut (biopsie) care să fie trimisă pentru examinarea la microscop a modificărilor celulare (examen histopatologic). Totodată, endoscopia poate servi la evidențierea de complicații ale BRGE precum esofagul Barrett.
Endoscopia cu prelevări citologice prin lavaj și biopsie directă din zonele anormale reprezintă examinarea de elecție. În cazul pacienților cu modificări neimportante la endoscopie, dar care prezintă simptome în ciuda tratamentului cu inhibitori ai pompei proteice trebuie monitorizat pH-ul esofagian.
Ph-metria esofagiană este un test care monitorizează cantitatea de acid de la nivelul esofagului cu ajutorul unui dispozitiv special (pH-metru), identificând când și cât timp acidul refulează în esofag. PH-metrul este, de regulă, un tub subțire care se introduce prin nas până la nivelul esofagului și este conectat la un aparat de înregistrare a variațiilor de aciditate.
Manometria este un test care evaluează motilitatea (mișcările) și presiunea la nivelul esofagului, prin plasarea unui cateter în esofag pe cale nazală. Manometria esofagiană poate fi utilizată pentru a ghida localizarea sondei de pH și pentru a evalua peristaltismul esofagian înainte de tratamentul chirurgical.
Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian implică modificări ale stilului de viață, supresia acidă utilizând inhibitori ai pompei protonice și, uneori, intervenție chirurgicală.
Tratamentul medicamentos constă în administrarea de inhibitori ai pompei protonice ce pot fi administrate cu 30 de minute înainte de micul dejun, la recomandarea medicului. În unele cazuri, inhibitorii pompei proteice trebuie administrați de 2 ori pe zi. La sugari și copii, aceste comprimate pentru reflux gastroesofagian pot fi administrate într-o doză zilnică unică. Deși pot fi administrate pe termen lung, dozele trebuie ajustate la minimul necesar pentru a preveni simptomele.
Schimbările în dietă și în stilul de viață sunt extrem de importante:
Regimul alimentar în cazul refluxului gastroesofagian este unul destul de strict. Există o serie de alimente interzise în cazul bolii de reflux gastroesofagian:
Chirurgia antireflux (de obicei prin laparoscopie) se practică la pacienții cu esofagită, hemoragii, stenoze, ulcere serioase sau cu simptome care nu răspund la tratament. Stenozele esofagiene sunt tratate prin dilatări repetate cu balonașe.
În timp, inflamația cronică de la nivelul esofagului inferior poate duce la complicații precum:
Un procent destul de mare al populației are ocazional arsuri la stomac. Testele care folosesc sonda de pH pentru a recolta acid de reflux din esofag sugerează faptul că majoritatea persoanelor au reflux (este vorba de reflux fiziologic). Refluxul gastroesofagian este considerat o boală doar atunci când apare în cantități considerabile (refluxul patologic), cauzând simptome frecvente și chiar și deteriorarea țesuturilor. Așadar, nu toate persoanele care au arsuri la stomac au și BRGE.
Refluxul gastroesofagian (RGE) și boala de reflux gastroesofagian (BRGE) nu înseamnă același lucru. RGE reprezintă întoarcerea conținutului gastric și a acidului stomacal în esofag și poate apărea după o masă copioasă, după ce ai consumat alcool sau cafea, manifestându-se cu arsuri la stomac. BRGE este o formă mult mai severă de reflux, întrucât poți simți arsuri la stomac de 2 sau mai multe ori pe săptămână, mâncarea sau lichidele se pot întoarce în cavitatea bucală, iar tu poți avea dificultăți în a înghiți, tuse, respirație șuierătoare și dureri în piept.
Esofagul Barrett se dezvoltă la 10-20% dintre pacienții cu boala de reflux gastroesofagian cronică sau cu esofagul inflamat. Apare mai degrabă în cazul bărbaților decât al femeilor (3 cazuri din 4 sunt bărbați) și este mai comun la persoanele caucaziene decât la cele afro-americane. Prevalența esofagului lui Barret crește odată cu înaintarea în vârstă. Vârsta medie la care se realizează diagnosticul este 55 de ani.
Gastroenterologie , Ecografie 3D și Endoscopie
Call Center - (021) 9646
Gastroenterologie , Endoscopie - Gastroenterologie și Ecografie 2D
Call Center - 0364140260
Endoscopie - Gastroenterologie , Medicina interna și Gastroenterologie
Call Center - 021.9383
Endoscopie - Gastroenterologie , Ecografie 3D , Gastroenterologie și Ecografie 4D- Voluson
Call Center - 0244 510808
Gastroenterologie și Ecografie 2D
Call Center - (026) 8960
Endoscopie - Gastroenterologie , Ecografie 3D , Gastroenterologie , Endoscopie și Ecografie 4D- Voluson
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.