Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Alte denumiri:
Boala mana-gura-picior este o boala virala, foarte contagioasa, care apare la copiii cu varsta cuprinsa intre 1-6 ani, se manifesta prin aparitia unei eruptii pe palme, talpi si in gura. Chiar denumirea bolii provine de la localizarea eruptiei.
Virusul Coxsackie face parte din genul Enterovirus, familia Picornaviridae. El este impartit in doua grupe: A si B, cu peste 24 de serotipuri diferite. Virusurile Coxsackie pot determina boli febrile simple sau cu eruptie, boala mana-picior-gura, herpangina, laringita acuta foliculara, stomatita aftoasa, pneumonie virala, miocardita, pericardita. Acesta constituie principala cauza de meningita aseptica, dar implicate frecvent sunt si virusurile ECHO si urlian.
Boli Infectioase
Boli Infectioase , Ecografie 3d și Hepatologie
Pediatrie
Boala mana-gura-picior este determinata de virusul Coxsackie A 16, care face parte din familia de virusuri denumite nonpolio enterovirusuri. Boala este frecventa in sezonul cald.
Se transmite foarte usor de la copil la copil, pe cale orala, prin secretiile nazofaringiene, tuse, stranut si prin contactul direct cu obiectele contaminate (jucarii, farfurii, cani, linguri, prosoape). Boala apare frecvent in crese, gradinite, dar si in mediul familial.
Incubatia (perioada de la contaminare pana la aparitia simptomelor) este de 3-7 zile. Copilul devine contagios din aceasta saptamana premergatoare aparitiei simptomelor. Copiii pot dezvolta imunitate fata de boala mana-gura-picior pe masura ce cresc in varsta.
Primul semn al bolii este febra, apoi apar leziunile ulcerative din gura cu durere in gat, scaderea apetitului, modificarea starii generale. Dupa aproximativ 2 zile, apare eruptia maculopapuloasa, veziculoasa. Boala se vindeca in 7-10 zile. Este o boala autolimitata, adica organismul reuseste singur sa neutralizeze virusul. Dupa vindecare copilul ramine cu imunitate impotriva virusului, dar asta nu inseamna ca nu va putea sa mai contacteze boala, deoarece serotipurile Coxsackie sunt foarte numeroase si din aceasta cauza boala se poate repeta sub forma unei noi infectii.
Diagnosticul se pune de obicei pe anamneza (care arata varsta copilului si semnele de debut) si pe baza examenului clinic.
Se pot face culturi virale din leziuni, scaun sau secretii pentru a identifica tulpina implicata care a provovat boala si detectarea virusului in materiile fecale.
Nu exista un tratament specific bolii, doar simptomatic. Se recomanda urmatoarele masuri:
Diminuarea febrei - se administreaza antipiretice (paracetamol, ibuprofen);
Hidratarea corespunzatoare cu aport suplimentar de lichide; ideal este ca lichidele sa fie reci sau servite la temperatura ambianta, cu evitarea lichidelor fierbinti sau a sucurilor; inghetata poate ameliora durerile;
Calmarea durerilor (aceleasi remedii - ibuprofen, paracetamol) sau sprayuri cu efect antiinflamator si anestezic;
Pentru calmarea eruptiei tegumentare se administreaza creme si mixturi calmante.
In general, tratamentul se face la domiciliu, deoarece boala nu necesita internare, dar copilul trebuie izolat. In cazul copilasilor cu leziuni masive la care este imposibila hidratarea se recomanda internare pentru perfuzare si tratament de specialitate. De asemenea, infectiile cu manifestari neurologice (produse de subtipul 71) necesita internare obligatorie.
Consultatia specialistului este necesara si in caz de:
In formele usoare si moderte evolutia este autolimitanta cu vindecare in 7-10zile. Incepand cu cea de-a saptea zi de boala se formeaza anticorpi care elimina virusul din organism. Cu toate acestea, s-a stabilit ca virusul se mai elimina prin fecale timp de aproape o luna, ceea ce inseamna ca pericolul de contagiozitate exista. Se insista asupra importantei masurilor de igiena, mai ales in cazul copilasilor mici ce frecventeaza gradinitele. Imunitatea dobandita in urma infectiei este durabila, rar apare reinfectia, insa este posibila infectia cu un alt subtip al virusului Coxackie.
Adultii de obicei manifesta forme mult mai usoare decat copilasii.
In cazul femeilor insarcinate, daca infectia s-a produs in primul trimestru de sarcina se poate produce avort spontan. Desi cele mai multe femei insarcinate care s-au infectat nu au simptome sau fac numai o forma usoara a bolii, o femeie infectata, la scurt timp dupa nastere, poate transmite infectia bebelusului. Nu s-a demonstrat o afectare specifica, dar in rare cazuri infectiile din trimestrul 2, respectiv 3, s-au soldat cu retard al cresterii intrauterine a fatului.
Clinica Mayo
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.