medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Coxa vara

Coxa vara

Descoperă informații utile despre coxa vara: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre coxa vara

Coxa vara este o afecțiune care poate fi tratată cu succes. Este important să fie diagnosticată la timp și să fie urmat tratamentul indicat de medicul ortoped, precum și sesiunile de recuperare.

Coxa vara este o afecțiune rară a șoldului care poate fi congenitală sau se poate dezvolta pe măsură ce copilul crește. Aceasta apare atunci când unghiul de înclinație dintre colul femural și diafiza femurală scade sub 120 de grade.

Poate apărea atât la fetițe, cât și la băieți și poate fi asociată cu prezența afecțiunii la alte persoane din familie. De obicei devine vizibilă atunci când copilul începe să meargă sau până la vârsta de șase ani. Este o afecțiune care progresează continuu pe măsură ce copilul crește. Prin urmare, de multe ori trece neobservată în primele luni de la naștere, primele semne apărând pe măsură ce avansează deformarea.

De cele mai multe ori apare la un singur șold, în special la cel stâng, dar este o afecțiune care poate apărea și bilateral. Coxa vara unilaterală determină creșterea unui picior mai lung decât celălalt, astfel că mersul copilului poate fi legănat sau șchiopătat. Diferența de lungime dintre picioare poate ajunge la patru centimetri.

Femeie care prezinta simptome de coxa vara

Cauze

Atunci când apare la naștere, coxa vara poate surveni de la o afecțiune intrauterină sau poate avea legătură cu alte afecțiuni prezente, cum ar fi distrofii musculare, acestea fiind, de asemenea, congenitale. Coxa vara poate apărea în caz de rahitism, tuberculoza șoldului, fractură de col femural și alte afecțiuni. Una dintre afecțiunile frecvente care pot genera și coxa vara este epifizioliza, adică deplasarea sau alunecarea epifizei proximale a femurului sau a capului femural pe cartilajul de creștere.

Factori de risc

Printre factorii de risc care pot genera coxa vara se numără:

  • afecțiuni congenitale;
  • diagnostic pus greșit;
  • traume fizice;
  • fractură femurală;
  • osteoartrită precoce;
  • lungime diferită a membrelor din naștere;
  • boala Legg-Calve-Perthes sau osteocondrita capului femural;
  • SCFE - epifizioliza capului femural;
  • necroză aseptică de cap femural;
  • displazie de șold;
  • cretinsim;
  • rahitism;
  • dicondroplazie;
  • diverse infecții.

Simptome

Coxa vara nu este întotdeauna dureroasă, însă se poate manifesta și prin durere la nivelul șoldului afectat sau al piciorului. Această durere poate fi permanentă. Se poate observa începând cu vârsta de doi ani sau de când copilul începe să meargă, până la aproximativ șase ani. Copilul poate șchiopăta cu un picior în caz de coxa vara unilaterală sau poate avea tendința de a merge legănat în caz de coxa vara bilaterală. Poate simți un blocaj atunci când încearcă să își miște piciorul în lateral, cum ar fi ca atunci când înoată în poziția „broască”. În cazul în care afecțiunea este unilaterală, adică se manifestă la un singur picior, poate apărea și o mică diferență de lungime între picioare. În unele cazuri, copilul poate ajunge să își țină picioarele în forma literei „X” (genu valgum).

Radiografia unei persoane care sufera de coxa vara

Diagnosticare

Coxa vara este o afecțiune care se diagnostichează de către medicul ortoped, iar printre investigațiile și analizele care sunt necesare se numără și o radiografie totală a șoldului, precum și un RMN (scanare cu rezonanță magnetică) și un CT (computer tomograf). Examinarea va începe cu observarea reacției copilului atunci când îi sunt mișcate în anumite poziții picioarele.

Tratament

Tratamentul necesar pentru coxa vara poate fi făcut uneori fără operație, monitorizându-se permanent evoluția pe măsură ce copilul crește, însă adesea este nevoie de o intervenție chirurgicală de corecție o osteotomie de derotare de valgizare. Uneori este necesară o alungire a femurului.

Opțiunea aleasă depinde de cât de grave sunt simptomele pacientului, de severitatea deformării și de cât de mare e deschiderea unghiului care s-a format. Uneori, atunci când afecțiunea este descoperită când pacientul este foarte mic, se întârzie operația până când acesta împlinește cinci-șase ani. În cazuri mai grave, se poate recomanda o operație și în jurul vârstei de un an și jumătate.

Tratamentul poate include și sesiuni de kinetoterapie, în vederea recuperării.


Complicații

Operațiile efectuate cu succes, urmate de tratament necesar nu vor avea un impact prea mare asupra copilului pe măsură ce acesta crește. Uneori, însă, pot apărea unele complicații în urma intervențiilor chirurgicale. Printre acestea se poate număra epifizioliza cap femural în urma corecției, închiderea prematură a diafizei femurale proximale, creșterea prea mare a femurului proximal sau displazia de șold.

În cazul în care diagnosticul nu este pus sau afecțiunea rămâne netratată, copilul va avea probleme legate de mers pe măsură ce crește și riscă să facă devreme osteoartrită.

Prevenție

Pentru a evita diagnosticarea cu coxa vara la naștere, femeile însărcinate au nevoie de o alimentație sănătoasă și un stil de viață liniștit, prin care să fie evitate eventualele traumatisme care pot apărea. Femeile care suferă de unele afecțiuni metabolice sau neoplazice pot apela la sfatul medicului pentru îndrumare înainte de a rămâne însărcinate.

Pentru prevenirea complicațiilor care pot apărea după intervenția chirurgicală făcută în protocolul de tratament pentru coxa vara, pacienții trebuie să urmeze sfaturile medicului și să execute cu atenție exercițiile de recuperare specifice.

Coxa vara este o afecțiune pentru care există protocoale de recuperare cu rezultate sigure, atunci când sunt urmate conform indicațiilor pe care le dau medicul ortoped și specialistul în kinetoterapie. Este important să nu se întârzie diagnosticarea și să nu se forțeze copii să meargă corect fără să fie văzuți mai întâi de medicul pediatru și ulterior de un specialist în ortopedie.

Bibliografie

  1. https://www.physio-pedia.com/Coxa_Vara_/_Coxa_Valga
  2. https://www.orthobullets.com/pediatrics/4041/developmental-coxa-vara
  3. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6494758/
  4. https://www.stepsworldwide.org/conditions/coxa-vara/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27261966/
  6. https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/coxa-vara

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.