Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Osteoartroza/ Artroza
Descoperă informații utile despre osteoartrita: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Osteoartrita, cunoscută şi sub denumirea de osteoartroză, este o boală articulară degenerativă, care rezultă din degradarea și, în cele din urmă, pierderea cartilajului uneia sau mai multor articulații. Cartilajul este țesutul care tapetează capetele osoase și intră în constituţia unei articulații.
Osteoartrita și artrita sunt două afecțiuni care sunt foarte frecvent confundate, adesea din cauza ramurii de patologii căreia îi aparțin, adică afecțiunile reumatismale. Cu toate acestea, ele sunt, într-adevăr, diferite și multe dintre simptomele lor sunt distincte.
Osteoartrita este o așa-numită afecțiune mecanică, caracterizată prin uzura treptată a cartilajului articulațiilor, înaintarea în vârstă fiind cel mai frecvent factor de risc pentru osteoartrită.
Artrita este o inflamație la nivel articular, care duce la secreția unor substanțe de tip proinflamator, distrugând treptat structura articulației. Poate fi de origine autoimună, infecțioasă, genetică sau metabolică.Osteoartroza poate afecta orice articulație, dar este mai frecvent întâlnită la genunchi, șolduri, partea inferioară a spatelui (osteoartrita lombară) și gâtului (în zona cervicală) şi articulațiile de la degetele mâinilor (osteoartrita mâinii).
Osteoartrita este mai puțin frecventă la nivelul gleznei decât la articulațiile mai mari, cum ar fi genunchiul sau șoldul, cu excepția cazului în care a existat o accidentare anterioară sau o solicitare anormală.
Osteoartrita este considerată o afecțiune cronică și, de obicei, evoluează în timp. Inflamația și traumatismul articulației provoacă modificări osoase, deteriorarea tendoanelor și ligamentelor și o degradare a cartilajului, ceea ce duce la durere, umflarea și deformarea articulației.Osteoartrita poate afecta mai multe articulaţii din diferite zone ale corpului în acelaşi timp, caz în care afecţiunea poartă denumirea de ,,osteoartrită generalizată”.
Cauza osteoartritei poate fi multiplă şi implică o combinație de factori genetici, metabolici, mecanici și de mediu:
De obicei, o combinație de factori, mai degrabă decât o singură cauză, este cea care duce la dezvoltarea bolii.
În timp ce factorii de risc și cauzele osteoartritei se pot suprapune, există unii factori de risc distincți care nu sunt neapărat cauze directe:
Simptomele osteoartritei pot varia de la o persoană la alta dar, cu toate acestea, există câteva simptome comune pe care le experimentează multe persoane cu osteoartrită:
Severitatea simptomelor nu corespunde neapărat gradului de afectare a articulației - unele persoane cu afectare severă a articulației au doar simptome minore și invers.
Simptomele osteoartritei pot interfera cu activitățile de zi cu zi și pot cauza un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane.
Diagnosticul de osteoartrită implică, de obicei, o anamneză corectă (istoricului medical amănunțit), o examinare fizică și o analiză a simptomelor. De asemenea, medicul reumatolog poate recomanda teste de laborator sau examinări imagistice pentru confirmarea diagnosticului și pentru a exclude alte cauze potențiale ale simptomelor dumneavoastră:
Medicul care diagnostichează, de obicei, osteoartrita este un reumatolog, un medic de medicină fizică și de reabilitare, un specialist în boli ale articulațiilor, mușchilor și oaselor. Cu toate acestea, evaluarea inițială ar putea fi efectuată de un medic de familie, care poate apoi să trimită pacientul la un reumatolog, dacă este necesar. În unele cazuri, un chirurg ortoped poate fi implicat în îngrijire, în special dacă se ia în considerare intervenția chirurgicală ca opțiune de tratament.
Tratamentul osteoartritei se concentrează, în principal, pe gestionarea simptomelor și pe îmbunătățirea sau menținerea funcției și a calității vieții. Strategiile de tratament pot include o combinație de modificări ale stilului de viață, medicamente, terapii fizice și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale:
Există numeroase tratamente naturiste pe care unii pacienţi le folosesc pentru a încerca să gestioneze simptomele osteoartritei. Este important de reținut că, deși unele dintre aceste remedii ar putea ajuta la reducerea simptomelor, ele nu vor vindeca osteoartrita și nu toate au fost studiate temeinic, în ceea ce privește eficiența sau siguranța lor. Înainte de a începe orice tratament nou, cel mai bine este să vă consultați cu un medic specialist, pentru a vă asigura că tratamentul nu va interfera cu alte medicamente sau afecțiuni.
Cel mai bun plan de tratament pentru osteoartrită poate varia în funcție de simptomele specifice ale unei persoane, de starea generală de sănătate și de stilul de viață.
Osteoartrita poate duce la mai multe complicații, în principal din cauza naturii progresive a bolii și a impactului acesteia asupra funcției articulare:
Deși nu puteți preveni complet osteoartrita deoarece factori precum vârsta și genetica nu pot fi controlați, există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a vă reduce riscul și pentru a încetini progresia potențială a bolii:
Echipa medicală MedLife
Bibliografie
Orhita reprezintă infectarea testiculelor, unilaterală sau bilaterală, de obicei cauzată de virusuri şi bacterii. Poate să fie acută şi simptomatică, sau asimptomatică...
Vezi detalii
Ulciorul este denumirea populară a orjeletului, o afecţiune a ochiului cauzată de o infecţie stafilococică a unei glande sebacee, sub forma unei tumefacţii dureroase,...
Ortorexia este o tulburare alimentară caracterizată printr-o preocupare excesivă pentru consumul de alimente percepute ca fiind sănătoase. Spre deosebire de alte...
Osteofitele, cunoscute şi sub denumirea de ciocuri osoase sau pinteni osoşi, sunt excrescenţe care apar acolo unde se conectează oasele cu tendoanele sau participă la...
Osteomalacia, cunoscută sub numele de „boala oaselor moi”, este o afecțiune caracterizată prin modificarea patologică a oaselor, cu scăderea masei osoase totale, din...
Osteomielita reprezintă infecția acută sau cronică a țesutului osos, reprezentată la nivel tisular de inflamație și tumefacție. Acest răspuns inflamator local poate fi...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.