Despre coșurile sub piele (Acneea chistică)
Coșurile apar atunci când un por din piele se blochează și este înfundat de celule moarte și sebum/ulei. Uneori, se întâmplă ca acolo să fie prinse și bacterii, ceea ce face ca zona să se înroșească și să se umfle.
Acneea chistică este cel mai grav tip de acnee, inflamatorie, și apare atunci când infecția pătrunde adânc în piele, creând o umflătură plină de puroi şi provocând astfel durere sau mâncărime.
Spre deosebire de alte tipuri de coșuri care formează la suprafața pielii un punct alb sau negru vizibil, ori un vârf roșu, coșurile sub piele se dezvoltă sub suprafața tegumentului. Unele dintre ele ajung, în cele din urmă, să erupă; altele dispar de la sine, fără să devină vizibile. Dacă un chist erupe, infecția se poate răspândi, provocând mai multe erupții.
Deși oricine poate dezvolta acnee, acneea chistică tinde să apară la persoanele cu un ten gras. De asemenea, este mai frecventă la adolescenți, la femei și la adulții care suferă dezechilibre hormonale. Coșurile sub piele apar adesea pe față, pe partea superioară a spatelui sau pe piept. La palpare se simte ca o supradenivelare de consistenţă dură.
Tipuri de coșuri sub piele
Coșurile pot fi de mai multe tipuri:
- papule și pustule: sunt coșuri mari și dureroase, sub forma unor umflături roșii; se dezvoltă atunci când un por care este blocat cu sebum şi celule moarte (comedon deschis sau închis) se infectează;
- noduli: sunt coșuri tari, care se dezvoltă în straturile mai profunde ale pielii; aceste umflături dureroase sub piele nu au întotdeauna semne vizibile (nu sunt vizibile la suprafața pielii), dar sunt sensibile la atingere;
- chisturi: acest tip de coșuri se dezvoltă în straturile mai profunde ale pielii, dar produc umflături mari și dureroase, fluctuente care se exprimă la suprafața pielii, în urma spargerii lor.
Coșurile sub piele apar adesea în acneea chistică și în acneea nodulară. Aceste două tipuri de acnee sunt foarte asemănătoare; ambele provoacă umflături proeminente și dureroase și ambele pot lăsa cicatrici. Diferențele constau în faptul că:
- chisturile acneice conțin puroi (celule moarte și resturi de bacterii);
- nodulii sunt mai solizi și mai fermi, deoarece nu conțin lichid.
Cauze
Nu se cunoaște sigur ce anume provoacă acneea chistică. Ca și în cazul altor tipuri de coșuri, coșurile sub piele se dezvoltă atunci când foliculii de păr sunt înfundați cu celule moarte ale pielii, sebum (ulei produs de corp pentru a menține pielea hidratată), bacterii sau păr.
Un rol important îl joacă hormonii androgeni; la adolescență nivelul lor crește, ceea ce duce la modificări ale pielii, care determină înfundarea porilor și apariția acneei.
Alți factori care pot provoca acneea includ:
- ciclul menstrual;
- sarcina;
- menopauza;
- sindromul ovarului polichistic;
- anumite medicamente;
- unele produse pentru îngrijirea pielii;
- îmbrăcămintea prea strâmtă;
- umiditatea ridicată sau transpirația.
Factori de risc
Acneea chistică poate afecta pe oricine, la orice vârstă, dar este mai frecvent întâlnită la adolescenți, în perioada pubertății.
Coșurile sub piele pot fi, de asemenea, mai răspândite la femeile însărcinate și la cele aflate la menopauză, din cauza scăderii nivelurilor de estrogen și progesteron, ceea ce determină glandele sebacee să secrete mai mult sebum.
Totodată, istoricul familial poate reprezenta un factor de risc; dacă părinții au avut acnee sau coșuri sub piele, este foarte probabil pentru copiii lor să dezvolte același tip de afecțiune.
Nu în ultimul rând, și nivelul de stres poate influența declanșarea acneei chistice. Anxietatea și stresul determină creșterea nivelului de cortizol cu producerea în exces a sebumului.
Simptome
Pe lângă faptul că este cea mai gravă formă de acnee, acneea chistică este și cea mai vizibilă, deoarece produce chisturi și noduli alături de papule și pustule inflamatorii.
Coșurile din acneea chistică se aseamănă adesea cu furunculele de pe piele. Alte semne includ:
- chisturi mari, pline de puroi;
- umflături mari albe;
- roşeaţă;
- sensibilitate sau durere la atingere.
Chisturile acneice apar cel mai frecvent pe fața unei persoane, dar pot apărea și pe piept, gât, spate și brațe. Acneea chistică se poate dezvolta chiar și pe umeri sau în spatele urechilor.
Diagnosticare
Coșurile sub piele dispar, de obicei, în aproximativ o săptămână sau două, dacă sunt tratate corespunzător. Există însă situații în care coșurile sub piele pot persista timp de câteva luni; în cazurile severe se pot chiar infecta.
Este recomandat un consult de specialitate atunci când:
- se dezvoltă mai multe coșuri sub piele sau acestea dispar și reapar;
- există durere sau leziunile sunt active;
- apar semne de infecție, cu răspândirea leziunilor la nivel facial și corporal.
Medicul dermatolog va putea pune diagnosticul de acnee chistică pe baza unui examen fizic.
Tratament
Acneea chistică poate fi greu de tratat. Cel mai indicat este un consult dermatologic, în locul utilizării produselor antiacneice fără prescripție medicală, deoarece pot rămâne cicatrici. Posibilitatea de a forma cicatrici în urma leziunilor de acnee chistică persistentă subliniază importanța inițierii timpurii a tratamentului.
Coșurile sub piele pot avea nevoie de câteva luni pentru a dispărea complet. Antibioticele orale și cremele sau gelurile topice sunt frecvent utilizate ca tratamente.
Terapia pentru acneea chistică include:
- creme, geluri, soluții și loțiuni cu antibiotice: reduc inflamația și distrug bacteriile;
- acid salicilic sau acid azelaic: elimină microorganismele și surplusul de celule moarte ale pielii;
- peroxid de benzoil: reduce numărul de microorganisme de pe piele;
- retinoizi, derivați ai vitaminei A: ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii;
- injecții cu corticosteroizi: reduc rapid inflamația chisturilor acneice mari și incomode;
- contraceptive orale: reduc nivelul hormonilor care cauzează acneea chistică.
Complicații
Coșurile sub piele pot lăsa urme permanente, precum:
- cicatrici mici, adânci;
- cicatrici întinse ca suprafață;
- cicatrici în relief, mari, neuniforme.
În plus, toate formele de acnee pot afecta stima de sine și starea de spirit, riscul de suferință psihologică este mai mare la acneea chistică, deoarece are un impact mai mare asupra aspectului feței și afectează în mod disproporționat adulții tineri, care pot fi mai sensibili social.
Prevenție
Prevenirea acneei chistice nu este întotdeauna posibilă, mai ales dacă există antecedente familiale sau o perioadă cu modificări hormonale. Cu toate acestea, respectarea unui regim de îngrijire a pielii pentru acnee recomandat de medic este un prim pas. De asemenea, puteți reduce riscul de apariție a acneei prin câteva metode:
- aplicarea unei creme hidratante fără ulei dacă pielea este uscată;
- evitarea alimentelor cu zahăr rafinat;
- spălarea părului în mod regulat și ținerea lui (dacă este gras) departe de față;
- folosirea produselor de machiaj și de îngrijire a pielii noncomedogenice (pe bază de apă);
- demachierea întotdeauna înainte de culcare;
- evitarea spargerii coșurilor sau a îndepărtării crustelor;
- evitarea atingerii feței cu mâinile.
Bibliografie
- Whelan, Corey. “How to Get Rid of a Blind Pimple.” Healthline, Healthline Media, 30 Apr. 2019, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/blind-pimple.
- Clinic, Cleveland. “Blind Pimple: Symptoms, Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22913-blind-pimple
- https://www.facebook.com/WebMD. “Cystic Acne.” WebMD, WebMD, 31 Mar. 2014, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/cystic-acne.
- Cherney, Kristeen. “What Is Cystic Acne and How Is It Treated?” Healthline, Healthline Media, 23 May 2017, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/cystic-acne
- MacGill, Markus. “Everything You Need to Know about Cystic Acne.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 4 Dec. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/103258.
Alte afecțiuni similare
Contuzie genunchi
Contuzia genunchiului, expresia unui traumatism prin mecanism direct care are ca rezultat strivirea ţesuturilor profunde fără întreruperea tegumentului, cunoscută și ca...
Vezi detalii
Convulsii febrile
Convulsiile febrile sunt episoade de contracții musculare rapide și involuntare care apar în context febril, dar în absența semnelor de infecție a sistemului nervos...
Vezi detalii
Corpul străin laringian și traheobronșic
Pătrunderea unui corp străin în căile aeriene prin aspirație reprezintă o urgență majoră deoarece pune în pericol viața pacientului. În funcție de mărimea lor, corpii...
Vezi detalii
Coxa valga
Coxa valga este o afecțiune care se tratează în funcție de cauza care o generează, de gravitatea deformității și de vârsta pacientului. Intervențiile chirurgicale sunt...
Vezi detalii
Coxa vara
Coxa vara este o afecțiune care poate fi tratată cu succes. Este important să fie diagnosticată la timp și să fie urmat tratamentul indicat de medicul ortoped, precum și...
Vezi detalii
Coxartroza
Artroza este o boală de uzură a articulațiilor, caracterizată prin modificări la nivelul cartilajului articular. Este a doua cea mai frecventă afecțiune cronică după...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.