Corp strain laringian si traheobronsic

Corpii straini laringieni si traheobronsici se intalnesc frecvent in practica medicala si constituie o urgenta majora. Incidenta maxima este la copii intre 6 luni si 4 ani. Penetrarea unui corp strain in arborele respirator poate produce fenomene de insuficienta respiratorie acuta grava, care, daca se prelungesc peste 6 minute, devin ireversibile la nivelul sistemului nevos central.

Echipa medicala MedLife - ORL, ORL pediatrie

Cojocaru Victor Severica
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Borangiu Andrei,Medic Specialist ORL Pediatrie , Asistent Universi
Medic Primar,...

Corp strain laringian si traheobronsic - Cauze / agent infectios / factori de risc

Corpii straini traheobronsici pot fi: miez de nuca, particule alimentare, obiecte metalice, boabe de fasole, sambure de dovleac, bob de porumb etc.

Corp strain laringian si traheobronsic - Simptome

Simptomele inghitirii unor corpi straini

Corpul strain, odata patruns in caile aeriene, va determina o serie de perturbari la trecerea aerului, cat si o serie de reactii bronsice, imediate si tardive, in functie de natura corpului strain, marimea si capacitatea lui de a se umfla sau de a elibera substante toxice. Tabloul clinic este caracteristic si prezinta 3 faze: faza de debut, de stare si tardiva.

Faza de debut

Aceasta faza este cea mai caracteristica si cu semnificatie clinica cea mai importanta in stabilirea diagnosticului. Se insoteste de o simptomatologie zgomotoasa, revelatoare pentru penetrarea corpului strain in caile aeriene. Imediat, pacientul prezinta o simptomatologie zgomotoasa, manifestata prin senzatie de sufocare brutala, crize de tuse exploziva, spaima, tiraj si cornaj etc. Bolnavul este agitat, cu facies congestionat la inceput, dupa care devine cianotic, respiratia este dificila, astfel incat asfixia pare iminenta. Daca corpul strain este voluminos si obstrueaza complet calea respiratorie, se poate produce moartea subita prin asfixiere. Rar, tusea poate duce la expulzarea corpului strain, mai ales cand acesta este de dimensiuni mici. Dupa aceasta faza de debut, cu simptomatologie dramatica si alarmanta, bolnavul se linisteste dupa aproximativ o jumatate de ora.

Simptomatologia ulterioara este in functie de localizarea corpului strain (laringe, trahee sau bronhii).

La nivelul laringelui se pot opri corpii straini voluminosi, care nu pot penetra glota, sau cei ascutiti, care se infig in mucoasa laringelui (oase de peste). Laringoscopia indirecta poate evidentia corpul strain endolaringian iar, dupa o perioada de timp se pot instala edemul local si fenomene inflamatorii.

Cei traheali pot fi mobili sau fixati. Dupa trecerea perioadei initiale, simptomatologia clinica se amelioreaza, putand reaparea sub forma unor crize paroxistice de tuse si dispnee la mobilizarea lor. Stetacustic, intrascapuloumeral se poate percepe un zgomot caracteristic, si anume “zgomotul de drapel”.

Cei bronsici se localizeaza de obicei la nivelul bronsiilor principale, si pot fi fixati sau mobili. Posibilitatea fixarii unui corp strain la nivelul bronsiei este in functie de natura lui, volumul si edemul local.

Obliterarea unei bronsii principale duce la atelectazie masiva (murmur vezicular abolit, submatitate, balans mediastinal, imobilitatea hemitoracelui), in timp ce obliterarea unei bronhii lobare duce la atelectazie partiala.

Corp strain laringian si traheobronsic - Tratament

Diagnosticarea inghitirii corpilor straini

Diagnosticul corpilor straini traheobronsici se pune pe baza semnelor clinice descrise anterior, examenului radiologic si traheobronhoscopiei.

Tratament in cazul corpilor straini

Traheotomia cu bronhotomie si rezectii segmentare se efectueaza cu ajutorul bronhoscoapelor cu pense speciale si optica. Este, de asemenea, folosita si bronhoscopia rigida pentru extragerea corpilor straini.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical