Coxartroza

Alte denumiri ale afectiunii:

Artroza soldului

Coxartroza este artroza soldului, mai exact degenerarea cartilajului ce acopera extremitatile osoase din articulatie, asociata sau nu cu modificari locale ale oaselor, ligamentelor si membrane ce inveleste la interior articulatia.

Coxartroza se imparte in doua tipuri :

  1. Coxartroza primara , ce apare ;a pacientii cu o varsta mai mare de 60 de ani .
  2. Coxartroza secundara ce apare la pacientii mai tineri la care exista factori de risc ce favorizeaza degenerarea premature a articulatiei soldului.

Echipa medicala MedLife - Ortopedie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic specialist
Medic Specialist

Coxartroza - Cauze / agent infectios / factori de risc

Inaintarea in varsta creste riscul de deteriorare cartilaginosa si articulara la toate persoanele.

Traumatismele survenite prin accidente din varii motive, activitati sportive repetitive ce implica solicitarea articulatiei cu o intensitate mare prezinta de asemenea un factor de risc.

Greutatea corporala ce depaseste normalul (obezitatea) reprezinta o suprasolicitare a articulatiilor .

Modificarile innascute ale articulatiei predispun la aparitia coxartrozei.

Si nu in ultimul rand acele boli ce afecteaza metabolismul intregului organism, implicit al sistemului muscoloscheletal cum ar fi boala Paget a osului, diabetul zaharat, hipertiroidita etc.

Coxartroza - Simptome

Principalul simptom este durerea soldului in timpul mersului, la urcat trepte sau alte activitati ce implica aceasta articulatie.

Durerea se poate resimti la nivelui fesei, coapsei si chiar a genunchiului, in cazurile avansate, durerea este prezenta si in repaus.

Pacientul poate percepe aparitia unor zgomote (“pocnituri”) in timpul miscarilor, iar in stadiile mai avansate senzatia ca “se freaca os pe os”.

Mobilitatea articulatiei se reduce treptat se resimte redoarea articulara (“intepenirea”) care dispare dupa cateva miscari.

Coxartroza - Tratament

Principala investigatie necesara pentru confirmarea diagnosticului si stadiul in care se afla afectiunea este radiografia de bazin, aceasta pune in evidenta modificarile specific afectiunii: ingustarea spatiului articular, comprimarea si deformarea osului, aparitia asa numitelor “ciocuri” (osteofite).

Alte investigatii suplimentare (special in cazul interventiilor ortopedice chirurgicale) sunt RMN, CT sau ecografia musculoscheletala. Pentru evaluarea starii generale a pacientului si indentificarea altor afectiuni ce pot infulenta evolutia sub tratament sunt recomandate anumite analize de laborator.

Tratamentul coxartrozei incepe prin obtinerea si mentinerea unei greutati corporale in limite normale. Alte activitati precum inotul, ciclismul sau exercitiile de kimioterapie ajuta la mentinerea mobilitatii articulatiei si intarirea musculaturii.

Utilizarea de antiinflamatoare non-steroidene, cu actiune mai puternica impotriva durerii ajuta la ameliorarea inflamatiei articulare, dar utilizarea acestora se face pe un termen scurt, deoarce apar efecte adverse asupra stomacului si/sau cardiovascular.

O alta modalitate de tratament o reprezinta injectiile intraarticulare, unde se utilizaza solutii de acid hyaluronic ce ajuta la lubrifierea articulatiei pentru o mobilitate mai buna.

Stadiile avansate ale bolii beneficiaza de tratament orthopedic chirurgical (protezare).

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical