medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Ejacularea precoce

Ejacularea precoce

Descoperă informații utile despre ejacularea precoce: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre ejacularea precoce

Ejacularea precoce este un tip de disfuncție sexuală care apare atunci când un bărbat are orgasm și eliberează sperma (ejaculează) mai devreme decât și-ar dori el sau partenerul său. Aceasta se poate întâmpla adesea chiar înainte sau la scurt timp după penetrare, în timpul actului sexual.  

Ejacularea precoce nu este un motiv de îngrijorare dacă nu se întâmplă des. Diagnosticul acestei disfuncții sexuale este pus unui pacient care îndeplinește o serie de criterii specifice:  

  • întotdeauna sau aproape întotdeauna ejaculează în decurs de unu până la trei minute de la penetrare;  
  • nu reușește să întârzie ejacularea în timpul actului sexual niciodată sau aproape niciodată;  
  • se simte stresat și frustrat și, ca urmare, tinde să evite intimitatea sexuală. 

Între 30 și 40% dintre bărbați experimentează ejacularea precoce la un moment dat în viață și, potrivit Asociației Americane de Urologie, acesta este unul dintre cele mai frecvente tipuri de disfuncție sexuală la bărbați.  

Din fericire, ejacularea precoce este o afecțiune tratabilă. Medicamentele, consilierea și tehnicile care întârzie ejacularea pot ajuta la îmbunătățirea experienței sexuale pentru pacienții cu această disfuncție.  

barbat in timpul unui consult medical pentru ejaculare precoce

Cauze 

Cauza exactă a ejaculării precoce nu este cunoscută. Motivele apariției acestei disfuncții sexuale reprezintă un cumul de factori:  

Psihologici 

  • experiențe sexuale timpurii;  
  • abuz sexual;  
  • părere proastă despre propriul aspect fizic;  
  • depresie, anxietate;  
  • îngrijorare privind însăși ejacularea precoce;  
  • probleme de relație.  

Biologici 

  • niveluri hormonale neregulate;  
  • niveluri neregulate de substanțe chimice ale creierului;  
  • inflamația și infecția prostatei sau a uretrei;  
  • afecțiuni ereditare.  

Factori de risc

Anumiți factori pot crește riscul de ejaculare precoce:  

  • disfuncție erectilă: este posibil să existe un risc crescut de ejaculare precoce în cazul bărbaților care au probleme cu obținerea sau menținerea erecției (impotență). Teama de a pierde o erecție îi poate determina să grăbească actul sexual, conștient sau nu;  
  • stres: tensiunea emoțională sau mentală în orice domeniu al vieții poate juca un rol în ejacularea precoce. Stresul poate limita capacitatea de relaxare și concentrare în timpul contactului sexual.

Simptome

Principalul simptom al ejaculării precoce este faptul că eliberarea lichidului seminal nu poate fi întârziată mai mult de trei minute după penetrare. Această problemă poate apărea în toate situațiile sexuale, inclusiv în timpul masturbării. 

Ejacularea precoce poate fi clasificată astfel:  

  • primară: se manifestă pe tot parcursul vieții, încă de la prima experiență sexuală;  
  • secundară/dobândită: se dezvoltă după experiențe sexuale anterioare fără probleme cu ejacularea. 

Mulți bărbați consideră că au simptome de ejaculare precoce însă, în realitate, aceste semne nu îndeplinesc criteriile pentru formularea unui diagnostic. Este normal ca uneori, în anumite situații, să experimenteze ejacularea precoce. 

ejacularea prematura

Diagnosticare

Pentru a stabili diagnosticul de ejaculare precoce, medicul urolog se va interesa de viața sexuală și istoricul medical al pacientului. Un prim aspect va fi acela dacă disfuncția a fost prezentă dintotdeauna sau s-a declanșat la un moment dat.  

Deși subiectul este unul sensibil pentru majoritatea bărbaților este important să răspundă cât mai exact la întrebările specialistului: cât de des se întâmplă să ejaculeze prematur, cât durează, în medie, actul sexual, de când persistă problema, etc. astfel încât acesta să poată stabili cu exactitate diagnosticul. 

De asemenea, medicul va face un examen fizic și poate recomanda și anumite analize de sânge, pentru a verifica nivelurile hormonale. 

În unele cazuri, dacă disfuncția este provocată de probleme emoționale, poate fi recomandată și o consultație la un specialist în sănătate mintală, specializat în probleme sexuale.

Tratament

Există multe opțiuni diferite de tratament pentru ejacularea precoce, în funcție de cauză. Acestea includ terapie comportamentală, consiliere și medicamente.  

Cele mai multe cauze ale ejaculării precoce sunt, de obicei, tratate în primă fază prin terapie comportamentală și/sau consiliere, pentru a rezolva problemele emoționale, anxietatea referitoare la performanța sexuală sau factorii de stres care determină afecțiunea. Adesea, pot fi încercate mai multe abordări de tratament în același timp:  

  • terapie comportamentală: implică diferite metode de a întârzia orgasmul, cu scopul de a învăța să vă controlați corpul și emoțiile;  
  • consiliere: dacă motivul ejaculării precoce este unul psihologic, emoțional sau determinat de unele probleme de relație (din cauza anxietății de performanță, depresiei, stresului, vinovăției), discuția cu un psiholog, psihiatru, terapeut de cuplu sau terapeut sexual poate ajuta;  
  • prezervative: pot reduce sensibilitatea penisului, ceea ce ajută la întârzierea ejaculării; există prezervative „climax control”, special concepute pentru această situație, care conțin agenți de amorțire, pentru a întârzia ejacularea;  
  • medicamente:  
    • agenți de amorțire topici: cremele, gelurile și spray-urile care conțin un agent de amorțire sunt uneori folosite pentru a trata ejacularea precoce; aplicate pe penis cu 10 - 15 minute înainte de contactul sexual, pot reduce senzația și pot ajuta la întârzierea ejaculării;  
    • medicamente orale: antidepresive, analgezice și medicamente pentru disfuncția erectilă.  
  • medicină alternativă: au fost studiate efectele anumitor terapii alternative, cum ar fi yoga, meditația sau acupunctura, însă este nevoie de mai multe teste pentru a determina eficacitatea acestora în tratarea ejaculării precoce.  

 

Complicații 

Ejacularea precoce poate afecta diferite aspecte ale vieții personale, cum ar fi:  

  • sursă de stres;  
  • probleme de cuplu;  
  • infertilitate/dificultăți în conceperea unui copil.

Prevenție

Nu există o modalitate cunoscută de a preveni ejacularea precoce. Cu toate acestea, ar trebui să luați în considerare următoarele sfaturi:  

  • mențineți o atitudine sănătoasă față de sex: dacă simțiți anxietate, vinovăție sau frustrare în legătură cu viața sexuală, discutați cu un psihoterapeut sau un specialist în terapie sexuală;  
  • rețineți că oricine poate avea probleme sexuale: încercați să nu vă învinovățiți sau să vă simțiți inadecvat; vorbiți deschis cu partenerul.  

Bibliografie:

  1. “Premature Ejaculation - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org 
  2. ‌“Premature Ejaculation: Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, 2020, https://my.clevelandclinic.org  
  3. ‌NHS Choices. Can Premature Ejaculation Be Controlled? 2023, www.nhs.uk 
  4. ‌“Premature Ejaculation: Causes & Treatment - Urology Care Foundation.” Urologyhealth.org, 2023, www.urologyhealth.org 
  5. ‌https://www.facebook.com/WebMD. “Premature Ejaculation.” WebMD, WebMD, 27 Apr. 2017, www.webmd.com 
  6. ‌familydoctor.org editorial staff. “Premature Ejaculation - Causes and Treatment | Familydoctor.org.” Familydoctor.org, 11 Aug. 2021, http://familydoctor.org.  

Echipa medicală - Urologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.