medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Gastroenterită

Gastroenterită

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre gastroenterită

Gastroenterita este o boală care afectează persoanele din toate mediile și de toate vârstele. Deși boala nu este provocată de un virus gripal, ea este cunoscută și sub numele de răceală la stomac sau „diareea călătorului”, pentru că apare mai ales vara și este provocată de alimentele sau apă contaminate, consumate din spații necorespunzătoare.

Gastroenterita reprezintă o inflamare a mucoasei tractului digestiv și poate afecta atât mucoasa intestinului subțire cât și pe cea a stomacului. Ea poate avea diferite forme de severitate, în funcție de imunitatea fiecărui pacient. Pentru persoanele fără istoric de boli cronice (comorbidități), pierderile de lichide și săruri minerale prin vărsături sau diaree nu ridică probleme, dar în cazul sugarilor ori persoanelor în vârstă și cu un sistem imunitar deficitar, gastroenterita poate fi fatală.

Gastroenterita la copii este mai frecventă în timpul verii din cauza alterării mai rapide a alimentelor. Principalul risc în acest caz este deshidratarea, motiv pentru care această boală necesită o atenție deosebită la aceasta grupă de pacienți.

Medical, gastroenterita mai este cunoscută și sub denumirea de infecție gastrică sau gastroenteropatie. De obicei, ea apare mai ales în creșe, grădinițe, azile de bătrâni, grupuri de turiști ori în centre militare sau penitenciare.

Gastroenterită

Cauze

Există două tipuri de gastroenterită: gastroenterită infecțioasă și gastroenterită neinfecțioasă.


Gastroenterită infecțioasă

Gastroenterita de cauză infecțioasă este declanșată de virusuri, bacterii sau paraziți.

Virusuri

Gastroenterita virală este provocată de virusuri precum: rotavirus, norovirus, adenovirus și astrovirus.

Norovirusul se transmite prin apă, alimente ori suprafețe contaminate sau prin contact direct cu o persoană bolnavă. De obicei, simptomele sunt sub formă de diaree, vărsături, febră și dureri musculare, dar trec după trei zile de la infectare.

Rotavirusul se transmite prin contactul cu saliva persoanei infectate. Acesta este motivul pentru care gastroenterita provocată de acest virus este specifică sugarilor sau copiilor mici. Simptomele specifice sunt vărsăturile, diareea, lipsa poftei de mâncare și trec după o săptămâna de la debutul bolii. Infecția cu rotavirus poate fi prevenită prin vaccinare.

Adenovirusul se transmite prin strănut, tuse ori prin contact direct cu persoanele infectate și este o infecție specifică copiilor cu vârste între 6 luni și 2 ani. Simptomele sunt, mai degrabă, asemănătoare cu cele ale unei răceli: tuse, dureri în gât, febră, secreții nazale abundente și trec după 3-4 zile.

Bacterii

Gastroenterita bacteriană este provocată de Campylobacter jejuni, Aeromonas, Listeria, Escherichia coli, Salmonella

Nu foarte comune, infecțiile cu bacterii care pot provoca gastroenterită provin din alimentele insuficient preparate termic sau sucuri nepasteurizate.

Paraziți

Gastroenterita parazitară este provocată de: Giardia, Cryptosporidium parvum, Cyclospora


Gastroenterită neinfecțioasă

Gastroeneterita din cauze neinfecțioase presupune o inflamare a tractului gastrointestinal provocată de:

  • intoleranța la lactoză;
  • administrarea unor medicamente cu potențial iritant (antiinflamatoare, antibiotice, cafeină, laxative, steroizi);
  • boala Crohn;
  • colita ischemică;
  • boala celiacă (intoleranța la gluten;
  • radioterapie sau chimioterapie;
  • tumori situate la nivelul tractului digestiv;
  • intoxicație cu metale grele.

Factori de risc

Oricine poate contracta o gastroenterită, indiferent de vârstă ori de sex, naționalitate ori educație. Sunt însă câțiva factori care cresc riscul de a face această boală, precum:

  • aglomerările de persoane/copii (precum creșe, grădinițe, cămine studențești, grupuri de turiști, unități militare, centre de îngrijire pentru vârstnici);
  • persoanele în vârstă cu sistem imunitar deficitar;
  • persoanele care sunt diagnosticate cu SIDA;
  • persoanele care fac chimioterapie;
  • sugarii, pentru că au un sistem imunitar incomplet dezvoltat.

Simptome

De regulă, simptomele gastroenteritei apar între prima și a treia zi de la infectare și pot dura chiar și zece zile. De aceea, simptomatologia este diversă și se agravează gradual. La început vorbim despre:

  • greață;
  • vărsături;
  • febră ușoară;
  • dureri abdominale sub formă de crampe;
  • diaree;
  • senzație de balonare;
  • stare de rău generală;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare;
  • transpirații abundente;
  • pierdere în greutate.

Când vorbim despre o agravare a simptomelor, atunci apar:

  • vărsături cu sânge;
  • febră mare, peste 38 de grade Celsius;
  • durere abdominală intensă;
  • letargie;
  • sete intensă (semn de deshidratare);
  • pierderi de conștiență (leșin).
Gastroenterită 1

Diagnosticare

Gastroenterita este diagnosticată de medicul specialist pe baza simptomatologiei descrisă de pacient. Dacă manifestarea este de scurtă durată, cu siguranță medicul va pune diagnosticul și va indica un tratament simptomatic. În cazurile în care pacientul are istoric de boală cronică de rinichi, de exemplu, atunci gastroenterita poate agrava afecțiunea cronică preexistentă, de aceea medicul poate cere investigații suplimentare:

  • analize de sânge (unde sunt verificate VSH-ul, proteina C reactivă și hemograma);
  • examen coproparazitologic;
  • coprocultură;
  • detectarea lactofarinei din scaun;
  • detectarea hemoragiilor oculte din scaun;
  • detectarea antigenelor virale sau bacteriene din scaun.

Tratament

Tratamentul gastroenteritei va avea în vedere cauza infecției (virală, parazitară sau bacteriologică), determinată în timpul diagnosticării prin analizele de sânge sau de scaun. În acest punct, tratamentul presupune, în primul rând, rehidratarea pacientului și tratarea simptomatologiei.

Dacă vorbim despre o formă severă de gastroenterită provocată, de cele mai multe ori, de bacterii, atunci se merge în a doua etapă a tratamentului și anume administrarea antibioticului pentru gastroenterita bacteriană. Nu înainte însă de a se face o antibiogramă care va stabili la care antibiotic este sensibilă bacteria care a declanșat boala.

De asemenea se mai pot administra și medicamente pentru ameliorarea celorlalte simptome: antispastice (pentru durerile abdominale), antiemetice (pentru senzația de vomă), absorbantele intestinale de gaze și antiflatulentele sau probioticele (pentru restabilirea florei intestinale).


Regim alimentar

Foarte important în tratamentul gastroenteritei este și regimul alimentar care trebuie să ajute la redobândirea nutrienților pierduți prin diaree și vărsături. Așadar, dieta bolnavului trebuie să conțină carbohidrați complecși proveniți din carne slabă de pui ori pește și cartofi, cereale integrale și electroliți luați din fructe, precum bananele.

Mare atenție însă, alimentația trebuie diversificată treptat. Abia după ce organismul dă semne că tolerează toate alimentele reintroduse, regimul poate lua sfârșit și se revine la o alimentație normală.


Regimul în gastroenterită la copii

În cazul copiilor, regimul este puțin diferit față de cel al adulților. După ce s-a restabilit toleranța la lichide, pot fi introduse treptat alimentele solide precum: banană, orez fiert, mere coapte, pâine prăjită. Uneori, după un episod de gastroenterită, copiii mai pot dezvolta o intoleranță temporară la lactoză.


Tratament naturist

Tratamentul naturist pentru ameliorarea simptomelor gastroenteritei poate să conțină diferite ceaiuri cu efect calmant, precum ceaiul de mușețel, de ghimbir sau de mentă. Dar dacă nu observați o ameliorare, mergeți la medic pentru un diagnostic și un tratament medicamentos.


Complicații

Principala complicație care poate apărea în timpul unui episod de gastroenterită este deshidratarea care, după cum spuneam încă de la începutul acestui articol, poate duce la deces în cazul sugarilor sau persoanelor vârstnice.

Alte complicații care mai pot apărea sunt, în general, provocate tot de deshidratare și se pot prezenta sunt formă de:

  • tahicardie (creșterea frecvenței cardiace);
  • tahipnee (creșterea frecvenței respiratorii);
  • artrită reactivă;
  • sindrom hemolitic-uremic;
  • spasme;
  • scădere în greutate.

Prevenție

Cea mai bună prevenție pentru gastroenterită este respectarea regulilor elementare de igienă. Spălatul mâinilor cu apă și săpun înainte de masă și după mersul la toaletă.

O atenție deosebită trebuie acordată și alimentelor, respectiv spălarea lor temeinică, prepararea și depozitarea corespunzătoare, mai ales pe timpul verii. Este foarte importantă evitarea consumului de alimente din surse nesigure sau fără o verificare a termenului de valabilitate. De asemenea, consumul de apă trebuie să fie numai din surse sigure și de preferat îmbuteliată.

Dacă un membru al familiei are gastroenterită, evitați pe cât posibil contactul direct și dezinfectați suprafețele atinse de el.

Bibliografie

  1. Mary Jo DiLonardo. “Gastroenteritis (“Stomach Flu”).” WebMD, WebMD, 3 Feb. 2014, www.webmd.com
  2. “Viral Gastroenteritis (Stomach Flu) - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
  3. “Stomach Flu (Gastroenteritis): Symptoms, Causes & Diagnosis.” Cleveland Clinic, 2020, https://my.clevelandclinic.org

Echipa medicală - Gastroenterologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.