Despre frica de germeni sau murdărie
Germofobia este termenul folosit pentru a descrie frica patologică de germeni, bacterii, murdărie, contaminare și infecție. Aceasta este cel mai frecvent asociată cu tulburarea obsesiv-compulsivă, dar poate afecta pe oricine.
Persoanele cu germofobie simt nevoia să se spele excesiv pe mâini și să ia o serie de măsuri de precauție împotriva contaminării de orice fel.
Frica de germeni sau murdărie poate varia în severitate, dar, adesea, provoacă suferință continuă și semnificativă în viața unei persoane. Aceasta poate face tot posibilul să evite anumite situații sau se poate avea „ritualuri” sau „compulsiuni”, pentru a atenua riscul perceput de a se îmbolnăvi.
Cauze
Ca și alte fobii specifice, germofobia se declanșează, cel mai frecvent, între copilărie și vârsta adultă tânără. Există mai mulți factori implicați în dezvoltarea fricii de germeni sau murdărie:
- experiențe negative în copilărie: mulți oameni cu germofobie își pot aminti un anumit eveniment sau o experiență traumatizantă care a declanșat frica de germeni;
- istoric familial: fobiile pot avea o componentă genetică; un membru apropiat al familiei cu o fobie sau o altă tulburare de anxietate poate crește riscul;
- factori de mediu: convingerile și practicile despre curățenie sau igiena la care o persoană a fost expusă timpuriu în viață pot influența dezvoltarea germofobiei;
- factori biologici: se estimează că anumite schimbări ce au loc la nivel de neurotransmiţători cerebrali joacă un rol în dezvoltarea fobiilor.
Factorii declanșatori pentru frica de germeni sunt anumite obiecte, locuri sau situații care agravează simptomele fobiei:
- fluide corporale, cum ar fi mucusul, saliva sau lichidul seminal;
- obiecte și suprafețe murdare, cum ar fi clanțele, tastaturile de computer sau hainele nespălate;
- locuri unde se știe că se adună microbi, cum ar fi avioanele sau spitalele;
- practici sau persoane cu o igienă deficitară.
Factori de risc
Oamenii au un risc mai mare de a dezvolta fobii atunci când se confruntă cu anxietatea sau depresia. Unii pot dezvolta misofobie după ce au trecut printr-un eveniment traumatizant, în timp ce alții pot începe să se concentreze asupra germenilor din cauza anxietății cu care se confruntă.
Unii experți sunt de părere că utilizarea excesivă a produselor de igienă, cum ar fi husele pentru scaune de toaletă și dezinfectanții pentru mâini, pot contribui la dezvoltarea fricii de germeni sau murdărie.
De asemenea, persoanele cu tulburare obsesiv-compulsivă prezintă un risc mai mare de a prezenta germofobie ca un simptom, având idei obsesive legate de contaminare şi compulsiuni de tipul curățatului sau igienizatului excesiv al casei sau spațiului de lucru.
Simptome
Suferința și anxietatea cauzate de germofobie sunt disproporționate cu pericolul real reprezentat de germeni. O persoană care suferă de această fobie poate face eforturi extreme pentru a evita contaminarea.
Simptomele fricii de germeni sau murdărie pot fi foarte variate:
Psihologice:
- frică intensă și iraţională de germeni;
- gândul că expunerea la germeni poate duce la o boală sau la alte consecințe negative;
- senzație de neputință în a controla frica de germeni, deși aceasta este recunoscută de pacient ca fiind iraţională sau exagerată.
Comportamentale:
- evitarea situațiilor percepute ca având ca rezultat expunerea la germeni;
- timp excesiv petrecut cu pregătirea sau amânarea situațiilor care ar putea implica microbi;
- dificultăți de funcționare acasă, la serviciu sau la școală din cauza fricii de microbi;
- timp excesiv petrecut cu anumite comportamente compensatorii, cum ar fi curățenia, dezinfectatul, duşul, spălatul pe mâini, etc.
Fizice:
- bătăi rapide și neregulate de inimă (palpitații);
- transpirație sau frisoane;
- dificultăți de respirație;
- durere în piept;
- amețeală;
- furnicături sau tremurături;
- tensiune musculară;
- stare de nelinişte;
- greață sau vărsături;
- dureri de cap.
Copiii care se tem de germeni pot experimenta și simptomele enumerate mai sus, dar, în funcție de vârsta lor, pot avea și simptome suplimentare, cum ar fi:
- crize de furie, plâns sau țipăt;
- agățarea sau refuzul de a părăsi părinții;
- dificultăți de somn;
- iritabilitate;
- probleme de stima de sine;
- frecvent, frica de germeni poate duce la tulburare obsesiv-compulsivă.
Diagnosticare
Frica de germeni sau murdărie se încadrează în categoria fobiilor specifice recunoscute de Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale (DSM-5).
Pentru a diagnostica o fobie, un psihiatru va face o evaluare, ce poate include întrebări despre simptomele curente, precum și despre istoricul medical, psihiatric și familial:
- cât de des vă gândiţi la germeni;
- dacă ați experimentat un eveniment traumatizant legat de germeni;
- cum vă fac microbii să vă simțiți;
- dacă germofobia provoacă schimbări de comportament care vă afectează bunăstarea sau rutina zilnică;
- dacă aveți antecedente personale sau familiale de anxietate sau tulburare obsesiv-compulsivă;
- dacă evitați oamenii sau locurile din cauza fricii de microbi.
DSM-5 include o listă de criterii utilizate pentru a diagnostica fobiile. Pe lângă faptul că prezentaţi anumite simptome, o fobie provoacă de obicei o suferință semnificativă, vă afectează capacitatea de a funcționa și durează o perioadă de șase luni sau mai mult.
În timpul procesului de diagnosticare, medicul va încerca să determine și dacă frica de germeni sau murdărie este cauzată de tulburarea obsesiv-compulsivă sau chiar de o tulburare mai severă, cum ar fi o tulburare psihotică.
Tratament
Scopul tratamentului pentru germofobie este de a ajuta pacientul să se simtă mai confortabil în preajma germenilor și a microbilor, îmbunătățindu-și astfel calitatea vieții. Tratamentul presupune mai multe abordări:
Terapie: psihoterapia sau consilierea poate ajuta o persoană să facă față fricii de germeni; cele mai de succes sunt:
- terapia prin expunere: implică expunerea treptată la declanșatorii germofobiei; scopul este de a reduce anxietatea și frica provocate de germeni și de a recâștiga, în timp, controlul asupra gândurilor despre microbi;
- terapia cognitiv-comportamentală: include terapia de expunere; dezvoltă o serie de abilități de adaptare, ce pot fi aplicate în situațiile în care teama de microbi devine copleșitoare.
Medicație: în unele cazuri, medicamentele sunt folosite pentru a ameliora simptomele de anxietate asociate cu expunerea la germeni pe termen scurt; printre acestea se numără:
- inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei;
- inhibitori ai recaptării serotoninei-norepinefrinei;
- beta-blocante;
- antihistaminice;
- benzodiazepine.
Complicații
Lăsată netratată, frica de germeni sau murdărie poate duce la o deteriorare semnificativă a calității vieții unei persoane. Poate afecta capacitatea de a se angaja în anumite activități, cum ar fi socializarea sau călătoriile.
Oamenii cu germofobie ar putea face eforturi mari pentru a evita acțiunile sau locurile cu potențial de contaminare, cum ar fi mâncatul la restaurant sau contactul sexual. Unele locuri sunt mai greu de evitat, cum ar fi școala sau serviciul; în aceste locuri, acțiuni precum atingerea unei clanțe sau strângerea mâinii cuiva pot duce la o anxietate semnificativă.
Uneori, această anxietate duce la comportamente compulsive. O persoană cu germofobie s-ar putea să-și spele frecvent mâinile, să facă duș sau să ștergă suprafețele. În timp ce aceste acțiuni repetate ar putea reduce riscul de contaminare, ele pot fi consumatoare de timp și energie, ceea ce face dificilă concentrarea pe orice altceva.
Prevenție
Nu există o modalitate garantată de a preveni frica de germeni sau murdărie. Există, totuși, unele strategii care pot ajuta:
- urmarea unui tratament pentru tulburări anxioase, fobii;
- practicarea unei igiene normale, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor și evitarea contactului cu persoanele bolnave;
- educarea despre beneficiile și riscurile germenilor și murdăriei.
Dacă suferiți de anxietate sau tulburare obsesiv-compulsivă, este important să găsiți modalități sănătoase de a vă gestiona gândurile și reacțiile la microbi; acest lucru poate reduce riscul de a dezvolta o fobie.
De asemenea, puteți reduce riscul de germofobie având grijă de sănătatea mintală, prin:
- limitarea consumului de alcool și droguri recreative;
- reducerea stresului în timpul activităților de zi cu zi;
- renunțarea la fumat;
- practicarea unor tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă sau yoga;
- somn suficient;
- dietă sănătoasă.
Bibliografie
- Clinic, Cleveland. “Mysophobia (Germophobia): Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 2022, www.my.clevelandclinic.org/health/diseases/22436-mysophobia-germophobia
- Smith, Kathleen. “Mysophobia (Germophobia): The Fear of Germs.” Psycom.net, Psycom, 21 Nov. 2017, www.psycom.net/mysophobia-germophobia
- “Mysophobia - DoveMed.” DoveMed, 2023, www.dovemed.com/diseases-conditions/mysophobia
- “Mysophobia: What Is It, Causes, Symptoms, and More | Osmosis.” Osmosis, 2024, www.osmosis.org/answers/mysophobia
- Vandergriendt, Carly. “All about Germaphobia.” Healthline, Healthline Media, 18 Sept. 2018, www.healthline.com/health/germaphobia
Alte afecțiuni similare
Gastroenterită
Gastroenterita este o boală care afectează persoanele din toate mediile și de toate vârstele. Deși boala nu este provocată de un virus gripal, ea este cunoscută și sub...
Vezi detalii
Gastroenterita eozinofilică
Gastroenterita eozinofilică este o afecțiune gastrointestinală rară, caracterizată prin simptome digestive cronice, întâlnită atât la adulți, dar și la copii,...
Vezi detalii
Genu recurvatum
Genunchiul este o articulație extrem de importantă de tip balama, care face legătura între femur (osul coapsei) și tibie (osul gambei), fiind responsabil de o serie de...
Vezi detalii
Ghidul bolilor autoimune: listă, cauze, simptome, ...
Bolile autoimune sunt afecțiuni în care sistemul imunitar devine hiperactiv și atacă, în mod greșit, propriul organism.În mod normal, sistemul imunitar protejează...
Vezi detalii
Giardia
Giardia este un parazit microscopic care provoacă o boală diareică numită giardioză. Infecţia cu Giardia este marcată de crampe intestinale, meteorism abdominal...
Vezi detalii
Gigantism și acromegalie
Gigantismul și acromegalia sunt sindroame de secreție excesivă de hormon de creștere (hipersomatotropism) care sunt aproape întotdeauna din cauza unui adenom hipofizar....
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
![femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu](/sites/default/files/styles/387x278/public/2023-03/programare%20online.jpg?itok=6E8aCQI9)