Furunculoza

Furunculul este o infectie la nivelul aparatului pilo-sebaceu produsa de Stafilococul aureus, la care se pot asocia si alte bacterii.

Cauza aparitiei este transmiterea prin contact direct sau atunci cand sistemul imunitar este deficitar sau persoana poate fi purtatoare cronica de stafilococ, favorizand astfel aparita unuia sau mai multor furunculi. 

Exista insa si o serie de cauze ce favorizeaza aparitia unei astfel de infectii, cum ar fi igiena defectuoasa, expunerea tegumentului la chimicale dure ce irita profund zonele de contact, iritatii fizice sau mecanice.

 

Echipa medicala MedLife - Dermatoestetica, Dermatovenerologie

Medic Specialist
Cheregi Amalia
Medic Specialist
Vidan-Popa Mihaela,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar

Furunculoza - Cauze / agent infectios / factori de risc

 

 

Furunculoza - Simptome

Aparitia furuncului evolueaza in mai multe faze. Debutul furuncului este sub forma unui nodul inflamat, cu edem local sau durere locala. Apoi, urmatoarea faza este ce de colectare a puroiului si evacuarea acestuia. Fistulizarea este insotita de intensificarea durerii. In absenta tratamentului chirurgical de specialitate, furunculul se vindeca, lasand o cicatrice inestetica.

Complicatiile ce apar sunt: suprainfectarea furunculului (cu streptococ , devenind erizipel), diseminarea infectiei la distanta sau dezvoltarea altor furuncule in jurul celui initial.

Desi furunculul in sine nu este o afectiune care sa impuna tratament medical de urgenta, pacientii care au o stare de sanatate alterata si fac febra mare dupa aparitia acestuia sunt sfatuiti sa mearga catre o camera de garda.

 

Furunculoza - Tratament

Diagnosticul se pune de obicei dupa realizarea unui examen fizic, care se completeaza cu examenul bacteriologic, recoltat inainte de a incepe tratamentul cu antibiotic.

Tratamentul poate fi efectuat local, prin igienizarea loculul inflamat cu ajutorul sapunurilor antibacteriene.

Tratamentul medical de specialitate trebuie instalat ori de cate ori se suspicioneaza dezvoltarea unei infectii grave. Pentru obiectivarea acestei situatii trebuie sa se realizeze hemograme si hemoculturi pentru a decela prezenta bacteriei in puroi si in sange. In situatiile cu adevarat grave medicul poate recurge la antibioterapie. 

Furunculoza - Preventie

O etapa importanta a tratamentului este preventia. Tratamentul profilactic implica:

  • igiena regiunilor piloase;
  • tratarea corespunzatoare a ranilor minore aparute la nivel pielii; 
  • spalarea separata, la o temperatura cat mai ridicata a hainelor, prosoapelor si asternuturilor persoanelor cu astfel de infectii.

Dermatoestetica - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical