Gliom

Gliomul este o tumora primara care isi are originea in parenchimul cerebral. Este cel mai des intalnit tip de tumora cerebala.

Medici specialiști - Neurochirurgie

MM
Marinoaica Mihail
Medic Primar
MM
Marinoaica Mihail
Medic Primar

Neurochirurgie

CM
Cosman Mihaela
Medic Specialist
CM
Cosman Mihaela
Medic Specialist

Neurochirurgie

Matei Claudiu
Matei Claudiu
Medic Primar
Matei Claudiu
Matei Claudiu
Medic Primar

Neurochirurgie

Nistor Ioana-Sofia
Nistor Ioana-Sofia
Medic Specialist
Nistor Ioana-Sofia
Nistor Ioana-Sofia
Medic Specialist

Neurochirurgie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Ce cauzeaza aparitia gliomului

Glioamele includ astrocitoamele, oligodendroglioamele, meduloblastoamele si ependimoamele. Multe glioame infiltreaza difuz si neregulat tesutul cerebral.

Astrocitoamelesunt cele mai obisnuite dintre glioame. Ele sunt clasificate in ordine crescatoare a malignitatii in astrocitoame de grad 1 sau 2 (astrocitoame de stadii joase), de gradul 3 (astrocitoame anaplastice) sau de grad 4 (glioblastoame, inclusiv glioblastomul multiform, cel mai malign). 

Astrocitoamele de grad mic sau astrocitoamele anaplastice tind sa apara la pacientii mai tineri si pot evolua spre glioblastoame (glioblastoame secundare).Glioblastoamele contin celule heterogne din punct de vedere cromozomial. Ele pot aparea de novo (glioblastoame primare), de obicei la pacientii de varsta mijlocie sau la varstnici. Glioblastoamele primare si cele secundare au caracteristici genetice caracteristice, care se pot modifica odata cu evolutia tumorii.

Dintre glioame cele mai benigne sunt oligdendroglioamele. Ele afecteaza in principal cortexul, in special lobii frontali.

Meduloblastoamelese dezvolta in principal la copii si adulti tineri, fiind localizate, de obicei, in proximitatea ventriculului IV. Meduloblastoamele si ependimoamele predispun la hidrocefalie obstructiva.

Simptome

Semnele si simptomele variaza in functie de tipul tumorii, de dimensiuniile ei, de localizarea si de viteza de crestere a tumorii.

Simptomele pot fi: 

 • migrene;
 • confuzie mentala;
 • pierderi de memorie;
 • greata si varsaturi “in jet”;
 • dezechilibru;
 • tulburari de vedere, de vorbire;
 • nervozitate;
 • modificari de personalitate;
 • atacuri epileptice;
 • incontinenta urinara.

Tratament

Diagnosticarea gliomului

Diagnosticul se face la fel ca pentru orice tumora cerebrala, prin examen neuologic, CT- tomografie computerizata, RMN - imagistica prin rezonanta magnetica, PET - tomografie prin emisie de pozitroni si biopsie de tesut.

Tratamentul gliomului

Tratamentul consta in excizia chirurgicala a tumorii, radioterapie si, pentru unele tumori, chimioterapie. Excizia este rareori curativa.

Astrocitoamele anaplastice si glioblastoamele se trateaza prin interventie chiruricala, radio- si chimioterapie in scopul reducerii masei tumorale. Excizia unei parti cat mai mari de tumora este o interventie sigura, prelungeste supravietuirea si imbunatateste functiile neurologice.Pacientii ce urmeaza chimioterapie necesita efectuarea periodica a hemoleucogramei, cel putin cu 24-48 de ore inaintea fiecarei administrari de chimioterapie. Trebuie avute in vedere si terapiile in curs de cercetare (radiochirurgia stereotactica, noi chimioterapice, terapie genetica sau imunologica). Dupa efectuarea tratamentului conventional multimodal, rata supravietuirii este de 50% la 1 an, 25% la 2 ani si 10-15% la 5 ani.

Prognosticul este mai bun daca varsta pacientului este sub 45 de ani, daca tipul histologic este astrocitom anaplastic (mai degraba decat glioblastom multiform) sau daca excizia initiala a imbunatatit functionarea neurologica a pacientului si a lasat in urma o cantitate mica de tumora reziduala sau chiar a fost o excizie completa.

Astrocitoamele de grade mici sunt excizate daca este posibil, urmand apoi radioterapie. Momentul in care ar trebui inceputa radioterapia este controversat, interventia precoce are putea maximiza eficitatea dar ar putea determina mai precoce distructii corticale. Cu tratament, rata de supravietuire la 5 ani este de aproximativ 40-50%. 

Oligodendroglioamele sunt tratate prin excizie chirurgicala umata de radioterapie, similar cu astrocitoamele de grad mic. Uneori este folosita si chimioterapia. Cu tratament, rata supravietuirii la 5 ani este de 50%-60%.

Meduloblastoamele sunt tratate prin iradiere corticala generalizata.

Chimioterapia poate fi folosita ca metoda adjuvanta de tratament si in caz de recurenta.

Ependimoamele sunt, in general, tratate prin interventie chirurgicala in scopul exciziei tumorii si a deschiderii cailor de circulatie a LCR, urmata de radioterapie. In cazul ependimoamelor benigne, radioterapia este directionata pe tumora iar pentru tumorile mai maligne, cu resturi tumorale postexcizie, se va folosi iradierea corticala si medulara generalizata. Proportia de tumora excizata este cea care va dicta cel mai bine prognosticul bolii. Cu tratament, rata generala de supravietuire la 5 ani este peste 70%.

Coduri de diagnostic asociate
 • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
 • Neurochirurgie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.