Medicină stilului de viață: ce trebuie să știi

ce este medicina stilului de viata

Medicina stilului de viață este o ramură a medicinei bazată pe dovezi, în care schimbările intensive în stilul de viață sunt utilizate pentru a preveni, trata și remite afecțiunile cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 sau obezitatea, prin abordarea factorilor de risc care stau la baza apariției lor.

Aplicarea celor șase piloni ai medicinei stilului de viață: un model alimentar corect, activitate fizică regulată, somn sănătos, gestionarea stresului, evitarea substanțelor toxice și conexiunile sociale pozitive oferă, de asemenea, o prevenire eficientă a bolilor cronice.

Medicina stilului de viață își propune susținerea individuală și la nivel colectiv în adoptarea și menținerea unor obiceiuri de viață sănătoase.

Puterea terapeutică a stilului de viață a fost percepută încă de acum mii de ani. În ciuda numeroaselor dovezi despre comportamentele care susțin sănătatea, confuzia încă predomină în rândul populației. Acest lucru este valabil mai ales în ceea ce privește dieta: mesajele confuze despre nutriție de la oamenii de știință, mass-media, industria alimentară etc. fac aproape imposibil ca o autoritate să transmită în mod convingător elementele fundamentale ale alimentației sănătoase.

La nivel global, se estimează că nutriția incorectă generează 11 milioane de decese anual. Fumatul este un alt element nociv al stilului de viață, care cauzează opt milioane de decese anual, potrivit ultimelor date publicate de Organizația Mondială a Sănătății.

Acum există însă o știință consecventă, care poate să susțină cu argumente solide influența stilului de viață asupra sănătății.

Medicina stilului de viață poate clarifica și populariza fundamentele unui model alimentar și de stil de viață durabil.

În ce constă medicina stilului de viață?

Medicina stilului de viață este un domeniu interdisciplinar. Principiile cheie includ strategii de prevenire, care abordează obiceiurile stilului de viață, cauzele biologice subiacente și patofiziologia comună a bolilor influențate de stilul de viață. Ca atare, este un suport terapeutic, care ajută la combinarea celor mai bune aspecte din sănătatea publică și din medicina clinică convențională.

De subliniat este faptul că medicina stilului de viață se bazează doar pe ghidurile științifice recunoscute la nivel internațional, fiind medicina bazată pe dovezi.

Intervențiile din acest domeniu includ screening-ul de evaluare a riscurilor pentru sănătate, consilierea pentru schimbarea comportamentului de sănătate și aplicarea clinică a modificărilor stilului de viață. Medicina stilului de viață nu exclude abordarea farmacologică sau chirurgicală când sunt necesare, ci va acționa sinergic cu acestea.

Mulți consideră medicina stilului de viață o subspecialitate relativ nouă, deși ea este practicată de mii de ani. Spre deosebire de medicina convențională, medicina stilului de viață nu se concentrează pe tratamentul bolilor cronice, ci mai degrabă pe prevenirea lor și pe promovarea sănătății.

Bolile cronice sunt, în prezent, principala cauză de morbiditate și mortalitate din lume, însă cele mai multe dintre ele pot fi prevenite, pentru că sunt rezultatul unui stil de viață nesănătos.

Sondajele arată că 80% din populație vrea să trăiască într-o stare de sănătate mai bună, dar nu știu cum să facă acest lucru. Acceptarea și adoptarea continuă a unui stil de viață sănătos rămâne cea mai mare provocare. Aici intervine medicina stilului de viață, care înglobează toate recomandările de bază ce pot asigura pacienților o speranță de viață mai mare, cu o sănătate mai bună și cu mai puține dizabilități.

Principalele preocupări ale medicinei stilului de viață

Această ramură a medicinei presupune folosirea unor abordări terapeutice bazate pe dovezi ce țin de stilul de viață precum:

  • un model alimentar cu dovezi științifice, cum este cel mediteranean, dar nu numai, bazat pe plante;
  • activitate fizică regulată;
  • somn de calitate;
  • gestionarea stresului;
  • evitarea consumului de substanțe toxice.

63% din bolile cronice netransmisibile sunt cauzate de stilul de viață nesănătos și pot fi prevenite prin abordarea unui stil de viață corect.

Despre importanta sportului pentru o viață sănătoasă se știu deja foarte multe, spre exemplu modul în care el contribuie la eliminarea stresului este uriaș. Simple activități precum mersul sportiv, înotul, yoga sau mersul pe role (află cel puțin 5 beneficii), care îmbină sportul cu hobbyul și pasiunea, pot ajuta la diminuarea nivelului de stres. Alte recomandări simple de menținere în formă, tehnici si antrenamente sunt disponibile pe blogul de sfaturi sportive Decathlon.

Prevenția prin educație

Obiectivul principal al medicinei stilului de viață este de a promova o viață sănătoasă. Intervenția in stilul de viață se va face combinând nutriția cu activitatea fizică și noțiuni de psihologie, pentru a schimba mentalitatea existentă.

Pentru a face acest lucru cu succes este nevoie de educație, instruire și o comunicare eficientă despre medicina stilului de viață, astfel încât informațiile să ajungă la publicul larg. Educația în medicina stilului de viață este esențială pentru consilierea pacienților în adoptarea și susținerea unor obiceiuri sănătoase.

Implementarea unui stil de viață sănătos ca opțiune terapeutică

Medicina stilului de viață susține alimentația sănătoasă, prin reducerea consumului de alimente ultraprocesate. Este recomandată, în schimb, alimentația valoroasă nutritiv, bazată predominant pe plante, bogată în fibre, antioxidanți și nutrienți.

Pacienții sunt instruiți să consume cu precădere legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe minim procesate.

Medicina stilului de viață pune accent pe importanța activității fizice regulate. Oamenii sunt încurajați să aleagă modalități prin care ar putea include mai multă activitate fizică în viața lor, precum și reducerea timpului petrecut stând jos.

Această ramură a medicinei propune tehnici cu efect dovedit în reducerea stresului. Ajută pacienții să recunoască răspunsurile negative la stres, să identifice mecanismele de adaptare și tehnicile de relaxare. Este redus, astfel riscul de anxietate, depresie, obezitate, disfuncție imunitară și altele.

Specialiștii în medicina stilului de viață sprijină pacienții să elimine obiceiurile nocive:

  • renunțarea la fumat,
  • reducerea consumului excesiv de alcool,
  • evitarea substanțelor și comportamentelor care creează dependență, cum ar fi jocurile de noroc sau utilizarea excesivă a internetului sau a rețelelor sociale.

S-a demonstrat că fumatul și consumul excesiv de alcool cresc riscul de boli cronice și deces. Tratamentele necesită, adesea, timp, abordări diferite și multiple încercări, iar răbdarea și sprijinul sunt o parte importantă a ruperii de obiceiurile nocive.

Medicina stilului de viață învață oamenii cum să obțină un somn odihnitor și să evite comportamentele care pot afecta calitatea somnului. S-a dovedit că problemele de somn provoacă apatie, putere scăzută de concentrare, depresie, scăderea arderilor calorice în timpul zilei, rezistență la insulină. Pentru o sănătate optimă sunt recomandate minimum șapte ore de somn pe noapte.

Conexiunile și relațiile sociale pozitive ne influențează sănătatea fizică, mentală și emoțională. Valorificarea puterii relațiilor poate ajuta la consolidarea comportamentelor sănătoase.

Relația medic – pacient

Medicina stilului de viață abordează diferit relația tradițională medic-pacient. Medicul devine un partener, un antrenor care ajută pacientul să se redescopere, să își găsească resurse nebănuite.

Cum se desfășoară o consultație și ce informații poate oferi aceasta?

O consultație la cabinetul de medicină a stilului de viață se desfășoară pe mai multe planuri:

  • identifică problemele de sănătate;
  • analizează rutina și obiceiurile;
  • abordează sănătatea emoțională;
  • creează un plan personalizat de intervenție.

Consultația durează, în general, 30 minute, și are, pentru început, o frecvență săptămânală. În cursul discuției cu specialistul, pacientul va învăța mai multe despre nutriția personalizată, cum să facă alegerile corecte pentru sănătatea lui, dar și cum să fie motivat în alegerea unui stil de viață sănătos. Totodată, va avea ocazia ca, sub îndrumare medicală, să corecteze și alte afecțiuni, prin investigații suplimentare sau recoltarea analizelor de sânge.

Medicul va evalua și compoziția corpului, printr-o procedură numită bioimpedanță, care arată date despre: masa grasă, masa musculară, gradul de hidratare și masa osoasă.

O altă investigație esențială este calorimetria indirectă, o măsurătoare care oferă informații importante, în timp real, despre rata metabolismului bazal. Cu ajutorul acestor date, poate fi creat planul nutrițional adaptat nevoilor calorice ale organismului. În plus, analizează și coeficientul respirator, prin care este evaluată proporția alimentelor ingerate.

Consultațiile de medicină a stilului de viață sunt realizate de o echipă multidisciplinară de specialiști, care va evalua, trata și monitoriza problemele de sănătate ale pacientului, oferind soluții integrate și personalizate de prevenție, întreținere și tratament, pe șase paliere:

  • nutriție;
  • psihologie;
  • somnologie;
  • evitare a abuzului de substanțe;
  • activitate fizică;
  • mindfulness.

Medicina stilului de viață are la bază principii care sunt piatra de temelie a sănătății și bunăstării. Practica actuală, de a prescrie medicamente sau de a efectua intervenții chirurgicale pentru aproape fiecare afecțiune, trebuie revizuită. O schimbare de paradigmă către medicina stilului de viață necesită implementare urgentă.

Bibliografie

  1. “Lifestylemedicine.ro – Lifestylemedicine.ro.” Lifestylemedicine.ro, 2020, https://lifestylemedicine.ro
  2. “Ce Este Medicina Stilului de Viață ?” RSLM, 2020, https://lifestylemedicineromania.org
  3. “Home | American College of Lifestyle Medicine.” American College of Lifestyle Medicine, 18 Jan. 2023, https://lifestylemedicine.org
  4. Katz, David L., et al. “Lifestyle as Medicine: The Case for a True Health Initiative.” American Journal of Health Promotion, vol. 32, no. 6, 19 May 2017, pp. 1452–1458, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov 10.1177/0890117117705949
  5. “What Is Lifestyle Medicine? - the European Lifestyle Medicine Organization. ” Eulm.org, 2022, www.eulm.org
  6. “Lifestyle Medicine: A New Approach to Health Care : Health Magazine by Monument Health.” Monument.health, 2020, https://magazine.monument.health
  7. Weisburger JH. “Lifestyle, Health and Disease Prevention: The Underlying Mechanisms.” European Journal of Cancer Prevention : The Official Journal of the European Cancer Prevention Organisation (ECP), vol. 11 Suppl 2, 2015, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  8. “Lifestyle Medicine: A Brief Review of Its Dramatic Impact on Health and Survival | the Permanente Journal.” The Permanente Journal, 2018, https://www.thepermanentejournal.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării