Glomerulonifrita acuta

Alte denumiri: GNA

Glomerulonifrita acuta (GNA) este o afectiune glomerulara caracterizata prin inflamatie imuna exudativa si proliferativa, de tipul bolii cu complexe imune circulante (CIC), cu manifestari clinice prin sindrom nefritic acut ce apare peste 1-3 saptamani dupa un episod infectios.

Cea mai tipica si mai frecventa forma a acestei variante de GNA este cea poststreptococica (60%-80%).

Medici specialiști - Boli infectioase

Serban Rodica
Serban Rodica
Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in
Serban Rodica
Serban Rodica
Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in

Boli infectioase

asfgasf
Tanasoiu Costinela
Medic Specialist
asfgasf
Tanasoiu Costinela
Medic Specialist

Boli infectioase

Popa Antonina
Popa Antonina
Medic Specialist
Popa Antonina
Popa Antonina
Medic Specialist

Boli infectioase

DCL
Davidoiu Cristina-Luiza
Medic Specialist
DCL
Davidoiu Cristina-Luiza
Medic Specialist

Boli infectioase și Ecografie 2D

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Tabloul clasic de glomerula nefrita acuta se dezvolta dupa o infectie bacteriana, cel mai frecvent cu Streptococ grup A, dar si alte bacterii: pneumococ, stafilococ, meningococ. O alta cauza poate fi o infectie virala: virus hepatita B, VEB, parvovirus B19, VCM, virus Coxsackie etc. Boala poate fi cauzata si deparaziti (toxoplasma).

Alte glomerulonefrite cu evolutie prelungita, recidivanta sau cronica, pot debuta acut:

nefropati e IgA;glomerulonefrita membranoproliferativa; vasculite si boli autoimune: purpura Henoch-Schonlein, LES; endocardita bacteriana subacuta;sindrom hemolitic-uremic.

 

Simptome

Manifestari ale glomerulonifritei acute

Tabloul clinic al glomerulonefritei acute este adesea nespecific (astenie, dureri generalizate, dureri abdominale, alterarea starii generale,febra), insa poate include si urmatoarele semne si simptome, mai sugestive pentru o afectiune renala:

  • hematurie, practic constanta, uneori macroscopica, cu hematii deformate, dismorfe, cilindri hematici;
  • proteinurie, de regula subnefrotica;
  • edeme - se localizeaza mai ales periorbitar si la nivelul membrelor inferioare si se insotesc de crestere in greutate; edemele faciale sunt accentuate mai des dimineata;
  • hipertensiune arteriala, de regula moderata, mai rar severa si cu encefalopatie hipertensiva (cefalee, tulburari de vedere, convulsii, tulburari de cunostinta pana la coma); insuficienta cardiaca poate aparea datorita hipervolemiei sii hipertensiunii;
  • insuficienta renala, in general moderata, cu oligurie; anuria este rara.

Tratament

Diagnosticarea glomerulonifritei acute

Sunt necesare mai multe teste pentru diagnosticarea bolii:

1.Teste de urina - ex. sumar, cu analiza morfologiei hematiilor (hematiile cu aspect dismorf si cilindrii eritrocitari indica un caracter glomerular al hematuriei);proteinuria/24 ore, raport proteina/creatinina urinara dintr-un spot de urina (preferabil prima urina matinala);hematuria la membrii familiei sugereaza sindromul Alport;

2. Teste de sange: hemograma;reactanti de faza acuta;uree, creatinina;ionograma si parametrii acido-bazici (pot evidentia hiperpotasemie, hiperfosfatemie, acidoza);proteine, albumina; fractiunea C3 a complementului (scazuta la 90% dintre bolnavii cu GNA poststreptococica, se normalizeaza dupa 6-8 saptamini; valori scazute in GN mesangio-proliferati va si in LES fara tendinta la normalizare);ASLO (in glomerulonefrita acuta poststreptococica creste dupa 2 saptamani in proportie de 60%-80% la cei cu faringita in antecedente si la 30% la cei cu infectie cutanata in antecedente);serologie pentru hepatita B si C;

3. Teste bacteriologice:secretie faringiana (streptococul grup A se izoleaza la 15%-20% dintre cei cu GNA poststreptococica); imunograma, CIC; anticorpi (anti nucleari, anti DNA, ANCA, anti MBG);serologie pentru virusul EB; biopsie renala (microscopie optica si imunofluorescenta). 

Tratamentul glomerulonifritei acute

In cazul acestei afectiuni este indicat un regim igieno-dietetic. Se recomanda repausul la pat pe perioada acuta a bolii, cand sunt prezente edemele, HTA, hematuria macroscopica (2-3 saptamani), precum si reducerea aportului hidric si de sare daca edemele sunt importante si este prezenta HTA. Medicul poate prescrie un tratament antiinfectios cu Penicilina V sau eritromicina timp de 10 zile, diuretice - indicate in prezenta ed emelor, HTA, oliguriei, hipotensoare (inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei sau blocanti ai receptorului angiotensinei) si medicamente pentru tulburarilor electrolitice.

Coduri de diagnostic asociate
  • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
  • Boli infectioase

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.