Defectele genei p53: care sunt implicațiile clinice

Sănătate
24 Aprilie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
implicatiile clinice ale defectelor genei p53

Informații generale despre gena P53

Gena p53 se găsește pe cromozomul 17p13.1 și codifică proteina tumorală p53 (PT53). Aceasta este o oncoproteină care joacă un rol major în soarta celulelor care conțin ADN alterat. Rolurile lui PT53 sunt acelea de a permite repararea ADN-ului afectat prin întârzierea ciclului celular, sau de inițiere a morții celulare programate (apoptoza).

S-au identificat peste 300 de defecte ale genei p53, ceea ce conduce la lipsa proteinei p53 normal activate, permițând astfel celulelor care conțin ADN alterat să prolifereze necontrolat, favorizând apariția neoplaziilor. Aceste cancere apar încă din copilărie și sunt grupate în sindromul Li-Fraumeni. Sindromul este caracterizat prin transmitere autozomal dominantă și reunește o multitudine de neoplazii, cum ar fi sarcomul, cancerul de sân, leucemia și cancerul de suprarenală, fiind cunoscut și ca sindromul SBLA (Sarcoma, Breast, Leukemia and Adrenal Gland cancer syndrome).

Care sunt simptomele asociate cu defectele genei P53

Copiii cu modificări ale genei p53 pot dezvolta cel mai frecvent osteosarcoame, carcinom de suprarenală, tumori ale sistemului nervos central (carcinom de plex coroid, meduloblastom și tumori gliale) și sarcoame de țesuturi moi. La adulți au fost întâlnite neoplazii de sân (toate la sexul feminin), sarcoame ale țesuturilor moi (rabdomiosarcom), leucemii, tumori cerebrale, carcinom de suprarenală, și mai puțin carcinom colorectal, melanom, cancer gastric, tumora Wilms și limfom.

Alterarea genei p53 crește riscul de neoplazie secundară (57% în 30 de ani de la primul cancer1), fiind citate cazuri în care pacienții afectați au dezvoltat 3 sau chiar 4 cancere succesive distincte.

Există o legătură strânsă între sindromul Li-Fraumeni și cancerele induse de radiații.

Riscul de a dezvolta neoplazii la sexul feminin este de 100% pe parcursul vieții și de 90% la vârsta de 60 de ani. La sexul masculin riscul este mai mic, fiind de 73% pe parcursul întregii vieți.

Tipuri de cancere

Sarcomul reprezintă 25% din cazurile de cancere din sindromul Li-Fraumeni. Pot apărea toate tipurile de neoplazii ale țesuturilor moi la familiile cu sindrom Li-Fraumeni, cu excepția sarcomului Ewing. Vârsta medie de apariție este de circa 15 ani. Rabdomiosarcomul apare cel mai frecvent la vârste sub 5 ani.

Cancerul de sân este frecvent la sexul feminin cu mutații la nivelul p53, în special în perioada premenopauzei, vârsta medie de apariție fiind de 33 de ani. Tratamentul este mastectomia, și nu radioterapia, având în vedere riscul de apariție a noi tumori induse de radiații. Riscul de apariție a cancerului de sân contralateral la femeile cu mutații p53 este de 4-7% pe an, dublu față de purtătorii de BRCA.

Tumorile cerebrale, cum ar fi glioamele, astrocitoamele, meduloblastoamele, carcinoamele de plex coroid au fost descrise des la pacienții cu sindrom Li-Fraumeni, copii sau adulți.

Carcinoamele de suprarenală sunt strâns legate de mutațiile înnăscute ale genei p53, atât la copii, cât și la adulți.

Care sunt modalitățile de diagnosticare

Diagnosticul definitiv al sindromului Li-Fraumeni este reprezentat de obiectivarea mutațiilor la nivelul genei p53 (deleții, duplicații etc). Au fost descrise mai multe criterii de diagnostic:

Criteriile clasice de sindrom Li-Fraumeni (toate):

  • un proband cu sarcom diagnosticat la o vârstă sub 45 de ani;
  • o rudă de gradul I diagnosticata cu orice tip de cancer la o vârstă sub 45 de ani;
  • o rudă de gradul I sau II diagnosticată cu orice tip de cancer la o vârstă sub 45 de ani sau sarcom la orice vârstă.

Criteriile Birch (toate):

  • o persoană cu oricare cancer pediatric, sarcom, tumoră cerebrală sau tumoră de suprarenală diagnosticată înainte de vârsta de 45 de ani;
  • o rudă de gradul I sau II diagnosticată la orice vârstă cu un cancer specific sindromului Li-Fraumeni ca, sarcomul, cancerul de sân, cancerul cerebral, tumori de suprarenală, sau leucemia;
  • o rudă de gradul I sau II diagnosticat cu orice cancer înainte de vârsta de 60 de ani.

Criteriile Chompret (unul din urmatoarele):

  • un proband cu:
    • o tumoră aparținând sindromului Li-Fraumeni (sarcom de țesuturi moi, osteosarcom, cancer de sân premenopazic, tumori cerebrale, carcinom de suprarenală, leucemie sau cancer bronhoalveolar) înainte de vârsta de 45 de ani;
    • cel puțin o rudă de gradul I sau II cu tumori aparținând sindromului Li-Fraumeni (exceptând cancerul de sân dacă probandul are cancer de sân) înainte de 56 de ani sau cu tumori multiple.
  • un proband cu tumori multiple (exceptând cancerele multiple de sân), 2 aparținând sindromului Li-Faumeni și prima apărând înainte de 46 de ani.
  • un proband care este diagnosticat cu carcinom de suprarenală sau tumoră de plex coroid, independent de antecedentele familiale.

Când este recomandat un diagnostic diferențial

Sindromul Li-Fraumeni trebuie diferențiat de:

  • Variantele patogene BRCA1 și BRCA2: risc crescut de cancer de sân premeneopazic sau cancer ovarian, dar și de cancer de prostată, melanom sau cancer de pancreas.
  • Sindromul Lynch: mutații la nivelul MLH1, MSH2, MSH6, PMS1, PMS2 determină carcinomul colorectal non-polipozic ereditar.

Screeningul neoplazic:

Pacienții cu risc mare de sindrom Li-Fraumeni, adică cei care îndeplinesc criteriile clasice de sindrom Li-Fraumeni sau criteriile Chompret, cei care au istoric familial neoplazic, sau femeile cu cancere de sân cu debut precoce (<31 de ani) și care nu au BRCA1 sau BRCA2, pacienții cu carcinom de suprarenală, de plex coroid sau cu sarcoame în perioada pediatrică (exceptând sarcomul Ewing), trebuie investigați extensiv (inclusiv pentru determinarea variantelor patogene de p53).

Pacienții cu istoric familial de mutații p53 au nevoie de teste genetice pentru p53 și se recomanda urmărire pentru detectarea precoce a diverselor neoplazii.

Testarea prenatală trebuie efectuată atunci când unii dintre părinți au mutații p53.

S-au pus la punct strategii de supraveghere neoplazică pentru cei care prezintă un risc ridicat, bazat pe istoricul de cancere din cadrul sindromului Li-Fraumeni, pentru identificarea mutațiilor p53, sau de risc crescut familial de Li-Fraumeni dar fără test genetic pozitiv.

Astfel, screeningul pediatric la copii cu mutații p53 se efectuează prin examinare fizică, ecografie de abdomen/pelvis (pentru carcinomul de suprarenală), RMN cerebral (pentru tumorile cerebrale) sau RMN total (pentru sarcoamele de țesuturi moi sau osoase).

Detectarea cancerului de sân se realizează începând de la 20 de ani, prin auto-examinarea lunară a glandelor mamare, bianual de către un medic specialist și imagistic anual. Este preferat RMN-ul fără mamografie, având în vedere susceptibilitatea radiologică a acestui tip de neoplazie.

Pentru cancerul colorectal, screeningul prin colonoscopie este inițiat începând de la 25 de ani, o dată la 5 ani.

RMN-ul total (tot corpul) trebuie realizat anual pentru detecția sarcoame de țesuturi moi sau osteosarcoame.

Recomandat pentru screeningul tumorilor cerebrale este RMN.

Astfel, sumarizând, metodele de screening neoplazic sunt:

  • Examinare clinică la 6 luni, de la naștere (pentru identificarea semnelor de pubertate precoce, HTA la copii);
  • RMN total, fară contrast, anual, începând de la naștere, necesitând sedare sau anestezie generală la copiii mici;
  • RMN cerebral (primul cu substanță de contrast, ulterior fără substanță de contrast), anual, începând de la naștere;
  • Ecografie abdominală, începând de la naștere până la 18 ani. În caz de modificări ale ecografiei abdominale se recomandă determinări biochimice pentru cancerele de suprarenală (steroizi urinari);
  • RMN de sân pentru femei începând de la 20 de ani;
  • Colonoscopia, începând cu 18 ani, la fiecare 5 ani. 

Care sunt opțiunile de tratament

Terapia neoplaziilor din cadrul sindromului Li-Fraumeni nu diferă față de aceleași neoplazii ale pacienților fără acest sindrom. Totuși, tratamentul femeilor cu cancer de sân este reprezentat de mastectomie, și nu de radioterapie, având în vedere riscul de carcinogeneza secundară radiațiilor la pacienții cu mutații la nivelul p53.

Se speră că tratamentul de viitor să includă intervenții specifice la nivelul p53, prin acțiuni asupra celulelor mutante p53, dar și prin corectarea mutației p53 sau a ciclului molecular în care este implicat p53.

Concluzii

  • Sindromul Li-Fraumeni este un sindrom caracterizat prin apariția la vârste fragede a diverselor neoplazii (de sân, tumori cerebrale, sarcoame și carcinoame de suprarenală) determinat de mutații la nivelul genei proteinei tumorale p53.
  • Diagnosticul definitiv este bazat pe identificarea variantelor patogene la nivelul p53. Au fost propuse diverse criterii (clasice, Birch și Chompret) pentru identificarea indivizilor susceptibili pentru screeningul molecular.
  • Screeningul indivizilor cu variante patogene ale p53 trebuie să includă RMN pentru cancerul de sân, și tumorile cerebrale, colonoscopia pentru detecția cancerului colorectal.
  • Managementul neoplaziilor celor cu sindrom Li-Fraumeni trebuie să excludă radioterapia, având în vedere riscul apariției neoplaziilor induse de radiații.

Bibliografie

  1. Multiple primary cancers in families with Li-Fraumeni syndrome. Hisada M, Garber JE, Fung CY, Fraumeni JF Jr, Li FP, J Natl Cancer Inst. 1998;90(8):606.
  2. The relationship between radiation-induced G(1) arrest and chromosome aberrations in Li-Fraumeni fibroblasts with or without germline TP53 mutations. Boyle JM, Spreadborough A, Greaves MJ, Birch JM, Varley JM, Scott D, Br J Cancer. 2001;85(2):293.
  3. Risk of Contralateral Breast Cancer in Women with and without Pathogenic Variants in BRCA1, BRCA2, and TP53 Genes in Women with Very Early-Onset (<36 Years) Breast Cancer. Hyder Z, Harkness EF, Woodward ER, Bowers NL, Pereira M, Wallace AJ, Howell SJ, Howell A, Lalloo F, Newman WG, Smith MJ, Evans DG, Cancers (Basel). 2020;12(2) Epub 2020 Feb 7.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării