medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Granulom

Granulom

Descoperă informații utile despre granulom: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre granulom

Granulomul dentar este o inflamație cronică care afectează vârful rădăcinii dintelui, adesea fără simptome, și este un semn de degenerare a pulpei dentare. Când un dinte are carii profunde și nu este tratat la timp, riscă un proces inflamator mai grav: pulpita, o inflamație a pulpei dentare, frecvent prin pătrunderea locală a germenilor bacterieni și infectarea țesutului adiacent. După o perioadă de timp în care durerea este mai mult sau mai puțin resimțită, nervul conținut în pulpa dintelui se necrozează și moare: dintele nu mai doare, dar leziunea carioasă rămâne, iar pulpa conținută în rădăcini se umple de bacterii care proliferează și ajung la vârful rădăcinii.

În consecință, inflamația intră în alveola dintelui (osul maxilarului care conține rădăcinile elementelor dentare). Organismul uman reacționează la infecție limitând-o la spațiul din apropierea vârfului rădăcinii, unde se formează granulomul, semn al degenerării pulpei dentare. Este o formă inflamatorie care devine cronică, adesea fără simptome.

Există mai multe tipuri de granuloame dentare, acestea fiind diferențiate între ele doar în urma examenului histopatologic, unde se determină tipul celulelor pe care le conține. Acest tip de investigație se realizează destul de rar și doar în cazuri selectate în care se ridică suspiciunea unei afecțiuni mai complicate:

  • Granulom simplu conjunctiv: apare în urma infectării nervului. Mai multe celule migrează la nivelul afecțiunii cu scopul de a apăra organismul în fața potențialei infecții. Scopul lor este de a limita răspândirea germenilor microbieni. Dacă nu beneficiază de tratament, granulomul poate atinge dimensiunea unui sâmbure de cireașă.
  • Granulom epitelial: format dintr-o aglomerare de celule epiteliale.
  • Granulom chistic: reprezintă progresia granulomului epitelial cu transformarea sa într-un chist. Poate ajunge la dimensiuni mari, cu distrucția progresivă a osului în care se dezvoltă.
Femeie care beneficiaza de un consult intr-un cabinet stomatologic

Cauze

Printre cauzele care duc la formarea granulomului dentar se numără:

  • prezența cariilor dentare netratate, care contribuie la contaminarea cu bacterii a spațiului periodontal (vârful rădăcinii dintelui);
  • lucrări dentare incomplete sau compromise, care permit pătrunderea bacteriilor la nivelul pulpei dintelui și a țesuturilor periapicale;
  • tratamentul endodontic (tratament de canal) incorect sau incomplet efectuat poate favoriza dezvoltarea unei formațiuni inflamatorii cronice;
  • leziuni sau traumatisme dentare, fisuri sau fracturi ale suprafeței dintelui cu facilitarea infiltrării microbiene și inflamația zonei periapicale.

Factori de risc

  • igiena orală deficitară;
  • stresul;
  • presiunea asupra dinților;
  • răcelile netratate.

Simptome

În majoritatea cazurilor, granulomul dentar este asimptomatic sau prezintă simptome discrete, astfel încât pacienții nu realizează pericolul.

  • decolorarea dintelui: dintele implicat are, de obicei, o culoare întunecată și este cariat;
  • durere și disconfort resimțite în timpul alimentației sau spontan în repaus;
  • edem local: se poate observa umflarea gingiei dintelui;
  • abces: se poate forma puroi în locul afectat, chiar și cu scurgerea acestuia în cavitatea bucală și producerea unui gust neplăcut.

În cazul în care pacientul neglijează simptomatologia, granulomul va crește în dimensiuni, putând fi observat ca o umflătură în dreptul dintelui afectat. Această formațiune apare frecvent la un dinte cunoscut cu carii voluminoase netratate, care s-au extins în profunzime.

Dantura unei femei care are gingii inflamate

Diagnosticare

Granulomul este descoperit, în multe cazuri, după o radiografie care arată o zonă întunecată, rotunjită, a osului din jurul rădăcinii. De obicei, dintele nu răspunde la stimulii termici deoarece nervul a degenerat.

Uneori, granuloamele pot fi întâlnite și la dinții deja devitalizați. Este posibil ca după devitalizare (curățarea și umplerea canalelor radiculare) să rămână o proporție de încărcătură bacteriană care susține formarea granulomului apical al dintelui tratat.

Tratament

Un granulom poate rămâne asimptomatic mai mulţi ani și poate erupe din cauza unei încărcături bacteriene crescute. În acest caz, este indicată terapia cu antibiotice combinată cu tratamentul de canal al dintelui afectat. Dacă partea vizibilă a dintelui, numită coroană, este suficient de intactă pentru a fi reconstruită, tratamentul implică:

  • Tratament de canal: curățarea canalului cu închiderea etanșă ulterior cu material de obturație de canal. Se așteaptă un rezultat favorabil în aproximativ 6 luni de la tratament pentru a-i permite osului să se refacă. Există unele forme de leziuni inflamatorii cronice care au un timp mai lung de vindecare, chiar până la doi - trei ani.
  • Coroana dentară este etapa finală a tratamentului endodontic și constă în refacerea pereților distruși de carie.
  • Extracții dentare: se impun în cazurile în care tratamentul endodontic eșuează iar granulomul dentar rămâne în același stadiu sau, dimpotrivă, progresează.
  • Rezecția apicală este o procedură care îmbină chirurgia cu endodonția: se îndepărtează chirurgical granulomul, împreună cu vârful rădăcinii afectate.
  • Alte metode terapeutice: laserul contribuie la reducerea numărului de bacterii și sterilizarea canalului. Împreună cu procesul de curățare mecanică a canalelor și dezinfectarea lor, laserul are o rată mare de succes pe termen mai lung.

Un tratament al granulomului dentar instituit precoce este esențial din mai multe motive: tratamentul în timp util previne complicațiile precum abcesele și chisturile, ameliorează durerea și disconfortul, păstrează dintele afectat, evitând necesitatea procedurilor invazive precum canalele radiculare. De asemenea, previne răspândirea infecției în vecinătate dar și în fluxul sangvin. Rezoluția rapidă a granulomului asigură un prognostic bun şi costuri mai scăzute comparativ cu gestionarea infecțiilor avansate. Un tratament amânat sau întârziat poate duce la chisturi periapicale și defecte ale maxilarului.


Complicații

Un granulom apical poate crește la o dimensiune vizibilă și poate evolua într-un chist, o leziune benignă care necesită adesea intervenție chirurgicală pentru îndepărtare. Frecvent, excizia chistului este urmată de eliminarea vârfului rădăcinii implicat (apicectomie).

O apariție a acesteia duce frecvent la dezvoltarea unui abces cu durere intensă și umflare. Această complicație este evitată prin tratarea leziunii și diagnostic precoce.

Prevenție

Prevenirea formării granulomului este strâns legată de prevenirea cariilor. Astfel, controalele periodice, inclusiv cu raze X, sunt cheia pentru a preveni apariția granulomului. Controalele ar trebui să fie amănunțite și să ia în considerare cariile asimptomatice și lucrările anterioare ale protezelor dentare, care ascund uneori devitalizări ale țesuturilor, adesea un teren propice pentru granuloamele apicale asimptomatice.

Aplicarea soluțiilor cu conținut de fluor la nivelul danturii poate preveni cariile, sigiliile pentru fisuri, obturațiile dentare și tratamentele de canal protejează suprafața dentară și previn apariția cariilor și, implicit, a granuloamelor dentare.

Granulomul periapical se poate solda cu pierderea dinților, situație care poate fi ușor evitată prin vigilență cu privire la sănătatea orală.

Autor

Dr. Adriana Crăciun

Bibliografie

  1. Cook, Thomas J. “Dental Granuloma**from the Division of Experimental Bacteriology, the Mayo Foundation.” the Journal of American Dental Association/the Journal of the American Dental Association, vol. 14, no. 12, 1 Dec. 1927, pp. 2231–2234, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1048636427120125, https://doi.org/10.14219/jada.archive.1927.0399.
  2. Gruppo San Donato. “What Is Dental Granuloma and How to Cure It?” Gsdinternational.com, 11 Aug. 2022, www.gsdinternational.com/news/what-is-dental-granuloma-and-how-to-cure-it
  3. Bhatia, Amit. “Why Your Teeth Are Vital?” Clove Dental, Clove Dental, 11 May 2017, clovedental.in/blog/general-dentistry/dental-granuloma-symptoms-causes-treatment

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.