Abces

Abcesele sunt colectii de puroi in spatii tisulare bine determinate, de obicei produse de infectia bacteriana.

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala

Medic Specialist
Kinn Dragos
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 23

Abces - Cauze / agent infectios / factori de risc

Numeroase microorganisme pot produce abcese, iar Staphylococcus aureus este cel mai cunoscut.

Microorganismele pot intra in tesuturi prin implantare directa (ex. traumatism penetrant cu un obiect contaminat); diseminarea unei infectii persistente, prin contiguitate, diseminarea prin calea limfaticelor sau vaselor sanguine dintr-o locatie departata; sau migrarea dintr-o zona in care exista flora microbiana catre o zona adiacenta sterila din cauza depasirii barierelor naturale (ex. perfoarea unui viscer abdominal care determina un abces intraabdominal).

Abcesele pot incepe in zona de celulita sau de tesut compromis in care se acumuleaza leucocitele. Prin fragmentarea progresiva de catre puroi sau necroza a celulelor inconjuratoarea abcesul se extinde. Tesutul conjunctiv puternic vascularizat poate inconjura atunci tesutul necrotic, leucocitele si fragmentele peretelui  abcesului si limita diseminarea ulterioara.

Factorii predispozanti ai formarii abcesului sunt diminuarea mecanismelor de aparare ale glandei (mecanismele diminuate leucocitare), prezenta corpilor straini, obstructia drenajului normal (in tracturile urinar, biliar sau respirator), ischemia sau necroza tisulara, hematomul sau acumularea excesiva de fluid in tesut si traumatismul.

Abces - Simptome

Semnele si simptomele abceselor cutanate si subcutanate sunt durerea, caldura, umflarea, sensibilitatea la atingere si inrosirea. Abcesele superficiale pot avea un punct. Febra poate aparea, mai ales insotita de celulita.

Pentru abcesele profunde sunt tipice durerea si sensibilitatea locala, ca si simptome sistemice, mai ales febra, ca si anorexia, scaderea in greutate si oboseala. Manifestarea de baza a unor abcese este anomalia functionala de organ (ex. hemiplegia cu un abces al creierului).

Abces - Tratament

Complicatiile abceselor

Complicatiile abceselor includ diseminarea bacteriana, ruptura in tesuturile adiacente, sangerarea surenita in vasele erodate de inflamatie, disfunctia unui organ vital si inanitia datorata anorexiei si cresterii necesitatii metabolice.

Diagnosticul de abces

Diagnosticul abceselor cutanate si subcutanate se face prin examen fizic. Diagnosticul unor abcese profunde poate necesita imagistica. Ultrasonografia este noninvaziva si detecteaza multe abcese de tesut moale; scanarea CT este de acuratete in majoritatea cazurilor desi RMN, este, de regula, mai sensibil.

Tratamentul pentru abces

Tratamentul este reprezentat de drenajul chirurgical, si adesea, de antibiotice.

Abcesele superficiale se pot vindeca prin caldura si cu antibiotice orale. Totusi, vinderarea necesita, de obicei, drenaj.

Abcesele minore pot necesita doar incizie si drenaj. Trebuie indepartat in intregime puroiul, tesutul necrotic si fragmentele. Pentru a preveni reaparitia abcesului poate fi necesara eliminarea spatiului liber (mort) prin impachetari cu fase sau prin plasarea de tuburi de dren daca este necesar. Conditiile predispozante, cum ar fi obstructia drenajului natural sau prezenta unui corp strain, necesita corectarea lor. In absenta drenajului, un abces se vindeca ocazional lent. Resorbtia incompleta poate lasa o formatiune chistica avand perete fibros care se poate calcifica.

Daca abcesul este profund sau daca este inconjurat de celulita, medicamentele sistemice antimicrobiene se indica drept terapie adjuvanta; de regula ele sunt ineficiente fara drenaj. Coloratia Gram, culturile si rezultatele la sensibilitate pot ajuta la ghidare terapiei antimicrobiene.

Medicina Interna, Chirurgie Generala - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical