RUTINA DE VINERI
20% reducere la consultații și analize!
Despre greață și vărsături
Greața și vărsăturile pot fi simptome ale mai multor afecțiuni și pot apărea atât la copii, cât și la adulți. Dacă nu sunt însoțite și de alte simptome îngrijorătoare, acestea pot fi tratate cu ușurință prin odihnă, alimentație ușoară și hidratare orală.
Senzația de greață poate apărea fără legătură cu vărsăturile sau poate fi însoțită de acestea. Starea respectivă este descrisă drept incapacitatea de a controla senzația de golire a stomacului. Mai exact, impulsul de a vomita există și este foarte puternic, însă nu poate fi săvârșită acțiunea. În cazul vărsăturilor, conținutul gastric este eliminat pe gură, iar acest lucru poate avea loc atât voluntar, eventual autodeclanșat, cât și involuntar, uneori având loc și vărsături în jet foarte puternic.
Cauze
Senzația de greață, urmată sau nu de vărsături poate apărea atunci când persoana în cauză a mâncat prea mult sau a consumat alimente cu termen de valabilitate depășit sau infestate cu diverse microorganisme. În același timp, greața se poate manifesta ca efect advers al tratamentelor pentru cancer, în urma anesteziilor, dar și în urma tratamentelor cu anumite medicamente cu efect puternic, cum sunt antibioticele sau pilulele contraceptive. Femeile însărcinate au de cele mai multe ori senzații de grețuri, frecvent matinal sau atunci când simt mirosuri puternice, cu precădere în primele luni de sarcină.
Următoarele afecțiuni sau situații pot cauza senzația de greață, eventual și apariția vărsăturilor:
- răul de mașină, de avion sau de mare, cunoscut ca rău de mișcare;
- indigestiile sau toxiinfecția alimentară;
- intoleranțele alimentare;
- mirosurile neplăcute sau foarte puternice;
- alcoolul consumat în exces;
- consumul unor alimente crude, cum ar fi carnea sau ouăle;
- bulimia sau anorexia;
- stresul, depresia sau anxietatea;
- răceala și gripa;
- boala de reflux gastro-esofagian;
- probleme cu tiroida;
- afecțiuni ale pancreasului;
- ulcere gastrice;
- obstrucția intestinală;
- epuizarea fizică;
- pietrele la rinichi;
- apendicita;
- boala Crohn;
- hepatita;
- infarct miocardic în special la persoane în vârstă;
- dischinezia biliară;
- consum de alcool;
- sindrom de intestin iritabil;
- indigestia;
- cauze centrale (meningită, encefalită, alte patologii cu afectare cerebrală).
Factori de risc
Factorii de risc pot fi reprezentați de probleme de sănătate pre-existente, dar și de apariția altor simptome îngrijorătoare, care pot indica alte afecțiuni.
Simptome
Printre acestea se pot număra febra, durerile de cap, lipsa apetitului, semnele clare de deshidratare, precum și voma cu sânge. De asemenea, reprezintă factori de risc și simptome ca durere a brațului stâng, durerea în piept, letargie și transpirația excesivă.
Diagnosticare
Pentru un diagnostic corect, medicul specialist va pune anumite întrebări legate de debutul simptomelor, durata, potențiali factori declanșatori, boli existente, precum și despre obiceiuri alimentare. În urma anamnezei și consultului clinic, medicul poate recomanda investigații paraclinice, analize de sânge sau ecografie/radiografie abdominală pentru stabilirea diagnosticului cert, ulterior va institui tratament medicamentos cauzal, soluții de rehidratare orală, repaus și o alimentație ușoară.
Tratament
În caz de greață și vărsături pot fi abordate mai multe tipuri de tratament pentru ameliorarea simptomelor. Este nevoie de odihnă, mai ales dacă manifestările apar ca urmare a epuizării cronice. Corpul are nevoie de hidratare cu apă cu săruri minerale, dar pot fi consumate și lichide care au rolul de stopa greața, cum sunt apa cu lămâie sau limonada fără zahăr, ceaiul de mentă neîndulcit sau ceaiul de ghimbir. Pentru hidratare pot fi consumate și săruri de rehidratare de la farmacii, dizolvate în apă. Sunt utile sucurile dulci, mai ales în situații cu scaune apoase multiple, întrucât glucoza este indispensabilă în stările de deshidratare acută.
Mai ales dacă starea de greață și vărsături este însoțită de balonare sau diaree, sunt indicate orezul fiert, cartofi fierți, banane, precum și pâinea uscată sau prăjită.
Supele și ciorbele sunt indicate cu mențiunea că nu trebuie să conțină deloc alimente solide, așa că trebuie să fie strecurate. Ideale, însă, în astfel de momente sunt băuturile și alimentele reci. Pot fi consumate infuzii de ghimbir cu lămâie sau dropsuri cu ghimbir și mentă. Poate fi de folos pentru rehidratare orală și un lichid format din apă în care se dizolvă sare de bucătărie, miere și bicarbonat de sodiu. La un litru de apă se folosesc o linguriță de sare, două lingurițe de miere și o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu. Apa trebuie să fie plată sau apă fiartă și răcită, nu apă carbogazoasă. Sucurile din comerț trebuie să evitate.
Este important să fie evitate alimentele prăjite, grăsimile și mai ales alimentele tip fast-food. Nu sunt indicate nici alimentele foarte picante sau foarte condimentate, nici carnea sau lactatele grase. Stomacul ar putea suporta mai greu o masă obișnuită după un episod de greață și vărsături, astfel că e mai indicat să se consume alimente în cantități mai mici decât de obicei.
În caz de nevoie, pot fi prescrise medicamente antiemetice. În cazul în care starea de greață și vărsăturile apar frecvent în timpul mersului cu mașina (sau avionul, vaporul) pot fi luate unele medicamente care să prevină apariția stărilor respective. Acestea trebuie să fie luate în mod ideal cu o jumătate de oră/o oră înainte de călătoria respectivă.
Atât pentru rehidratare, cât și pentru tratament antiemetic, se pot administra medicamente sub formă de perfuzii intravenoase.
Complicații
Complicațiile care pot apărea în caz de greață și vărsături prelungite se manifestă prin apariția deshidratării acute, febră, stare de leșin, dureri abdominale, dureri la nivelul toracelui, stare de confuzie sau tulburări ale vederii. Pot apărea și dureri foarte mari de cap, senzația de imobilitate a gâtului și pierderea completă a apetitului. În cazul unei deshidratări severe, poate apărea senzația permanentă de sete, stare de amețeală, urinări dese cu urină de culoare foarte închisă. Vărsăturile pot prezenta urme de sânge și o culoare galben-verzuie. În astfel de cazuri, este necesară prezentarea de urgență la spital, pentru ajutor specializat.
Greața și vărsăturile pot reprezenta complicații serioase în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet sau cu afecțiuni renale.
Prevenție
Pentru prevenirea apariției senzației de greață sau a senzației de vomă, dar și pentru calmarea vărsăturilor și evitarea unei stări de rău la stomac, se recomandă să se evite mesele copioase, precum și alimentele foarte bogate în grăsimi și foarte picante. În cazul unei nopți pierdute, de exemplu, când e de așteptat să se instaleze o stare asemănătoare cu cea de mahmureală, chiar dacă nu s-a consumat alcool, sunt indicate alimente care pot să aibă rol de prevenție. Covrigii, biscuiții sau pâinea prăjită sunt de preferat față de pâinea proaspătă. Trebuie să fie evitate dulciurile și lactatele grase, în schimb pot fi consumate brânza degresată, iaurturile simple, fără fructe și carnea albă, fără piele sau grăsime.
Când există o predispoziție spre a avea stări de greață și vărsături în urma nopților pierdute, activităților intense sau în urma unor mese copioase, este indicat ca factorii declanșatori să fie evitați cât mai des posibil. În cazul în care aceste stări apar însoțite și de alte simptome și nu sunt neapărat legate de acțiunile care le-ar fi declanșat în mod obișnuit, este foarte important să se apeleze la ajutor medical.
Bibliografie
- https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/8106-nausea--vomiting
- https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-nausea-vomiting
- https://www.healthline.com/health/nausea-and-vomiting
- https://www.mayoclinic.org/symptom-checker/nausea-or-vomiting-in-adults-adult/related-factors/itt-20009075
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-causes-nausea
Alte afecțiuni similare
Gonartroza
Artroza este o boală degenerativă noninflamatorie articulară, ce poate afecta mai multe ţesuturi intraarticulare. Este o boală a întregii articulaţii, care cuprinde...
Vezi detalii
Gonoree
Gonoreea este o boală infecțioasă produsă de Neisseria gonorrhoeae, transmisă aproape exclusiv pe cale sexuală, care afectează predominant mucoasa urogenitală. Este una...
Vezi detalii
Granulom
Granulomul dentar este o inflamație cronică care afectează vârful rădăcinii dintelui, adesea fără simptome, și este un semn de degenerare a pulpei dentare. Când un dinte...
Vezi detalii
Gripă
Gripa este o afecțiune respiratorie cauzată de virusuri. Este extrem de contagioasă și se răspândește prin tuse, strănut sau prin atingerea unei suprafețe infectate....
Vezi detalii
Gripa la copii
Gripa este o infecție virală deosebit de contagioasă care afectează căile respiratorii, una dintre cele mai grave și frecvente boli virale specifice sezonului de iarnă....
Vezi detalii
Gută
Guta este o formă comună și complexă de artrită, caracterizată prin depunerea cristalelor de urat de sodiu pe articulații. Boala poate afecta pe oricine și se manifestă...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
