medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Gripa la copii

Gripa la copii

Descoperă informații utile despre gripa la copii: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre gripa la copii

Gripa este o infecție virală deosebit de contagioasă care afectează căile respiratorii, una dintre cele mai grave și frecvente boli virale specifice sezonului de iarnă. La majoritatea copiilor, durata evoluției bolii este de o săptămână, dar există și situații în care afecțiunea devine deosebit de severă și necesită internarea în spital.

Focarele de gripă apar în fiecare an, de obicei între lunile noiembrie și aprilie. Deoarece virusurile gripale se modifică, uneori chiar și de la an la an, imunitatea în fața lor nu durează mult, motiv pentru care o persoană se poate infecta de mai multe ori, indiferent de vârstă.

Vaccinarea antigripală este foarte importantă atât pentru propria protecție, dar și pentru protejarea persoanelor din jur. Vaccinul antigripal și alte vaccinuri pot fi administrate în același timp. Este important ca medicul pediatru să ofere informații în legătură cu tipurile de vaccin disponibile și necesare.

Fetita care sufera de gripa la copii, acoperita cu o patura pe canapea

Cauze

Gripa este cauzată de virusurile gripale, care sunt de trei tipuri:

  • gripa de tipurile A și B, care provoacă epidemii aproape în fiecare sezon rece. Există și cazuri în care pacienții necesită internare și, de asemenea, se pot solda cu decese. Unul dintre motivele pentru care gripa rămâne o problemă severă este aceea că virusul suferă mutații în mod frecvent. Practic, copiii sunt expuși la noi variante în fiecare an;
  • gripa de tip C: provoacă o boală respiratorie foarte ușoară. Rareori conduce la epidemii și nu are impact sever asupra sănătății publice, așa cum se întâmplă în cazurile de gripă cauzată de virusurile gripale de tip A și B.

Un virus gripal se transmite de la copil la copil prin contact direct sau prin strănut ori tuse. De asemenea, virusul poate trăi pentru o perioadă scurtă de timp pe suprafețe. Acestea includ clanțe, mese, jucării și orice alte obiecte cu care copiii intră în contact, dar și prin alimente consumate la comun. 

Copiii sunt cei mai contagioși cu 24 de ore înainte de apariția simptomelor și în perioada acută a bolii. Riscul de a infecta pe alții devine minim în zilele cinci-șapte de boală. Faptul că gripa sezonieră se poate răspândi înainte de apariția simptomelor face ca virusul să fie foarte ușor de contractat.

Factori de risc

Factorii de risc pentru gripă includ:

  • vârsta: virusul afectează cu precădere copiii mai mici de cinci ani și se observă o prevalență majoră în rândul copiilor cu vârsta sub doi ani;
  • boli pulmonare cronice, cum ar fi astm, BPOC, bronșiectazie, fibroză chistică;
  • boli de inimă;
  • boli cronice de rinichi;
  • diabet zaharat sau alte tulburări metabolice cronice;
  • obezitate;
  • anemie severă;
  • sistem imunitar slăbit;
  • tulburări hepatice;
  • terapie pe termen lung cu anumite medicamente.

De asemenea, un copil poate să contracteze mai ușor un virus gripal dacă:

  • se află în preajma persoanelor infectate cu gripă;
  • nu a făcut vaccinul antigripal;
  • nu se spală pe mâini imediat după ce a atins suprafețele infectate.

Copiii mici și cei cu anumite afecțiuni sunt expuși unui risc crescut de spitalizare sau de infecție gripală severă.

Simptome

Simptomele gripei la copii includ:

După primele zile de manifestare a acestor simptome, durerea în gât, nasul înfundat și tusea continuă devin cele mai evidente. Gripa poate dura o săptămână sau chiar mai mult. Răceala la copii nu trebuie confundată cu gripa. 

Răceala prezintă, de obicei, doar o febră scăzută, rinoree (nas care curge) și tuse. Copiii care suferă de gripă au simptome severe, care îi afectează la nivel general.

Copiii cu gripă pot prezenta multe dintre simptomele comune şi la adulți, dar pot să existe și anumite diferențe, cum ar fi:

  • nou-născuții și bebelușii pot avea febră mare care nu poate fi explicată, chiar dacă nu există alte semne de boală;
  • copiii mici au de obicei febră peste 39,5°C și pot avea convulsii febrile;
  • durerile de stomac, vărsăturile și diareea sunt frecvente la copiii mai mici;
  • dureri de urechi și ochi roșii;
  • în unele cazuri, inflamația musculară poate duce la dureri severe de picioare sau de spate.
Medic administrand un vaccin unui bebelus

Diagnosticare

Medicul pediatru sau medicul de familie evaluează simptomele copilului și obține informații legate de istoricul medical. De asemenea, un examen fizic este necesar. Simptomele pot să fie suficiente pentru a diagnostica gripa, însă se pot efectua testări rapide antigen din nas sau gât. Acest lucru depinde de simptomele copilului și de starea sa generală.

Chiar dacă unii copii nu prezintă simptome severe, cei cu afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi boli de inimă sau plămâni, diabet, astm, defect de neurodezvoltare sau o tulburare neuromusculară se pot îmbolnăvi foarte grav.

În cazul în care copilul are o afecțiune cronică și prezintă simptome de gripă, trebuie contactat cât mai repede medicul pediatru. De asemenea, se recomandă vaccinul împotriva gripei sezoniere.

Tratament

Tratamentul pentru gripă este personalizat în funcție de simptomele copilului, de vârsta acestuia și de starea generală de sănătate. Scopul este de a ajuta la ameliorarea simptomelor, la reducerea durerilor musculare și a febrei.

Medicamentele antivirale ajută la:

  • ameliorarea simptomelor și la scurtarea duratei bolii;
  • reducerea șanselor de a dezvolta o infecție a urechii;
  • diminuarea riscului de alte complicații, inclusiv nevoia de spitalizare.

Antibioticele nu sunt eficiente împotriva infecțiilor virale, așa că nu sunt recomandate. Ele pot fi utilizate, totuși, dacă este vorba despre un copil care a dezvoltat pneumonie bacteriană. În caz contrar, tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor copilului până când boala trece.

De asemenea, tratamentul gripei la domiciliu poate include:

  • odihnă suficientă;
  • consumul de lichide;
  • asigurarea confortului necesar copilului, mese hrănitoare;
  • dacă are febră, copilul trebuie îmbrăcat cu haine lejere iar temperatura în cameră trebuie să fie în jur de 20°C;
  • gargară cu apă caldă pentru ameliorarea durerii de gât;
  • pentru copiii cu vârsta de peste șase ani ajută și bomboanele tari fără zahăr sau pastilele care conțin miere, ierburi sau pectină;
  • dacă un sugar are probleme cu hrănirea din cauza nasului înfundat, utilizează un dispozitiv de aspirație din cauciuc pentru a curăța mucusul. Folosește picături pentru nas sau soluție salină dacă mucusul este foarte gros. Spray-ul pătrunde mai bine în căile nazale și poate fi mai eficient decât picăturile;
  • un umidificator va oferi copilului mai mult confort. Curăță umidificatorul pentru a preveni contaminarea cu bacterii sau fungi. Vaporizatoarele cu apă caldă nu sunt recomandate din cauza riscului de arsuri.

Nu administrați medicamente pentru tuse și răceală fără prescripție medicală copiilor sub șase ani și, în general, apelați la recomandările medicului în orice situație.


Complicații

Gripa poate provoca probleme grave de respirație. Un copil cu simptome severe poate fi nevoit să rămână în spital pentru o perioadă îndelungată. 

O altă posibilă complicație a gripei este o infecție pulmonară numită pneumonie. Printre cele mai frecvente simptome sunt tusea, dificultăți de respirație și febră. Copiii cu pneumonie prezintă, de obicei, o respirație rapidă sau pieptul inferior se poate trage sau retrage atunci când inspiră (la o persoană sănătoasă, pieptul se extinde în timpul inhalării).

În unele cazuri, gripa poate duce chiar și la deces.

Copiii care au alte probleme de sănătate care afectează respirația, cum ar fi astmul, prezintă un risc mai mare de complicații ale gripei. Astmul sau alte afecțiuni pulmonare pot fi, de asemenea, declanșate de gripă.

Copiii cu gripă prezintă, de asemenea, mai multe șanse de a dezvolta infecții ale urechii.

Prevenție

Chiar dacă gripa poate să afecteze copiii de toate vârstele, sunt câteva metode de prevenție destul de eficiente, cum ar fi:

  • vaccinare antigripală în fiecare an, pentru copiii mai mari de șase luni: vaccinul împotriva gripei contribuie semnificativ la dezvoltarea imunității împotriva virusurilor gripale, protejând copiii de boală. Deoarece virușii suferă numeroase mutații, vaccinul trebuie administrat anual. Vaccinul este eficient indiferent de vârsta copilului;
  • igiena mâinilor: menținerea mâinilor curate cu apă și săpun sau cu un dezinfectant pentru mâini este una dintre cele mai simple și mai eficiente modalități de a opri răspândirea germenilor. Obișnuiește copilul să se spele cât mai des pe mâini, mai ales atunci când este la grădiniță, la școală sau în alte spații populate și de alți copii;
  • întărirea sistemului imunitar al copilului: un sistem imunitar puternic reprezintă o apărare excelentă împotriva oricărui tip de boală, inclusiv a gripei. Pentru a stimula imunitatea copilului, este necesar ca acesta să doarmă suficient noaptea (de obicei între opt și zece ore), să aibă o dietă completă, bogată în fructe și legume și să facă minimum o oră de activitate fizică în fiecare zi;
  • evitarea contactului cu alte persoane bolnave: copiii răspândesc cu ușurință microbii în locuri precum grădinițele, sălile de clasă și locurile de joacă. Dacă un copil este bolnav, se recomandă ca acesta să rămână acasă până când nu are febră timp de cel puțin 24 de ore. De asemenea, bebelușii și vârstnicii sunt deosebit de sensibili la virusul gripal, așa că evită orice contact strâns cu alte persoane dacă un copil are simptome de gripă;
  • reguli de comportament: învață copilul să tușească și să strănute în cot în loc de mâini și să-și curețe mâinile după ce a aruncat șervețele uzate;
  • dacă un membru al familiei are gripă, curăță suprafețele (cum ar fi jucării, robinete de baie și clanțe) după ce persoana bolnavă le-a atins.

Bibliografie

  1. “Influenza (Flu) in Children.” Johns Hopkins Medicine, 2017, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/influenza/influenza-flu-in-children
  2. “Influenza in Children.” Paediatrics & Child Health, vol. 10, no. 8, 1 Oct. 2005, pp. 485-487, pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2722601/, https://doi.org/10.1093/pch/10.8.485
  3. American Lung Association. “Flu Symptoms and Risk Factors.” Lung.org, 2024, www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/influenza/symptoms-causes-and-risk
  4. “The Flu: What Parents Need to Know.” HealthyChildren.org, 4 Oct. 2021, www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/flu/Pages/the-flu-what-parents-need-to-know.aspx
  5. “Influenza in Children.” Caringforkids.cps.ca, 2021, caringforkids.cps.ca/handouts/health-conditions-and-treatments/influenza_in_children

Echipa medicală - Boli infectioase și Pediatrie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.