medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Hepatita E: Cauze, simptome, tratament

Hepatita E: Cauze, simptome, tratament

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre hepatita E

Hepatita E este o boală virală a ficatului, provocată de virusul hepatitei E (HEV). Se poate răspândi în mai multe moduri, cel mai frecvent prin apă contaminată sau prin carne insuficient gătită.

În cele mai multe cazuri, hepatita de tip E se rezolvă de la sine în decurs de câteva săptămâni până la câteva luni. Cu toate acestea, în unele situaţii, în special la persoanele cu boli hepatice subiacente sau cu un sistem imunitar slăbit, hepatita E poate duce la complicații mai grave, inclusiv insuficiență hepatică și deces.

barbat tanar cu ochii si pielea galbene - semne ale unei boli de ficat

Cauze

Hepatita E este cauzată de virusul hepatitei E (HEV), un virus ARN monocatenar care aparține familiei Hepeviridae. Există patru genotipuri: genotipuri 1, 2, 3 şi 4; genotipurile 1 și 2 sunt doar la om, iar 3 și 4 la animale precum porc mistreţ sau căprioară şi, ocazional, infectează şi oamenii.

Virusul hepatitei E apare cel mai adesea atunci când o persoană consumă alimente sau băuturi contaminate cu materii fecale provenite de la oameni sau de la animale de fermă. Hepatita E se răspândește mai ales în zonele cu o calitate slabă a apei, iar acest lucru este mai frecvent în țările în curs de dezvoltare, cu o calitate și un control slab al apei, în special în zonele foarte populate.

În țările dezvoltate, hepatita E tinde să se transmită de la animale la oameni. Pot contracta virusul hepatitei E persoanele care consumă carne insuficient gătită, cum ar fi cea de porc sau de vânat, care este purtătoare a virusului, ori crustacee din ape contaminate.

Este neobișnuit ca oamenii să răspândească infecția cu hepatita E între ei.

Factori de risc

Femeile însărcinate reprezintă o categorie de risc întrucât, în acest caz, hepatita E poate afecta atât mama, cât și fătul. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, rata de mortalitate a infecției ajunge la 20-25% în cazul femeilor aflate în al treilea trimestru de sarcină.

Hepatita E poate fi, de asemenea, periculoasă în cazul persoanelor care au antecedente de afecțiuni hepatice sau boli cronice ale ficatului. Persoanele care fost supuse unui transplant de ficat și iau medicamente imunosupresoare pot avea, şi ele, un risc mai mare de complicații.

Simptome

Simptomele hepatitei E pot varia. Unele persoane nu au niciun simptom sau au simptome atât de ușoare încât abia le observă. Alții însă pot avea o serie de simptome diferite, care apar, de obicei, între 15 şi 60 de zile de la expunerea la virus.

Posibilele semne ale hepatitei E includ:

 • oboseală;
 • apetit scăzut;
 • febră;
 • greață;
 • vărsături;
 • icter sau îngălbenirea pielii și a albului ochilor;
 • mâncărimi, erupții cutanate sau dureri articulare;
 • durere în partea superioară a abdomenului, în special deasupra ficatului;
 • culoare argiloasă a fecalelor;
 • urină închisă la culoare.
redare digitala a unui ficat rosu evidentiat de o femeie imbracata in alb

Diagnosticare

Hepatita E poate fi diagnosticată de medicul specialist prin diverse teste, printre care:

 • teste de sânge - acestea pot detecta prezența virusului sau a anticorpilor la virusul hepatitei E sau în sânge;
 • testele funcției hepatice - pot măsura nivelurile de enzime care sunt eliberate de ficat în sânge atunci când acesta este deteriorat sau inflamat;
 • teste imagistice, cum ar fi ultrasunetele, tomografia computerizată sau RMN;
 • biopsie hepatică - în unele cazuri, se poate efectua pentru a confirma diagnosticul și a evalua gravitatea leziunilor hepatice.

Tratament

De cele mai multe ori, hepatita E nu necesită tratament medical, iar organismul elimină infecția fără ajutor extern. Cu toate acestea, medicii pot face o serie de recomandări pentru a sprijini organismul în timp ce acesta se recuperează de la infecție:

 • consumul unei diete variate și echilibrate;
 • consumul de multe lichide, în special apă;
 • odihnă;
 • evitarea consumului de alcool.

De asemenea, medicul specialist poate întreba pacientul despre orice medicamente pe care le ia, deoarece unele pot provoca leziuni ale ficatului. În unele cazuri, medicii pot prescrie medicamente pentru hepatita E dacă este vorba de o infecție deosebit de severă.

În cazuri rare, atunci când infecția cu hepatita E apare la persoanele aparținând grupurilor de risc, este necesară spitalizarea.


Complicaţii

Unele dintre complicațiile posibile ale hepatitei virale de tip E includ:

 • hepatită fulminantă - aceasta este o complicație rară, dar care pune viața în pericol și care apare atunci când ficatul cedează complet;
 • hepatită cronică - în cazuri rare, hepatita E poate duce la o formă cronică a bolii, în special la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, iar acest lucru poate duce la o inflamație și deteriorare continuă a ficatului;
 • insuficiență hepatică acută - hepatita E poate provoca insuficiență hepatică acută, o afecțiune gravă ce necesită asistență medicală de urgență;
 • tulburări neurologice, renale și hematologice;
 • risc crescut de cancer hepatic.

Prevenţie

Ca să preveniţi contractarea virusului hepatitei acute virale E, este important ca atunci când călătoriți în țări în curs de dezvoltare sau în zone supraaglomerate, cu apă care nu este potabilă, să beți şi să folosiţi în orice împrejurare (de la spălatul pe dinți până la spălarea fructelor și legumelor sau prepararea mâncării) numai apă îmbuteliată. De asemenea, evitaţi carnea crudă, cum ar fi cea de porc și vânatul sălbatic, şi respectați regulile de igienă.

Sunt disponibile vaccinuri pentru a preveni infecția cu hepatita E, deși nu sunt utilizate pe scară largă.

Bibliografie

 1. Johnson, Jon. “Hepatitis E: Causes, Symptoms, and Treatment.” Www.medicalnewstoday.com, 16 Jan. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/324204;
 2. WHO. “Hepatitis E.” Who.int, World Health Organization: WHO, 8 July 2019, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-e;
 3. Dumain, Teresa. “What Is Hepatitis E?” WebMD, WebMD, Feb. 2018, www.webmd.com/hepatitis/what-is-hepatitis-e.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.