Hepatita C

Hepatita C este o boala hepatica cauzata de virusul hepatitei C (VHC). VHC este un virus infectat cu sange si cele mai comune moduri de infectie sunt prin expunerea la cantitati mici de sange. Acest lucru se poate intampla prin utilizarea de droguri prin injectare, prin practicile nesigure de injectare, prin ingrijirea sanatatii nesigure si prin transfuzarea sangelui si a produselor din sange neselectate.

Hepatita C poate varia de la o boala usoara care dureaza cateva saptamani pana la o boala grava, de-a lungul vietii. Hepatita C este adesea descrisa ca fiind "acuta", adica o noua infectie sau "cronica", care inseamna o infectie pe tot parcursul vietii. In randul persoanelor cu infectie cronica cu VHC riscul de ciroza a ficatului este intre 15-30% in 20 de ani, arata statisticile la nivel mondial.

Hepatita C acuta are loc in primele 6 luni dupa ce cineva este expus virusului hepatitei C. 

Hepatita cronica C poate fi o infectie pe toata durata vietii cu virusul hepatitei C daca este lasata netratata. Afectiunea poate provoca probleme serioase de sanatate, inclusiv leziuni hepatice, ciroza (cicatrizare a ficatului), cancer la ficat si chiar moarte.

La nivel global, aproximativ 71 de milioane de persoane au infectie cronica cu virus hepatitic C. Un numar semnificativ dintre cei care sunt infectati cronic vor dezvolta ciroza sau cancer la ficat. Statisticile mai arata ca aproximativ 400.000 de persoane mor anual din cauza hepatitei C, in principal din ciroza si carcinom hepatocelular.

Medicamentele antivirale pot vindeca mai mult de 95% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei C, reducand astfel riscul de deces din cauza cancerului hepatic si a cirozei, dar accesul la diagnostic si tratament este scazut.

In prezent nu exista vaccinuri pentru hepatita C. Cu toate acestea, cercetarea in acest domeniu este in curs de desfasurare.

Medici specialiști - Hepatologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele Hepatitei C

La modul general, hepatita este o afectiune inflamatorie a ficatului. Aceasta poate fi virala, autoimuna sau cauzata de concentratia mare de toxine din organism. In timp ce hepatita autoimuna apare din cauza dereglarilor sistemului imunitar si a anticorpilor generati care afecteaza celulele ficatului, formele virale se pot transmite, iar cele toxice pot fi produse de consumul de droguri, alcool sau alte substante daunatoare.

Forme virale sunt hepatitele A, B, C, D si E. Recent au fost descoperite inca doua forme, F si G, insa raspandirea acestora este minima. Dintre acestea, hepatitele A si E sunt de regula acute, pe cand celelalte forme sunt cronice si se manifesta pe termen lung.

Hepatitca cronica C este cauzata de virusul hepatic C, virus ce nu are nicio legatura cu alte virusuri comune hepatitei (de exemplu hepatita A sau hepatita B). Virusul hepatitei C este un virus ce se transmite prin cantitati mici de sange. Infectarea se poate intampla atunci cand nu respectati normele sigure de injectare iar acele sunt refolosite si impartite cu alte persoane.

Transmiterea Hepatitei C

Hepatita C poate fi transmisa atunci cand sangele unei persoane care are virusul intra in contact cu cel al unei persoane sanatoase, inclusiv prin transfuzii de sange sau transplantul de organe, dar si de la mama la fat, in timpul sarcinii.

Riscurile de a fi contactata pe cale sexuala sunt mai mari in randul persoanelor care au mai multi parteneri sexuali sau al celor cu o imunitate scazuta (inclusiv persoanele infestate cu HIV), dar incidenta este mai mare si in cazul contactelor sexuale anale.

Perioada de incubatie a virusului variaza intre 45 si 160 de zile. Desi nu exista o categorie de varsta specifica in cazul acestei afectiuni, incidenta cea mai mare este in randul persoanelor de 30-40 de ani.

Factori de risc pentru Hepatita C

Riscul de infectie cu virusul hepatitei C creste pentru persoanele care:

 • Lucreaza in domeniul sanatatii si se expun la sange infectat;
 • Consuma droguri ilicite;
 • Sufera de HIV;
 • Si-au facut un piercing sau un tatuaj intr-un mediu murder, folosind echipamente nesterile;
 • Au primit tratamente de hemodializa pentru o perioada lunga de timp;
 • Au rude bolnave de Hepatita C;
 • Copiii nascuti de mame infectate cu virusul hepatitei C;
 • Persoane care sunt incarcerate;
 • Persoanele care utilizeaza medicamente intranazale.

Simptome

Simptomele hepatitei C

Infectia pe termen lung cu virusul hepatitei C este cunoscuta sub numele de Hepatita Cronica C. 

Hepatita cronica C este, de obicei, o infectie "tacuta" de multi ani, pana cand virusul dauneaza ficatul suficient pentru a provoca semnele si simptomele bolii hepatice. Printre aceste semne si simptome se numara:

 • Sangerarea usoara;
 • Dureri abdonimale;
 • Oboseala;
 • Apetit scazut;
 • Ingalbenirea pielii (icter);
 • Culoare inchisa a urinei;
 • Piele iritata
 • Cresterea fluidului in abdomen;
 • Umflarea picioarelor
 • Pierdere in greutate;
 • Confuzia, somnolenta si discurs neclar.

Infectia cu virusul hepatitei cronice C este adesea recunoscuta pana cand persoanele sunt supuse unui screening pentru donarea de sange sau unui test de sange anormal gasit in timpul unei examinari de rutina.

Tratament

Diagnosticarea hepatitei C

Din cauza ca infectia acuta cu VHC este de obicei asimptomatica, putini oameni sunt diagnosticati in timpul fazei acute. La acei oameni care continua sa dezvolte infectie cronica cu VHC, infectia este adesea nediagnosticata, deoarece infectia ramane asimptomatica pana la decenii dupa infectie, cand simptomele se dezvolta secundar afectarii grave a ficatului.

Hepatita C poate fi depistata de medici hepatologi, gastroenterologi specializati si in afectiuni hepatice sau de specialistii in boli infectioase. Persoanele suspecte de hepatita C pot face o serie de analize pentru depistarea si confirmarea acesteia. Analizele pot fi de screening (sange) si rolul lor este de a testa prezenta anticorpilor de hepatita, respectiv prezenta virusului in sange.

Daca testul este pozitiv pentru anticorpi anti-HCV, este necesar un test de acid nucleic pentru acidul ribonucleic HCV (ARN) pentru confirmarea infectiei cronice, deoarece aproximativ 30% dintre persoanele infectate cu VHC clar spontan infectia printr-un raspuns imun puternic, fara necesitatea tratament. Desi nu mai sunt infectati, ei vor mai testa pozitiv pentru anticorpi anti-HCV.

Dupa ce o persoana a fost diagnosticata cu infectie cronica cu hepatita C, aceasta trebuie sa aiba o evaluare a gradului de afectare hepatica (fibroza si ciroza). Acest lucru se poate face prin biopsie hepatica sau printr-o varietate de teste neinvazive.

In plus, acesti oameni ar trebui sa aiba un test de laborator pentru a identifica genotipul tulpinii hepatitei C. Exista 6 genotipuri ale VHC si ele raspund diferit la tratament. In plus, este posibil ca o persoana sa fie infectata cu mai mult de 1 genotip. Gradul de afectare hepatica si genotipul de virus sunt folosite pentru a ghida deciziile de tratament si gestionarea bolii.

Recent a mai fost aprobat un test pentru hepatita C. Acesta este un test rapid de sange, obtinut de regula prin inteparea unui deget. Testul se numeste OraQuick HCV Rapid Antibody si testeaza doar anticorpii, nu si prezenta virusului in sange. Testul a fost creat de catre o companie medicala canadiana, Health Canada, iar rezultatele lui sunt obtinute in 20-40 de minute. Pe langa acesta, mai exista si un test rapid de saliva care poate depista acesti anticorpi.

Tratamentul hepatitei C

Hepatita C nu necesita intotdeauna tratament deoarece raspunsul imun la unele persoane va elimina infectia. Mai mult, unii oameni cu infectie cronica nu dezvolta leziuni hepatice. 

Cand tratamentul este necesar, scopul rata de vindecare depinde de mai multi factori, inclusiv tulpina virusului si tipul de tratament administrat. Medicamentele antivirale pot vindeca mai mult de 95% din persoanele infectate cu virusul hepatitei C, reducand astfel riscul de deces din cauza cancerului hepatic si a cirozei.

In tratarea hepatitei C medicii recomanda medicamente antivirale, destinate sa elibereze virusul din corpul dumneavoastra. Scopul tratamentului este de a nu fi detectat virusul hepatitei C in corpul dumneavoastra cel putin 12 saptamani dupa ce ati terminat tratamentul. 

Cercetatorii au facut recent progrese semnificative in tratamentul pentru hepatita C folosind medicamente antivirale noi, uneori in combinatie cu cele existente. In consecinta, oamenii se confrunta cu rezultate mai bune, cu mai putine efecte secundare si cu perioade mai scurte de tratament - unele mai scurte de opt saptamani. Alegerea medicamentelor si durata tratamentului depind de genotipul hepatitei C, de prezenta leziunilor hepatice existente, de alte afectiuni medicale si de tratamentele anterioare.

Daca ati dezvoltat complicatii grave din infectia cu hepatita cronica C, transplantul hepatic poate fi o optiune. 

Prognostic

Complicatiile hepatitei C

Daca infectia este lasata netratata mai multi ani, unii oameni cu hepatita C vor dezvolta cicatrizarea ficatului (ciroza). De-a lungul timpului, acest lucru poate determina stoparea functionarii corecte a ficatului.

In cazuri severe, problemele care pun viata in pericol, cum ar fi insuficienta hepatica - in cazul in care ficatul isi pierde majoritatea sau toate functiile - sau cancerul hepatic se poate dezvolta in cele din urma.

Tratarea hepatitei C cat mai curand posibil poate contribui la reducerea riscului aparitiei acestor probleme.

Coduri de diagnostic asociate
 • Boala toxica a ficatului cu hepatita cronica activa
 • Boala toxica a ficatului cu hepatita cronica lobulara
 • Boala toxica a ficatului cu hepatita cronica persistenta
 • Hepatita cronica activa, neclasata la alte locuri
 • Hepatita cronica lobulara, neclasata la alte locuri
 • Hepatita cronica persistenta, neclasata la alte locuri
 • Hepatita cronica, fara precizare
 • Hepatita cu cytomegalovirus (K77.0*)
Specialități asociate
 • Hepatologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.