Hepatomegalia

Hepatomegalia se defineste palpatoriu- cand marginea inferioara a ficatului este localizata la mai mult de 2 cm de rebordul costal, percutoriu- cand marginea hepatica depaseste 14 cm sau ecografic- cand diametrul longitudinal la nivelul liniei medioclaviculare este mai mare de 15 cm. 

Hepatomegalia nu este o boala in sine, dar este un semn cardinal, intalnit atat in boli hepatice, dar si extrahepatice. Hepatomegalia trebuie diferentiata de coborarea diafragmului in emfizem, abces subfrenic sau de prezenta unui lob anormal-Riedel, frecvent la femei. 

Medici specialiști - Hepatologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele hepatomegaliei sunt diverse, fiind atat hepatice, cat si sistemice: 

 • Boli inflamatorii hepatice: hepatite acute virale, hepatite acute autoimune, hepatite alcoolice, septicemii, tuberculoza miliara, SIDA, abces hepatic, colangita bacteriana;
 • Boli hepatice cronice: hepatite cronice, ciroza hepatica, granulomatoza hepatica; 
 • Boli metabolice: steatoza hepatica, porfiria hepatica, amiloidoza hepatica; 
 • Boli biliare: obstructia biliara, colangita biliara primitiva, colestaza; 
 • Boli vasculare hepatice: ficatul de staza-insuficienta ventriculara dreapta, pericardita constrictiva, boli arteriale, sindromul Budd-Chiari, boli veno-ocluzive; 
 • Tumori: tumori hepatice benigne, maligne, metastaze; 
 • Ficatul chistic; 
 • Boli congenitale: hemocromatoza, amiloidoza, glicogenoze, boala Willson, malformatii ale ficatului si cailor biliare; 
 • Boli sistemice hematologice si imunologice.

Simptome

Principalul simptom al bolii este o crestere semnificativa a marimii ficatului. Pacientul are disconfort in partea dreapta. Foarte des, boala nu are manifestari deranjante pana la dezvoltarea formei acute a bolii. In stadiile ulterioare ale bolii, pacientul dezvolta greata, arsuri la stomac, eruptie cutanata si mancarime a pielii, respiratie urata, culoarea pielii devine galbena si se pot dezvolta ascite.

In tumorile maligne se caracterizeaza prin: cresterea de volum a ficatului este foarte mare si foarte rapida; cel mai adesea este partiala - lobul drept; mai rar este globaladureroasa sau in multe cazuri nedureroasa; suprafata regulata sau neregulata,consistenta dura, aproape fixa, in timpul miscarilor respiratorii.

In tumorile benigne se caracterizeaza prin: volumul ficatului ramane acelasi pentru o lunga perioada de timp; cresterea de volum este localizata la un lob, nedureroasa; suprafata neregulata, mobila, cu miscarile respiratorii.

Tratament

Diagnosticarea hepatomegaliei

Studiilede laborator includ enzime hepatice - TGO, TGP, anticorpi anti-nucleari, anti-mitocondriali, anti-fibra musculara neteda, anti-microsomali hepatici, anti-citoplasma neutrofilica. Cea mai specifica enzima care da informatii despre ficat este TGP (ALT). 

Investigatii imagistice

 • Ecografia este cea mai utila tehnica, putand fi efectuata la patul pacientului, in timp rapid, oferind informatii.
 • Ecografia Doppler poate da informatii despre sistemul vascular hepatic, permeabilitatea si directia de flux si debite. 
 • Tomografia computerizata spirala reconstruieste in 3D sectiunile hepatice si detaliaza vasele sanguine mici. Prezinta informatii asupra rapoartelor tumorilor cu vasele si organele vecine.
 • Rezonanta magnetica de utilitate asemanatoare CT inlocuieste colangiopancreatografia endoscopica retrograda diagnostica in afectiunile cailor biliare.

Tratamentul hepatomegaliei

Pacientul trebuie sa respecte cu strictete recomandarile medicului si sa urmeze dieta recomandata de medic. Tratamentul se bazeaza pe tratarea bolii subiacente, care a fost cauza dezvoltarii hepatomegaliei. In timpul tratamentului cu medicamente prescrise sunt indicate si preparate hepato-protectorii, diureticele, terapia cu vitamine. In cazuri foarte severe se efectueaza un transplant de organe.

 

Coduri de diagnostic asociate
 • Hepatomegalia, Neclasata In Alte Locuri
Specialități asociate
 • Hepatologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.