Hernie ombilicala

Hernia ombilicala este o afectiune des intalnita si relativ lipsita de pericole. Apare atunci cand o parte a intestinului gros trece de peretele abdominal prin spatiul unde trecea cordonul ombilical inainte de nastere. Cei mai afectati sunt copiii, insa se poate manifesta si la adulti.

In timp ce majoritatea herniilor ombilicale se vindeca de la sine, in primii ani de viata, in unele cazuri acestea persista si trebuie reparate chirurgical daca apar la adulti.

Medici specialiști - Chirurgie generala

Ghenea Adrian
Ghenea Adrian
Medic Primar
Ghenea Adrian
Ghenea Adrian
Medic Primar

Proctologie , Camera de garda și Chirurgie generala

Lepadatu Liana
Lepadatu Liana
Medic Primar
Lepadatu Liana
Lepadatu Liana
Medic Primar

Chirurgie generala și Proctologie

TC
Trus Constantin
Medic Primar
TC
Trus Constantin
Medic Primar

Chirurgie generala și Proctologie

SMH
Stanca Marius Horatiu
Medic Primar
SMH
Stanca Marius Horatiu
Medic Primar

Chirurgie generala și Proctologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

In timpul sarcinii, cordonul ombilical trece printr-o deschidere in muschii abdominali ai fetusului, spatiul respectiv inchizandu-se de la sine dupa nastere. Daca, insa, acel spatiu nu s-a inchis complet, hernia ombilicala isi va face aparitia dupa nastere sau mai tarziu de-a lungul vietii. La adulti, presiunea constanta pe zona abdominala poate declansa o hernie ombilicala. Aceasta presiune poate aparea din diverse motive, incapand cu obezitatea. Alte cauze sunt: 

 • sarcinile multiple;
 • alte interventii chirurgicale in zona amdominala;
 • dializa pentru persoanele cu probleme la rinichi.

Desi la copii hernia ombilicala se manifesta in mod egal al fete si baieti, la adulti acest tip de hernie este mai comun la femei.

Simptome

Daca in cazul copiilor herniile ombilicale sunt relativ lipsite de dureri, acestea au potentialul de a creea discomfort la adulti.

Hernia ombilicala la copii

La copii, hernia poate fi observata cu ochiul liber, o umflatura aparand in zona buricului atunci cand acestia plang, tusesc sau se incordeaza. Dat fiind faptul ca majoritatea herniilor la copii se vindeca de la sine, simpla aparitie a acesteia nu indica o necesitate urgenta a unui consult medical. Daca, insa, hernia e insotita de dureri mari, stari de voma sau o umflatura si decolorare in zona afectata, trebuie mers de urgenta la medic.

Atat la copii cat si la adulti, un raspuns rapid previne aparitia unor complicatii nedorite.

Tratament

O hernie ombilicala este in general depistata foarte usor de catre medic, printr-o examinare fizica. Pentru a depista eventuale complicatii, acesta poate apela si la o ecografie sau tomografie.

Daca este necesar, o astfel de hernie se trateaza printr-o interventie chirurgicala ce are ca scop impingerea portiunii de intestin inapoi in spatele peretelui abdominal si inchiderea spatiului dintre muschii abdomenului ce a facut posibila aparitia herniei. La copii, aceasta operatie este recomandata daca hernia este de mari dimensiuni sau daca nu s-a inchis de la sine pana la varsta de 3-4 ani. La adulti, interventia chirurgicala este recomandata in majoritatea cazurilor, din cauza improbabilitatii ca aceasta sa se vindece de la sine si a riscului de eventuale complicatii pe masura ce pacientul inainteaza in varsta.

Aceste riscuri pot fi:

 • Obstructia portiunii de intestin blocata dupa abdomen, aceasta provocand greata, voma si dureri
 • Strangularea respectivei portiuni, ce rezulta in blocarea alimentarii acesteia cu sange. In aceasta situatie, desi exista sanse ca hernia sa reapara dupa operatie, interventia chirurgicala va preveni orice posibila complicatie grava ce ar putea aparea.

Interventia chirurgicala pentru hernie ombilicala

Operatia propriu-zisa este o interventie relativ simpla, ce dureaza 20-30 minute si este realizata in majoritatea cazurilor cu pacientul sub anestezie totala. Exista doua moduri de a repara chirurgical o hernie ombilicala: operatia deschisa si interventia cu ajutorul aparatului laparoscopic.

Operatia laparoscopica pentru hernie ombilicala

Interventia chirurgicala laparoscopica este o metoda minim invaziva ce implica o serie de mici incizii in apropierea umflaturii provocate de catre hernie. Prin una din aceste incizii, medicul chirurg va introduce un dispozitiv cu forma unui dub lung si subtire, cu o camera video si o sursa de lumina atasate la capat, numit laparocsop. Acest instrument permite afisarea de imagini preluate din cavitatea abdominala si redarea acestora pe un monitor. Ghidat de catre imagini, medicul chirurg poate introduce mici instrumente prin inciziile create, avand astfel posibilitatea de a astupa orificiul din peretele abdominal.

Operatia deschisa pentru hernie ombilicala

Interventia chirurgicala clasica are acelasi obiectiv de reparare a spatiului dintre muschii abdomenului, insa timpul de recuperare post-operatorie este mai lung din cauza inciziei mai mari. In ambele cazuri insa, procedura consta in impingerea intestinului inapoi in spatele peretelui abdominal, cateodata fiind folosita o palsa protetica asupra zonei pentru a reduce riscurile reaparitiei orificiului.

Recuperarea dupa operatie de hernie ombilicala

In majoritatea cazurilor, pacientul se poate intoarce acasa in aceeasi zi in care a efectuat operatia pentru hernie ombilicala. Durerile locale si starea de discomfort sunt efecte postoperatorii comune, din acest motiv pacientilor fiindu-le administrate medicamente pentru ameliorarea durerilor. Cazurile in care un pacient este nevoit sa ramana internat in spital o perioada mai lunga de timp sunt in general situatii in care respectivul pacient sufera si de alte probleme medicale.

Durerea si starea de discomfort dureaza in general o saptamana dupa operatie, insa umflatura locala va disparea dupa doua saptamani. Pacientii sunt sfatuiti ca in aceasta perioada sa poarte haine largi, sa isi mentina o igiena persoanala corespunzatoare, precum si sa aiba o dieta bazata pe multe lichide, reducand astfel sansele unei stari de constipatie.

Dupa aceasta perioada de doua saptamani pacientul se poate intoarce in general la scoala sau serviciu, insa trebuie in continuare sa evite orice fel de activitate fizica intensa, pentru inca 1-2 luni dupa operatie.

Tratamentul herniei ombilicale - complicatii post-operatorii

 • Daca dupa interventia chirurgicala de remediere a herniei ombilicale apar una sau mai multe din urmatoarele complicatii, pacientul trebuie sa isi contacteze de urgenta medicul:
 • Febra persistenta de peste 38 grade
 • Sangerari locale
 • Abdomen anormal de crescut in volum
 • Durere puternica in zona operatiei, ce nu este ameliorata de catre analgezice
 • Greata si stari de voma
 • Frisoane
 • Tuse persistenta
 • Dificultati la urinare. 
Coduri de diagnostic asociate
 • Hernia Ombilicala Cu Ocluzie, Fara Gangrena
 • Hernia Ombilicala, Cu Gangrena
 • Hernia Ombilicala, Fara Ocluzie Si Gangrena
Specialități asociate
 • Chirurgie generala

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.