medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Hernia ombilicală: cauze, simptome, diagnostic și tratament

Hernia ombilicală: cauze, simptome, diagnostic și tratament

Alte denumiri: Hernie periombilicală

Descoperă informații utile despre hernia ombilicală: cauze, simptome, diagnostic și tratament: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre hernia ombilicală

Hernia ombilicală apare atunci când o parte a viscerelor intraabdominale ajung în afara cavităţii abdominale, printr-o zonă slabă la nivelul peretelui abdominal, în apropierea buricului. Herniile ombilicale sunt frecvente și, de obicei, nu reprezintă un pericol.

Hernia ombilicală apare mai des la sugari, dar poate să fie depistată și la adulți. În cazul copiilor, această afecțiune trece, de obicei, de la sine, în timp ce adulții au nevoie de o intervenție chirurgicală pentru repararea defectului.

Bebelus cu hernie ombilicala

Cauze

În cazul adulților, la nivel ombilical, presiunea excesivă exercitată asupra acestei zone slabe poate conduce la apariția herniei. Cauzele potențiale includ:

  • supraponderabilitate;
  • sarcini multiple;
  • sarcini cu gemeni, tripleți;
  • exces de lichid în cavitatea abdominală;
  • chirurgie abdominală;
  • tuse persistentă.

Factori de risc

În primul rând, hernia ombilicală este mai frecventă la copii decât la adulți. De asemenea, femeile sunt mai predispuse la a dezvolta această afecțiune, mai ales dacă au avut mai multe sarcini. Alți factori de risc includ:

  • naștere prematură;
  • bebeluși născuți cu o greutate mică.

Simptome

Cel mai comun simptom al herniei ombilicale în cazul copiilor este o umflătură vizibilă pe abdomen. Atunci când copilul este relaxat, hernia s-ar putea să nu fie evidentă.

În cazul adulților, simptomul principal este același - o umflătură în apropierea zonei buricului. Cu toate acestea, herniile ombilicale pot provoca disconfort și pot fi foarte dureroase la persoanele adulte; tratamentul chirurgical este, de obicei, necesar.

Următoarele simptome pot indica o situație mai gravă care necesită tratament medical:

  • durere evidentă;
  • vărsături cu debut brusc;
  • umflătura (atât la copii, cât și la adulți) este foarte sensibilă, sau apar modificări ale coloraţiei tegumentului.
Adult cu durere in zona ombilicului

Diagnosticare

Pentru depistarea herniei ombilicale, atât la copii, cât și la adulți, de obicei este suficient un examen fizic efectuat de un medic chirurg. Specialistul va determina dacă hernia poate fi împinsă înapoi în cavitatea abdominală (reductibilă) sau dacă este prinsă în locul ei (încarcerată).

Radiografia sau ecografia abdominală poate fi utilă pentru depistarea eventualelor complicații, în timp ce analizele de sânge identifică potențiale infecții sau ischemii, mai ales dacă intestinul este strangulat.

Tratament

La copiii mici, herniile ombilicale se vindecă adesea fără tratament. În schimb, la adulți intervenția chirurgicală este sugerată de cele mai multe ori, pentru a se evita riscul de complicații. În majoritatea cazurilor, medicii recomandă operația dacă:

  • apar dureri;
  • hernia are un diametru mai mare de un cm;
  • hernia nu se micșorează după un an sau doi de la apariție;
  • hernia nu dispare când copilul împlinește vârsta de trei sau patru ani;
  • hernia blochează intestinele.

Operația propriu-zisă este o intervenție relativ simplă, care durează 20-30 de minute. În majoritatea cazurilor, pacientul este sub anestezie totală. Există două moduri de a repara chirurgical o hernie ombilicală:

  • operație deschisă;
  • operație laparoscopică.

Intervenția laparoscopică este o metodă minim-invazivă ce implică o serie de incizii de dimensiuni mici, în apropierea umflăturii provocate de hernie. Printr-o incizie se introduce un dispozitiv cu forma unui tub lung și subțire, care are la capăt o cameră video și o sursă de lumină (laparoscop). Prin acest instrument sunt afișate imagini preluate din cavitatea abdominală, care se redau pe un monitor. Ghidat de aceste imagini, medicul chirurg poate introduce mici instrumente prin inciziile făcute, pentru a astupa orificiul din peretele abdominal.

De cealaltă parte, operația clasică sau deschisă are același obiectiv, dar perioada de recuperare este mai lungă din cauza inciziei mai mari. În ambele situații, procedura presupune împingerea intestinului în spatele peretelui abdominal. Unii pacienți au nevoie și de aplicarea unei plase protetice asupra zonei pentru a reduce riscul de recidivă.


Complicații

Copiii nu sunt expuși, de obicei, la complicații. Cu toate acestea, în situațiile în care cordonul ombilical este încarcerat, pot să apară probleme suplimentare. Intestinele care nu pot fi împinse înapoi prin peretele abdominal, uneori, nu beneficiază de aprovizionare adecvată cu sânge. Acest lucru poate provoca durere și poate duce la moartea țesutului, ceea ce provoacă o infecție periculoasă sau chiar deces (în cazuri mai rare).

Herniile abdominale care implică un intestin strangulat necesită intervenție chirurgicală de urgență. Simptomele şi semnele unei hernii ombilicale strangulate includ:

  • febră;
  • constipație;
  • dureri abdominale severe și sensibilitate abdominală;
  • greață și vărsături;
  • imposibilitatea reducerii herniei;
  • roșeață sau alt tip de colorare a pielii.

Prevenție

Persoanele adulte care sunt supraponderale sau care au trecut printr-o operație care a slăbit mușchii abdominali sunt mai predispuse la hernie ombilicală. Pentru a preveni dezvoltarea acestei afecțiuni se recomandă evitarea efortului fizic intens sau evitarea ridicării de greutăți.

Bibliografie

  1. “Care of the umbilicus and management of umbilical disorders” Medilib.ir, MediLib, 2023, medilib.ir/uptodate/show/5009
  2. “Umbilical Hernia.” Hopkinsmedicine.org, 8 Aug. 2021, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hernias/umbilical-hernia
  3. “Umbilical Hernia.” Healthdirect.gov.au, Healthdirect Australia, 21 June 2020, www.healthdirect.gov.au/umbilical-hernia

Echipa medicală - Chirurgie generala

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.