medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Infecția cu trichomonas

Infecția cu trichomonas

Alte denumiri: Trichomoniaza

Descoperă informații utile despre infecția cu trichomonas: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre infecția cu trichomonas

Trichomoniaza este o infecție cu transmitere sexuală care duce la apariția unor simptome specifice, cum ar fi secreții vaginale de culoare gălbuie sau verzuie și prurit (mâncărime), în cazul femeilor, precum și urinare dureroasă sau secreție albicioasă, în cazul bărbaților.

Infecția trichomonas face parte din categoria bolilor cu transmitere sexuală (BTS), care sunt acele infecții transmise de la o persoană la alta prin contact sexual, însă nu numai. Unele infecții de acest tip pot fi transmise și de la mamă la făt în timpul sarcinii, prin alăptare după naștere, dar și prin folosirea la comun a acelor sau a obiectelor care țin de igiena personală ori prin contact non-sexual cu pielea unei persoane infectate.

Trichomoniaza este cauzată de un parazit, Trichomonas vaginalis, și este o infecție cu transmitere sexuală des întâlnită. La femei, ea provoacă simptome evidente, dar bărbații care sunt infectați pot să fie asimptomatici.

În general, trichomoniaza se instalează după contactul vaginal neprotejat, cu unul sau mai mulți parteneri necunoscuți. Odată instalată, infecția se transmite foarte ușor de la o persoană la alta. Trichomoniaza este vindecabilă și tratamentul se poate face cu antiprotozoic, prescris de ginecolog sau urolog, într-o cură care durează aproximativ şapte zile, dar durata tratamentului poate fi mai scurtă sau mai lungă.

Pentru persoanele care nu primesc tratament adecvat cresc șansele de a se infecta și de a răspândi şi alte boli cu transmitere sexuală, inclusiv HIV.

Imagine microsopica a bacteriei Trichomonas

Cauze

Cauza principală a infecției cu trichomonas este contactul sexual neprotejat cu o persoană infectă. Parazitul se răspândește, de obicei, prin contactul dintre organele genitale.

La femei, infecția este localizată, de obicei, în vulvă, vagin, col uterin sau uretră. La bărbați, infecția se localizează, de obicei, în uretră, dar parazitul poate infecta și prostata, glanda dintre vezica urinară și penis. Foarte rar, trichomonas poate infecta și alte părți ale corpului, cum ar fi mâinile, gura sau anusul.

Orice persoană care contactează parazitul trichomonas poate răspândi infecția, chiar dacă nu prezintă simptome specifice.

Factori de risc

Orice persoană, indiferent de gen, se poate infecta cu trichomonas. Femeile și persoanele transexuale au mai multe șanse de a se infecta cu trichomonas. Riscul este cu atât mai mare dacă nu folosiți prezervative în cazul contactelor sexuale cu persoane necunoscute sau cu mai mult de un partener.

Simptome

Aproximativ 70% dintre persoanele care au infecție cu trichomonas nu au simptome. În alte cazuri, semnele pot să nu apară până la câteva zile sau chiar săptămâni după infectare.

Simptomele infecției cu trichomonas la femei sunt:

  • secreție vaginală urât mirositoare, galben-verzuie;
  • mâncărime genitală, arsură, înroșire sau durere;
  • durere la urinare și la contact sexual;
  • urinări frecvente, în absența aportului de lichide;
  • sângerări după contact sexual.

Simptomele infecției cu trichomonas la bărbați sunt:

  • durere la urinare sau în timpul ejaculării;
  • senzație frecventă de urinare;
  • scurgeri de culoare albă din penis;
  • durere, umflare și roșeață în jurul capului penisului sau al prepuțului.
Cuplu discutand cu doctorul despre infectiile cu transmitere sexuala

Diagnosticare

Medicii pot diagnostica trichomoniaza prin prelevarea unei mostre de urină sau lichid din zona organelor genitale, care va fi analizată în laborator pentru a identifica parazitul. Uneori, sunt recomandate și alte teste microbiologice, care determină cu precizie prezența parazitului.

Testele sensibile de biologie moleculară, numite teste de amplificare a acidului nucleic pot, de asemenea, identifica prezenţa parazitului.

Medicul specialist ar putea recomanda și alte teste care pot identifica prezența și a altor boli cu transmitere sexuală, deoarece s-a constatat că mulți dintre pacienții infectați cu trichomonas au contactat și pot răspândi gonoree sau chlamydia.

Concomitent cu infecția cu trichomonas, pe cale sexuală se poate contracta și alte boli cu transmitere sexuală, cum ar fi HIV sau sifilis. Dacă, în urma analizelor efectuate, se diagnostichează una din aceste boli, este recomandată realizarea de teste suplimentare, pentru identificarea și tratarea lor simultan.

La femei, parazitul poate fi identificat şi în urma testului Papanicolau, test de rutină care se face, de preferat, anual, ca metodă de screening a cancerului de col uterin, în urma unui consult ginecologic periodic.

Tratament

Tratamentul tradițional în infecția cu trichomonas este prescripția cu antiprotozoice, care se soldează cu pronostic pozitiv în majoritatea cazurilor. Medicul poate prescrie fie o doză mai mare de pastile, fie mai multe doze mici, în funcție de gravitatea simptomelor fiecărui pacient. Pentru o reușită sigură a tratamentului, este recomandat să fie respectat dozajul și numărul de zile de administrare, chiar dacă simptomele se ameliorează sau dispar în timpul tratamentului.

Tratamentul cu antiprotozoice va elimina parazitul din organism, dar nu vă va face imuni faţă de acesta. La aproximativ 20% dintre oameni, infecția cu trichomonas recidivează în decurs de trei luni de la tratament.

Partenerul sau partenerii cu care ați întreținut relații sexuale ar trebui, de asemenea, să primească tratament, chiar dacă nu prezintă simptome specifice. Pe toată perioada administrării medicației, dar și 7 - 10 zile după terminarea tratamentului, medicul recomandă abstinenţa. Este, de asemenea, posibil să vă solicite o retestare după tratament, înainte de a vă permite reluarea relațiilor sexuale neprotejate.

De un tratament aparte au parte femeile însărcinate. La gravide, infecţia cu trichomonas, apărută în timpul sarcinii, crește riscul rupturii premature a membranelor și, în consecință, a nașterii premature. Riscul se păstrează chiar dacă boala este tratată. Medicația recomandată femeilor însărcinate și infectate cu trichomonas care prezintă și simptome este o doză unică de antiprotozoic, administrat pe cale orală. Supozitoarele vaginale (ovule) sau cremele nu s-au dovedit eficiente în tratarea bolii, dar sunt administrate pentru a reduce disconfortul și inflamația din zona genitală.

Deși există și recomandări ale unor remedii naturiste pentru trichomoniază, medicii nu au confirmat, până în prezent, eficacitatea acestora. Au fost testate diverse remedii naturale pentru trichomoniază, dar antiprotozoicele rămân cel mai eficient tratament.

Dacă simptomatologia dispare complet, după finalizarea administrării medicamentelor nu este nevoie de niciun tratament de întreținere. Chiar dacă se consideră vindecată infecția cu trichomonas, reinfectarea este întotdeauna posibilă dacă se păstrează același stil de viață și nu se iau măsuri de a reduce riscul de expunere la bolile cu transmitere sexuală, cum este și trichomoniaza.

Dacă simptomatologia persistă după încheierea ciclului de tratament și este exclusă reinfecția, atunci medicul poate solicita teste suplimentare pentru a determina cauza. Este posibil ca infecția să fie determinată de o tulpină de trichomonas care este rezistentă la medicaţia antiprotozoare. În acest caz, se recomandă tratament cu doze crescute de medicament.

Consumul de alcool în timpul tratamentului poate provoca greață și vărsături severe și un ritm cardiac rapid, efecte cunoscute sub denumirea de efect disulfiram.

Medicul trebuie să vă facă cunoscut faptul că medicamentele pot provoca următoarele reacții adverse:

  • arsuri la stomac;
  • senzația de gust metalic în gură.

Infecția cu trichomonas este 100% vindecabilă dar boala nu poate dispărea de la sine, este obligatoriu nevoie de administrarea unui antiprotozoic pentru a trata infecția.


Complicații

Dacă boala nu este tratată corespunzător sau nu este tratată deloc, pot apărea complicații precum boala inflamatorie pelvină la femei sau afecțiuni ce pot duce la sterilitate la bărbați.

La femei, vaginita este cea mai frecventă manifestare a infecției. Netratată, poate determina complicații care includ cervicita și infectarea anexelor și a endometrului. Complicațiile în cazul infectării cu trichomonas provoacă abcese tubo-ovariane.

La bărbații simptomatici, infecția cu Trichomonas vaginalis se manifestă, de obicei, ca uretrită. Aproximativ 11% din cazurile de uretrite nongonococice la bărbați sunt cauzate de acest parazit. Complicațiile trichomoniazei netratate includ prostatita, epididimita (inflamaţia acută a epididimului, organ cilindric aflat în spatele testiculelor), boala stricturii uretrale, balanita. Cea mai gravă complicație după infecția cu trichomonas poate determina infertilitatea, care poate rezulta din scăderea numărului, motilității și viabilității spermatozoizilor.

Studiile arată că infecția cu parazitul trichomonas vaginalis crește riscul de transmitere a virusului HIV, atât la bărbați, cât și la femei. În general, persoanele cu trichomoniază au de două ori mai multe riscuri de a dezvolta infecție cu HIV decât populația generală.

S-a descoperit că bărbații simptomatici cu Trichomonas vaginalis, care prezintă și alte comorbidități, dar și infecție cu HIV, au un număr semnificativ mai mare de particule de ARN HIV în lichidul seminal. Pe lângă HIV, infecția cu Trichomonas vaginalis crește și susceptibilitatea la alți viruși, inclusiv herpes și papilomavirus uman (HPV).

Următoarele tulburări au fost, de asemenea, asociate cu trichomoniaza:

  • neoplazie intraepitelială cervicală;
  • infecție post-histerectomie;
  • peritonita tricomoniazică.

La femeile însărcinate, infecția cu Trichomonas vaginalis a fost asociată cu un risc crescut de greutate mică la naștere a fătului, ruptura spontană, prematură de membrane, naștere prematură și infecție intrauterină. La nou-născuți a fost depistată trichomoniaza neonatală, care se prezintă, de obicei, ca o infecție genitală.

Rareori, trichomoniaza se poate prezenta și ca o infecție respiratorie gravă.

Prevenție

Singura modalitate prin care se poate evita total infectarea cu parazitul Trichomonas vaginalis este evitarea contactului sexual. De asemenea, sunt și alte măsuri ce pot fi luate pentru a vă feri de infectare:

  • Utilizați întotdeauna o contracepţie de barieră (prezervative din latex). Pentru că infecția cu trichomonas se poate obține și/sau răspândi numai prin contact direct, prezervativul trebuie pus devreme, înainte de contactul cu vaginul (copulaţie).
  • Evitați dușurile vaginale. Vaginul are un echilibru natural de bacterii care îl menține sănătos. Prin dușuri interne frecvente se elimină unele dintre acele bacterii utile și cresc șansele de a obține boli cu transmitere sexuală.
  • Este de preferat să aveți relații sexuale cu un partener despre care cunoașteți că a fost testat negativ pentru boli cu transmitere sexuale (BTS). Dacă acest lucru nu este întotdeauna posibil, luați în considerare limitarea numărului de parteneri sexuali.
  • Discutați deschis cu partenerii dumneavoastră despre istoricul sexual și despre riscul potențial de infecție. Acest lucru vă poate ajuta să faceți cea mai bună alegere și vă poate feri de infecția cu trichomonas, dar și cu alte boli cu transmitere sexuală, mult mai periculoase pentru sănătate.

Bibliografie

  1. NHS Choices. Overview - Trichomoniasis. 2023, www.nhs.uk/conditions/trichomoniasis/
  2. Clinic, Cleveland. “Trichomoniasis: Causes, Symptoms, Testing & Treatment - Cleveland Clinic.” Cleveland Clinic, 2022, www.my.clevelandclinic.org/health/diseases/4696-trichomoniasi
  3. “Trichomoniasis - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trichomoniasis/symptoms-causes/syc-20378609

Echipa medicală - Ginecologie , Obstetrica - Ginecologie și Urologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.