Infectia cu Citomegalovirus

Alte denumiri ale afectiunii:

Boala incluziunilor citomegalice

Citomegalovirusul (CMV, herpesvirusul uman de tip 5) este un virus comun care poate infecta aproape oricine. Odată infectat, corpul tau retine virusul pe viata. Majoritatea oamenilor nu stiu ca au CMV, deoarece rareori provoaca probleme la persoanele sanatoase.

Citomegalovirusul poate determina infectii cu grade variate de severitate. Un sindrom similar mononucleozei infectioase, dar fara faringita severa, este frecvent. Boala severa focala, cu retinita, poate aparea la pacientii infectti cu HIV si, rareori, la receptorii de transplant de organ, precum si la alti pacienti imunocompromisi. Diagnosticul de laborator, util in boala severa, poate presupune cultura, serologie, biopsie sau detectarea antigenilor sau acizilor nucleici. Ganciclovirul si alte medicamente antivirale se folosesc pentru tratarea bolii severe, mai ales a retinitei.

CMV este transmis prin sange, fluide corporale sau organe transplantate. Infectia poate fi contractata transplacentar sau in timpul nasterii. Prevalenta creste cu varsta: 60-90% dintre adulti a avut infectie cu CMV. Grupurile mai joase din punct de vedere socio-economic tind sa aiba o prevalenta mai mare.

Infectia congenitala poate produce infectie care variaza de la forma asimptomatica la avort, moarte fetala sau deces post natal. Complicatiile includ afectare hepatica extensa sau de SNC.

Infectiile dobandite sunt adesea asimptomatice. O boala acuta febrila numita mononucleoza CMV sau hepatita CMV poate determina hepatita cu aminotransferase crescute, limfocitoza atipica similara celei din mononucleoza infectioasa si splenomegalie.

La pacientii imunocompromisi, CMV este o cauza majora de morbiditate si de mortalitate. Boala rezulta adesea din reactivarea unui virus latent. Pacientii pot avea afectare pulmonara, gastro-intestinala (GI) sau SNC. In faza terminala din SIDA, infectia CMV determina retinita la pana la 40% dintre pacienti si produce anomalii vizibile retiniene ale fundului de ochi. Poate aparea boala ulcertiva a colonului, cu durere abdominala si sangerare GI sau a esofagului, cu odinofagie.

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Medic Specialist
Medic Primar...
Medic Primar
Hristea Adriana
Medic Primar

Infectia cu Citomegalovirus - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele infectiei cu citomegalovirus (CMV)

CMV este legata de virusurile care provoaca varicela, herpes simplex si mononucleoza. CMV poate circula prin perioade in care sta inactiv si apoi se reactiveaza. Daca sunteti sanatosi, CMV ramane in stare latenta.

In timpul activarii puteti transmite virusul altor persoane. Contactul ocazional nu transmite CMV. Virusul este raspandit prin lichidele corporale - inclusiv sange, urina, saliva, lapte matern, lacrimi, sperma si lichide vaginale.

Transmiterea poate aparea prin:

 • Atingerea ochilor sau a interiorului nasului sau gurii dupa intrarea in contact cu fluidele corporale ale unei persoane infectate;
 • Contact sexual cu o persoana infectata;
 • Laptele matern al unei mame infectate;
 • Transplant de organe sau transfuzii de sange;
 • Nastere. O mama infectata poate transmite virusul copilului sau inainte sau in timpul nasterii. Riscul de transmitere a virusului catre copilul dvs. este mai mare daca este prima data cand aveti infectia, mai degraba decat o infectie reactivata.

Factori de risc pentru infectia cu citomegalovirus (CMV)

CMV este un virus raspandit si comun care poate infecta pe aproape oricine. Majoritatea copiilor si adultilor sanatosi care contracta virusul au putine sau nu au deloc simptome, astfel incat CMV este adesea nediagnosticat.

Complicatii ale infectiei cu citomegalovirus (CMV)

Complicatiile infectiei cu CMV variaza, in functie de starea dumneavoastra generala si de cand ati fost infectat.

Rar, CMV determina un adult sanatos sa dezvolte mononucleoza. Alte complicatii rare pentru adultii sanatosi includ probleme cu sistemul digestiv, ficatul, creierul si sistemul nervos.

La persoanele cu imunitate slabita complicatiile infectiei cu CMV pot include:

 • Pierderea vederii, datorata inflamatiei stratului senzor de lumina al ochiului (retinita);
 • Probleme ale sistemului digestiv, inclusiv inflamatia colonului (colita), esofagului (esofagita) si ficatului (hepatita);
 • Probleme ale sistemului nervos, inclusiv inflamatia creierului (encefalita)
 • Pneumonie.

La sugarii cu CMV congenital complicatiile se dezvolta mai mult daca mama sugarului a avut o infectie primara cu CMV in timpul sarcinii, mai degraba decat o infectie reactivata. Complicatiile pentru copil pot include:

 • Pierderea auzului; 
 • Handicap intelectual;
 • Probleme de vedere; 
 • Convulsii;
 • Lipsa coordonarii;
 • Slabiciune sau probleme cu utilizarea muschilor.

Infectia cu Citomegalovirus - Simptome

Simptomele infectiei cu citomegalovirus (CMV)

Majoritatea persoanelor infectate cu CMV care sunt sanatoase experimenteaza putine semne si simptome. Persoanele cu un risc mai mare de semne si simptome ale CMV includ:

 • Nou-nascutii infectati cu CMV inainte de nastere (CMV congenitala);
 • Sugarii care se infecteaza in timpul nasterii sau la scurt timp dupa aceea (CMV perinatal). Acest grup include bebelusii infectati prin laptele matern;
 • Persoanele cu sistem imunitar slabit, de exemplu datorita transplantului de organe sau infectiei cu HIV.

Bebelusii si infectia cu citomegalovirus (CMV)

Majoritatea bebelusilor cu CMV congenital par sanatosi la nastere. Unii pot insa dezvolta semne in timp - uneori la luni sau ani dupa nastere. Cele mai frecvente dintre aceste semne cu intarziere sunt pierderea auzului si intarzierea dezvoltarii. Un numar mic de bebelusi pot dezvolta, de asemenea, probleme de vedere.

Bebelusii cu CMV congenital care sunt bolnavi la nastere tind sa aiba semne si simptome semnificative, inclusiv:

 • Nastere premature;
 • Greutate scazuta la nastere;
 • Piele galbena si ochi colorati (icter);
 • Ficatul marit;
 • Purpuraturi de piele sau o eruptie cutanata sau ambele;
 • Cap anormal de mic (microencefalie);
 • Splina marita;
 • Pneumonie;
 • Convulsii;

Persoanele cu imunitate slabita si infectia cu citomegalovirus (CMV)

Daca sistemul dumneavoastra imunitar este slabit s-ar putea sa apara semne si simptome mai grave sis a aveti probleme la ochi, plamanii, ficat, esofag, stomac, intestine sau creier. 

Simptome la adultii sanatosi

Cand s-au infectat pentru prima data, unii adulti pot avea simptome similare mononucleozei infectioase, inclusiv:

 • Oboseala;
 • Febra;
 • Durere de gat; 
 • Dureri musculare.

Mononucleoza CMV este mai putin probabila decat mononucleoza infectioasa pentru a provoca limfonoduri largite si splina.

Infectia cu Citomegalovirus - Tratament

Diagnosticarea infectiei cu citomegalovirus (CMV)

Infectia cu CMV este suspicionata la persoanele sanatoase cu sindroame asemanatoare mononucleozei, la pacientii imunocompromisi cu simptome GI, SNC sau retinene si la nou-nascutii cu boala sistemica. 

Mononucleoza CMV poate fi uneori diferentiata de mononucleoza infectioasa (cu virus Epstein-Barr) prin absenta faringitei, un test negativ al anticorpilor heterofili si prin serologie. 

Infectia cu CMV poate fi diferentiata de hepatita virala prin serologia hepatitei. 

Confirmarea de laborator a infectiei primare cu CMV este necesara numai pentru a o diferentia de alte conditii, mai ales tratabile, sau de boli grave. 

Mai ales la gazda imunocompromisa, CMV poate fi izolat din urina, alte fluide corporale sau din tesuturi. Cu toate acestea, CMV poate fi excretat luni sau ani dupa infectie, astfel incat identificarea lui nu indica neaparat boala activa. 

Seroconversia poate fi demonstrata prin apartitia anticorpilor CMV. 

La pacientii imunocompromisi, patologia indusa de CMV vizibila bioptic este adesea necesara pentru demonstrarea bolii invasive. De asemenea, PCR sau detectarea antigenilor din sangele periferic pot masura cantitativ incarcatura de CMV, ceea ce poate fi util. Diagnosticul la sugari poate fi realizat pe culturi din urina. 

Tratament si profilaxie pentru infectia cu citomegalovirus (CMV)

Retinita CMV care apare mai ales la pacientii cu SIDA, se trateaza cu antivirale. Majoritatea pacientilor primesc terapie de inductie fie cu ganciclovir, 5 mg/kg i.v. de doua ori pe zi timp de 2-3 saptamani, fie cu valganciclovir, 900 mg p.o. de 2 ori/zi timp de 21 zile. 

Daca inductia esueaza mai mult de o data, trebuie folosit un alt medicament. Dupa inductie, pacientii primesc terapie de mentinere sau supresiva, cu valganciclovir 900 mg p.o. o data pe zi pentru a incetini evolutia bolii. Terapia de mentinere cu ganciclovir 5 mg/kg i.v. o data pe zi poate fi, de asemenea, utilizata pentru preventia recurentei. 

Ca alternativa, poate fi utilizat foscarnet, cu sau fara ganciclovir. Doza de foscarnet este de 90 mg/kg i.v. la 12 ore timp de 2-3 saptamani pentru iductie, urmata de 90-120 mg/kg i.v. o data pe zi ca terapie de mentinere. Reactiile adverse ale foscarnetului sunt semnificative si include nefrotoxicitatea, hipocalcemia simptomatica, hipomagneziemia, hiperfosfatemia, hipokaliemia si efectele asupra SNC. Terapia combinata, ganciclovir si foscarnet, amplifica eficienta, dar si reactiile adverse. 

Terapia cu cidofovir consta in 5 mg/kg i.v. o data/saptamana (inductie) timp de 2 saptamani, urmata de doze similare pentru mentinere, pe parcursul mai multor saptamani. alternativ. Eficienta este similara ganciclovirului si foscarnetului. Reactiile adverse semnificative, ca insuficienta renala, limiteaza utilizarea lui. Pentru a reduce eventuala nefrotoxicitate, vor fi administrate probenecid si prehidratare la fiecare doza de medicament. Cu toate acestea, reactiile adverse ale probenecidului, cum ar fi rash-ul, cefaleea si febra, pot fi suficient de intense pentru a impiedica folosirea lui.

Implantele oculare de ganciclovir pot fi, de asemenea, folosite ca tratament de lunga durata la unii pacienti. Injectiile intraoculare in corpul vitros sunt uneori administrate, mai ales daca unele metode au esuat sau sunt contraindicate (terapie de salvare). Asemenea tratamente includ injectara de ganciclovir sau foscarnet. Eventualele reactii adverse ale terapiei de injectare intraoculara includ toxicitatea retiniana directa, hemoragia corpului vitros, endoftalmita, dezlipirea de retina, edemul maculat chistoid si formarea cataractei. 

Cidofovirul poate determina irita sau hipotonie oculara. Chiar si pacientii care primesc injectii oculare sau cei cu implanturi au nevoie de terapie sistemica pentru a preveni transmiterea CMV la ochiul celalalt si la tesuturile extraoculare. In fine, ameliorarea numarului de CD4+ la > de 200 celule/microlitru prin terapie antivirala sistemica ar trebui sa faca implantul ocular si chimioprofilaxia.

Medicamentele antivirale sunt folosite pentru a trata boala severa diferita de retinita, dar sunt mai putin eficiente decat in retinita. Ganciclovirul plus imunoglobulina a fost folosit pentru tratarea pneumoniei CMV la receptorii de transplant de maduva hematopoietica.

Infectia cu Citomegalovirus - Preventie

Prevenirea infectiei cu citomegalovirus (CMV)

Igiena atenta este cea mai buna preventie impotriva CMV. Puteti lua aceste precautii:

 • Spala-te des pe maini. Folositi sapun si apa timp de 15 pana la 20 de secunde, mai ales daca aveti contact cu copiii mici sau scutecele lor, saliva sau alte secretii orale;
 • Evitati contactul cu lacrimile si saliva cand sarutati un copil. In loc sa sarutam un copil pe buze, de exemplu, sarutam pe frunte. Acest lucru este important mai ales daca esti gravida;
 • Evitati sa impartasiti mancare sau sa beti din acelasi pahar ca altii;
 • Aveti grija cu obiectele de unica folosinta. Cand aruncati scutecele, tesuturile si alte articole care au fost contaminate cu lichide corporale aveti grija sa nu va atingeti mainile pe fata decat dupa spalarea completa a acestora;
 • Curatati toate suprafetele care vin in contact cu urina sau saliva copiilor;
 • Practicati sex in siguranta. Purtati un prezervativ in timpul contactului sexual pentru a preveni raspandirea virusului CMV prin sperma si lichide vaginale.

Daca aveti un sistem imunitar compromis, puteti beneficia de administrarea de medicamente antivirale pentru a preveni boala CMV.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical